24 °

max 24 ° / min 14 °

Srijeda

08.05.

24° / 14°

Četvrtak

09.05.

22° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

21° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 13°

Utorak

14.05.

19° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Naziv 'majmunske boginje' nije korektan, uskoro promjena imena

Svijet

Comments 0

Naziv 'majmunske boginje' nije korektan, uskoro promjena imena

Autor: Antena M

  • Viber



 
Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da s "partnerima i stručnjacima širom svijeta radi na promjeni naziva virusa majmunskih boginja i njegovih sojeva".

Ti su sojevi posebno kontroverzni jer su nazvani po afričkim regijama.

Prošle je godine WHO sve varijante covida odlučio nazvati po slovima grčkog alfabeta kako se ne bi stigmatizovala mjesta gdje su se prvi put pojavile.

Samo nekoliko dana prije nego što je WHO objavio da će majmunskim boginjama promijeniti naziv, grupa naučnika u javnom je pismu pozvala na "hitnu potrebu uvođenja nediskriminatorne i nestigmatizujuće nomenklature" virusa.

U pismu, koje je potpisalo i nekoliko afričkih naučnika, posebno se upozorava na "zapadnoafrički" i "srednjoafrički" soj virusa majmunskih boginja. Ove je godine zabilježeno više od 2100 zaraza majmunskim boginjama, od čega ih je 84 posto u Evropi, 12 posto u Sjevernoj i Južnoj Americi, a samo tri posto u Africi.

Tekst se nastavlja ispod linkova

Oyevale Tomori, virolog iz Nigerije, podržava promjenu naziva sojeva majmunskih boginja.

"Ali čak je i naziv majmunske boginje pogrešan", izjavio je AFP-u. "Da sam majmun, protestovao bih. To zapravo nije bolest majmuna."

Virus je tako nazvan jer je otkriven među majmunima u danskoj laboratoriji 1958. godine, ali ljudi su se njime uglavnom zarazili od glodavaca. Postojeća epidemija neobična je u smislu da se isključivo širi kontaktom s čovjeka na čovjeka", kaže Olivier Restif, epidemiolog s Kembridža.

"I zato je pošteno reći da postojeća epidemija ima malo veze s Afrikom, jednako kao što talasi covida i njegove varijante imaju malo veze s azijskim šišmišima, odakle je izvorno krenuo", dodao je.

Stigmatizacija Afrike

Moses Džon Bokari sa Univerziteta Sijera Leoneu takođe se slaže s promjenom naziva. "Majmuni se uglavnom povezuju s Afrikom", kazao je.

"Dodatno, duga je i mračna povijest uspoređivanja crnaca s majmunima. Nikakvi nazivi bolesti ne bi trebalo da budu okidač za to." Restif naglašava da je ova debata "dio šireg pitanja stigmatizacije Afrike kao izvora bolesti".

"Vidjeli smo to s HIV-om 80-ih godina prošlog vijeka i tokom epidemije ebole 2013. godine", kazao je AFP-u.

WHO će objaviti nove nazive za majmunske boginje što je prije moguće, kazao je čelnik organizacije Tedros Adhanom Ghebrejesus.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR