9 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 7°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

21° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Finski ministar: Postoji mogućnost rata u Evropi i izvan Ukrajine

Svijet

Comments 0

Finski ministar: Postoji mogućnost rata u Evropi i izvan Ukrajine

Izvor: FoNet

Autor: Antena M

  • Viber

Finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto ocijenio je da postoji mogućnost rata u Evropi i izvan Ukrajine.

„Naravno da postoji mogućnost. I zato je toliko važno podržati Ukrajinu u ovom trenutku“, rekao je Havista u intervjuu za CNN.

Upitan da li Ukrajina može da dobije rat protiv Rusije, Havisto je odgovorio da mogu da održe situaciju i u tom smislu mogu i da pobijede.

Mislim da su, naravno, moralno na visokom nivou, veoma su ujedinjeni, kazao je Havista, dodavši da je Ukrajincima potrebna podrška.

Govoreći o novom svjetskom poretku, u kojem Finska ne može da zadrži neutralnost, Havisto je naveo da Rusija, kao susjedna zemlja, postaje bezbjednosna prijetnja.

„Mislim da je to nova realnost i da je evropska bezbjednosna arhitektura slomljena. To je nova situacija, postoji nova vrsta ‘gvozdene zavjese’ između Rusije i drugih zemalja i, naravno, zasnovana je na agresiji Rusije na susjednu Ukrajinu“, ocijenio je Havista.

Havista je rekao da je ruska invazija na Ukrajinu „promijenila bezbjednosnu atmosferu“, a podijelio je zabrinutost zbog „labavih razgovora o nuklearnom i hemijskom oružju“, što je svijet vratilo u stanje kakvo je bilo u vrijeme kubanske raketne krize tokom Hladnog rata.

„Imamo jaku tradicionalnu vojsku i stižu naši F-35, ali šta ako nam prijeti nekonvencionalno oružje“, pojasnio je Havista bezbjednosnu zabrinutost Finske.

Finska je, zajedno sa Švedskom, nakon decenija neutralnosti, na samitu NATO održanom ove sedmice u Madridu, pozvana da se priključi ovom vojnom savezu, nakon što su vlasti obje zemlje u maju podnijele zahtjev za pristupanje Alijansi.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR