15 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rusija prekida isporuku električne energije Finskoj

Svijet

Comments 0

Rusija prekida isporuku električne energije Finskoj

Izvor: RSE

Autor: Antena M

  • Viber

Rusija će ovog vikenda obustaviti isporuku električne energije Finskoj, rekao je dobavljač u petak, 13. maja dok raste napetost zbog upozorenja Helsinkija da podnese zahtjev za članstvo u NATO savezu.

"Obavezni smo obustaviti uvoz električne energije počevši od 14. maja", stoji u saopštenju RAO Nordic, podružnice ruske državne energetske kompanije Inter RAO, dodajući da nije primila uplatu za maj.

"Ova situacija je vanredna i dogodila se prvi put u više od 20 godina naše trgovinske istorije", rečeno je iz RAO Nordic. Navedeno je da se nadaju da će se situacija "uskoro" poboljšati i da bi se trgovina električnom energijom mogla nastaviti.

U četvrtak su lideri Finske rekli da bi njihova zemlja trebala da podnese zahtjev za članstvo u NATO-u "bez odgađanja", što je promjena u politici otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin poslao vojnike u Ukrajinu 24. februara.

Kremlj je upozorio da će Rusija "definitivno" shvatiti članstvo Finske kao prijetnju, dok je rusko ministarstvo vanjskih poslova reklo da će Moskva "biti prisiljena poduzeti recipročne korake, vojno-tehničke i druge, kako bi se pozabavila nastalim prijetnjama".

Finska za svoje potrebe uvozi 10 posto električne energije iz Rusije. Nadoknadiće manjak tako što će nabaviti više struje iz Švedske i povećati vlastitu proizvodnju.

Finska očekuje da će postati samoodrživa u proizvodnji električne energije 2023. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR