9 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rusija prekida isporuku struje Finskoj; Južna Osetija raspisala referendum o pripajanju Rusiji

Izvor: EPA

Svijet

Tag Video
Comments 2

Rusija prekida isporuku struje Finskoj; Južna Osetija raspisala referendum o pripajanju Rusiji

Izvor: Index

Autor: Antena M

  • Viber

I 79. dan ruske invazije na Ukrajinu pratili smo iz sata u sat.

U nastavku možete pročitati vijesti koje su obilježile današnji dan.

23:15 Rusija uništila više od 100 bolnica u Ukrajini

Ruske trupe su od početka rata potpuno uništile 101 zdravstvenu ustanovu i oštetile još 570, rekao je predsjednik ukrajinskog parlamentarnog odbora za zdravstvo Mihajlo Raducki Telegramu, piše BBC.

Poslanik tvrdi da napadi nijesu bili slučajni i da su ukrajinske zdravstvene ustanove bile mete ruske vojske tokom čitavog sukoba.

21:47 Južna Osetija raspisala referendum o pripajanju Rusiji

Predsjednik Južne Osetije Anatolij Bibilov raspisao je za 17. jul referendum o pripajanju Rusiji, prenio je Tass.

U skladu sa članom 50 Ustava Južne Osetije odlučio sam da raspišem referendum o ujedinjenju sa Rusijom, koji će biti održan 17. jula, navodi se u odluci objavljenoj na zvaničnom sajtu Bibilova.

Prethodno je Vrhovni sud Južne Osetije dao pozitivno mišljenje o raspisivanju referenduma.

Vrhovni sud je danas održao sjednicu na kojoj je jednoglasno podržano raspisivanje referenduma i odluka je proslijeđene predsjedniku, koji ju je potpisao, potvrđeno je Tassu u kabinetu Bibilova.

Bibilov je 30. marta rekao da će Južna Osetija preduzeti zakonske korake u cilju pripajanja Rusiji, a nešto kasnije je predsjednik parlamenta Alan Tadajev najavio raspisivanje referenduma.

Alan Gaglojev, koji je nedavno pobijedio na predsjedničkim izborima u Južnoj Osetiji, ali još nije preuzeo dužnost, prije nekoliko dana je rekao u intervjuu Tassu da će referendum o pripajanju Rusiji biti održan kada iz Moskve kažu da je vrijeme za to.

23:10 Bajden razgovarao s čelnicima Švedske i Finske

Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je čelnicima Švedske i Finske da podržava NATO-ovu politiku otvorenih vrata i njihovo pravo da određuju "vlastitu budućnost, vanjsku politiku i sigurnosne aranžmane".

Bajden je razgovarao sa švedskom premijerkom Magdalenom Andersson i finskim predsjednikom Saulijem Niinistöom, a troje čelnika su ponovno iskazali svoju podršku Ukrajini, stoji u saopštenju Bijele kuće.

22:45 Pentagona hitno traži 40 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu

Portparol Pentagona, John Kirby, pozvao je Kongres da izglasa dodatni paket pomoći za Ukrajinu težak 40 milijardi dolara. Kirbi kaže da je 19. maj krajnji rok jer nakon toga datuma SAD više neće moći nastaviti slati novu pomoć tempom kojim se to odvijalo do sada.

22:10 Ruske vazdušne snage napale su skladište oružja u Harkovu, javlja agencija RIA

Ruske vazdušne snage napale su skladište oružja u regiji Harkov u Ukrajini, javlja državna novinska agencija RIA. Novinska agencija citirala je rusko ministarstvo obrane koje je reklo da je pogodilo objekat večeras.

21:59 Šef Pentagona tražio od Šojgua smesta prekid vatre u Ukrajini

Američki ministar odbrane Lojd Ostin zatražio je od ruskog kolege Sergeja Šojgua da se odmah uvede prekid vatre u Ukrajini, saopštio je Pentagon.

Ostin je u prvom telefonskom razgovoru sa Šojguom od početka rata zatražio "da se smjesta uvede prekid vatre u Ukrajini i istakao važnost održavanja linija komunikacija", rekao je u saopštenju portparol Pentagona Džon Kirbi.

21:12 Kijev: Spriječili smo ruske snage da pređu ključnu rijeku

Ukrajina kaže da je osujetila pokušaj ruskih snaga da pređu ključnu rijeku na istoku, što je Moskvu koštalo velikog broja vojnika i važne oklopne opreme.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane objavilo je, kako se navodi, slike oštećenog ruskog pontonskog mosta preko rijeke Severski Donjec, s nekoliko uništenih ili teško oštećenih ruskih vojnih vozila u blizini, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

21:05 Zamjenik ukrajinskog premijera: Pregovori o oslobađanju boraca u fabrici Azovstal vrlo su teški

Pregovori s Rusijom o evakuaciji ukrajinskih vojnika iz čeličane Azovstal u južnom gradu Mariupolju su "vrlo teški", rekla je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

"Rezultat se možda neće svidjeti svima, ali naš je zadatak evakuisati naše ljude. Sve njih. Žive", rekla je. "Ako Bog da da ćemo ih sve spasiti", dodala je.

Željezara Azovstal posljednje je uporište Mariupolja, a posljednjih dana suočena je s ponovnim bombardovanjem ruskih vojnika.

20:14 Reznikov: Ukrajina primorala Rusiju da uđe u fazu dugog rata

Ukrajina je primorala Rusiju da svede svoje ciljeve na operativni i taktički nivo i da uđe u "fazu dugog rata", a odbrambena pomoć Kijevu je veća nego ikad, saopštio je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

Reznikov je rekao i da je Moskva nakon prvobitnog ruskog napada 24. februara, očekivala da će Ukrajina kapitulirati za nekoliko dana i da će Kremlj uspostaviti novi ruski sistem u Ukrajini.

19:48 Ukrajinska vojska kaže da se rusko povlačenje u Harkovu nastavlja

Ukrajinske oružane snage saopštile su da su ruske snage usredsređene na osiguranje povlačenja trupa iz regije Harkov. Te su se trupe našle pod sve većim pritiskom ukrajinskih protivnapada.

Glavni štab ukrajinskih oružanih snaga saopštio je da je bilo više topničkih granatiranja ukrajinske teritorije dok su Rusi pokušavali napredovati prema Slavjansku, ključnom cilju. Selo Nova Dmitrivka bilo je pod napadima, navodi se.

U regiji Lugansk odbijen je ruski napad na grad Zolote, objavio je Glavni štab, dodajući da je zabilježeno više prekograničnih granatiranja.

19:34 Šolc pozvao Putina da pristane na prekid vatre u Ukrajini

Njemački kancelar Olaf Šolc pozvao je predsjednika Rusije Vladimira Putina tokom telefonskog razgovora da pristane na prekid vatre u Ukrajini što je prije moguće, izjavio je danas portparol njemačke vlade.

Primirje je neophodno da bi se poboljšala humanitarna situacija u Ukrajini i omogućio napredak u pronalaženju diplomatskog rješenja za sukob, rekao je portparol, prenosi Rojters.

Tokom razgovora, koji je trajao 75 minuta, Šolc je podsjetio Putina na odgovornost Rusije za globalnu situaciju sa hranom, dodao je portparol.

18:56 Pogledajte snimak požara u centru Irkutska.

Zgrada pored TJUZ-a u centru Irkutska gori na površini od 800 kvadratnih metara, evakuisano je 50 ljudi. Vatra se već proširila na aneks TIUZ-a. Još je teško reći da li gori samo pozorište, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije.

19:00 Rusija prekida isporuku električne energije Finskoj

Rusija će ovog vikenda obustaviti isporuku električne energije Finskoj, rekao je dobavljač u petak, 13. maja dok raste napetost zbog upozorenja Helsinkija da podnese zahtjev za članstvo u NATO savezu.

"Obavezni smo obustaviti uvoz električne energije počevši od 14. maja", stoji u saopštenju RAO Nordic, podružnice ruske državne energetske kompanije Inter RAO, dodajući da nije primila uplatu za maj.

16:09 Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da nije moguće da NATO članica Turska podrži planove Švedske i Finske da se pridruže Savezu, dodavši da su nordijske zemlje bile "dom mnogih terorističkih organizacija".

15:59 Zelenski: Spreman sam na razgovor sa Putinom, ali samo s njim

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovio je da je spreman da održi direktne razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Početna tačka za bilo kakve razgovore s Putinom trebalo bi biti rusko povlačenje iz Ukrajine", rekao je Zelenski u razgovoru za italijansku državnu televiziju RAI 1. 

"Kao predsjednik, spreman sam razgovarati s Putinom, ali samo s njim. Bez ikakvih posrednika. Taj razgovor mora biti vođen u okviru dijaloga, a ne ultimatuma", rekao je Zelenski. 

13:26 Objavljen snimak prvog ruskog vojnika kojem se u Kijevu sudi za ratni zločin

Pojavio se snimak Vadima Šišimarina (21), prvog ruskog vojnika kojem se sudi za ratni zločin počinjen u Ukrajini.

On se danas pojavio na sudu u Kijevu, gdje će mu se suditi za ubistvo 62-godišnjeg ukrajinskog civila. Prijeti mu doživotni zatvor zbog ubistva muškarca u selu Čupahivka, istočno od Kijeva, 28. februara. 

Prema optužnici, vojnik je u pokušaju bijega pred ukrajinskim vojnicima iz ukradenog automobila pucao na 62-godišnjaka na biciklu koji je razgovarao na mobilni. 

12:59 Ukrajina: Borićemo se za Zmijsko ostrvo koliko god bude potrebno

Ukrajina će se boriti za Zmijsko ostrvo u Crnom moru koliko god bude potrebno, rekao je danas u TV intervjuu Kirilo Budanov, direktor ukrajinske vojne obavještajne službe.

"Ko god kontroliše Zmijsko ostrvo, može u bilo kojem trenutku blokirati kretanje civilnih brodova u svim smjerovima na jugu Ukrajine", rekao je Budanov.

Posljednjih dana, potvrdile su i ukrajinska i ruska strana, vode se žestoke bitke za Zmijsko ostrvo.

Upravo bi ono moglo postati ključno za kontrolu nad zapadnom obalom Crnog mora, navodi Sky News.

10:22 Medvedev prijeti svijetu: Čekaju vas golema kriza, izgladnjivanje, ratovi, epidemije

07:44 Ruski diplomata: Finska i Švedska biće ‘mete’ kao članice NATO-a

Članstvo u NATO-u Švedske i Finske i raspoređivanje savezničkih snaga na njihovoj teritoriji, načiniće ih mogućim metama Rusije, rekao je ruski predstavnik u Ujedinjenim nacijama.

„Znaju da će, od trenutka kada postanu članice NATO-a, ruska strana odgovoriti odgovarajućim potezima“, rekao je Dmitri Polianski.

„Ako bude raspoređivanja NATO-a na toj teritoriji, one će postati meta, ili moguća meta, napada“.

„Decenijama su živjeli normalno, sa nama, kao dobri susjedi. Ako iznenada odluče postati dijelom veoma neprijateljskog bloka, to je njihova odluka“, dodao je.

06:51 Rođaci boraca u Azovstalu mole za pomoć, Kijev radi na spašavanju ranjenih

Rođaci i pristalice ukrajinskih boraca u čeličani Azovstal pozvali su juče na nove napore za njihovo spašavanje, dok zvanični Kijev kaže da su u toku razgovori s Moskvom o planu za spašavanje teško ranjenih vojnika.

Ruske snage bombardovale su čeličanu u južnoj luci Mariupolj, posljednjem bastionu ukrajinskih vojnika u gradu koji je gotovo u potpunosti pod ruskom kontrolom nakon više od dva mjeseca opsade.

Civili su bili zarobljeni u fabrici, a Kijev kaže da su svi evakuisani. No, nema dogovora o puštanju stotina boraca, od kojih su neki ranjeni.

"Započeli smo novi krug pregovora oko mape puta za operaciju (evakuacije). I počećemo s onima koji su teško ranjeni", rekla je potpredsjednica vlade Irina Vereščuk za televiziju 1+1.

06:48 Rusi iz tenkova pucali po civilima

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine tvrdi da su ruske snage iz tenkova u Harkivskoj oblasti otvorile vatru na civile.

Rekao je to prvi zamjenik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine.

06:42 UN-ov zvaničnik upozorava Putina da će milioni ljudi umrijeti ako ukrajinske luke ostanu blokirane

David Beasley, voditelj Svjetskog programa za hranu UN-a, rekao je za CNN da bi, ako Putin ponovno ne otvori ukrajinske crnomorske luke, to moglo uzrokovati globalnu krizu gladi i kolaps ukrajinske ekonomije.

"Ako uopšte imate volje za ostatak svijeta, bez obzira na to što mislite o Ukrajini, morate otvoriti te luke", rekao je Beasley jer dodao je, milioni ljudi će umrijeti ako se luke ne otvore.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

BELVEDER

Victor Hugo je autor JADNIKA, ali nije znao da je mislio na Putina, Medvedeva i Lavrova!

BELVEDER

Neće Putin biti dovijeka, a NATO će samljeti Rusiju!