7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
BBC: Pobjeda Ukrajine na Zmijskom ostrvu je važna za cijeli svijet

Izvor: EPA

Svijet

Comments 0

BBC: Pobjeda Ukrajine na Zmijskom ostrvu je važna za cijeli svijet

Autor: Mia Zeković

  • Viber

“To je bila ključna bitka, i strateški i simbolički”, piše BBC dodajući da je Ukrajina ostvarila veliku pobjedu nad Rusijom nakon vijesti da su se ruske snage povukle sa Zmijskog ostrva.

“Ruske snage povukle su se sa Zmijskog ostrva kod ukrajinske obale u Crnom moru kao znak dobre volje”, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane dodajući da potez pokazuje da Rusija ne ometa napore Ujedinjenih naroda da organiziraju humanitarni koridor za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Ukrajinci su, s druge strane, nedugo prije te objave saopštili da su pogodili ruske sisteme na ostrvu. BBC piše kako su se pojavile slike s ostrva na kojima se vidi kako se dim izdiže u zrak pa je rusko saopštenje oko toga da su se povukli kako bi pokazali dobru volju malo nategnuto.

“Tokom noći, kao rezultat još jedne uspješne faze vojne operacije, neprijatelj je žurno evakuisao ostatke svog garnizona sa Zmijskog ostrva u dva glisera… Trenutno je prekriven vatrom i čuju se eksplozije”, saopštili su Ukrajinci.

“Velika pobjeda Ukrajine”

Kako god bilo, piše BBC, povlačenje Rusa sa Zmijskog ostrva je velika pobjeda Ukrajine koja bi mogla imati značajne posljedice po cijeli svijet ako Crno more ponovo postane sigurno za izvoz hrane.

Podsjetimo, Zmijsko ostrvo, koje se nalazi manje od 40 km od ukrajinske obale i koji je Rusija napala prvog dana invazije, stekao je svjetsku slavu kada su ukrajinski carinici koji su se ondje nalazili odbili zahtjev ruskog ratnog broda za predaju.

Od prvog dana rata vodi se bitka za Zmijsko ostrvo.

Zmijsko ostrvo je bilo rumunsko

Istorijski gledano, Zmijsko ostrvo bilo je rumunska teritorija sve dok 1948. nije ustupljen Sovjetskom Savezu, koji ga je koristio kao radarsku bazu. Kako je Rumunija do 1989. bila pod sovjetskim uticajem, Bukurešt je prihvatio dogovor.

Ukrajina je preuzela kontrolu s krajem komunizma, a 2009. Međunarodni sud pravde odredio je teritorijalne granice ostrva, dajući Rumuniji gotovo 80 odsto epikontinentalnog pojasa pored ostrva, a Ukrajini ostatak.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR