21 °

max 21 ° / min 15 °

Utorak

27.09.

21° / 15°

Srijeda

28.09.

20° / 14°

Četvrtak

29.09.

19° / 15°

Petak

30.09.

21° / 15°

Subota

01.10.

18° / 15°

Nedjelja

02.10.

19° / 12°

Ponedjeljak

03.10.

16° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Džonson naimenovao nove ministre zdravlja i finansija

Izvor: screenshot/youtube

Svijet

Tag Gallery
Comments 0

Džonson naimenovao nove ministre zdravlja i finansija

Izvor: N1

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Britanski premijer Boris Džonson imenovao je bivšeg preduzetnika i sadašnjeg ministra obrazovanja Nadhima Zahavija za novog ministra finansija, a Stiva Barklija za ministra zdravlja.

Zahavi (55) suosnivač je poznate kompanije YouGov i započeo je svoju političku karijeru u konzervativnim krugovima u Londonu. Popularnost je stekao vođenjem vakcinacije Britanaca tokom pandemije.

Ova naimenovanja uslijedila su nakon što su Riši Sunak i Sajid Džavid podnijeli ostavke na dužnosti ministra finansija i ministra zdravlja. Da podnosi ostavku na mjesto britanskog ministra finansija Sunak je objavio na Tviteru, dok je Sajid Džavid podnio je ostavku na mjesto britanskog ministra zdravstva u pismu premijeru Džonsonu.

Za sada su oni jedina dva ministra u vrhu kabineta premijera koji su podnijeli ostavke, dok su druge visoke osobe izrazile podršku Džonsonu. Ministarka spoljnih poslova Liz Tras, koja se smatra vodećim kandidatom za njegovu zamjenu, rekla je da je „sto odsto iza premijera“.

Ostavke su uslijedile nakon što je Džonson ranije tokom dana bio prisiljen na ponižavajuće izvinjenje zbog svog rješavanja spora oko osramoćenog zamjenika glavnog šefa parlamentarnog kluba konzervativaca Krisa Pinčera, nakon što se pokazalo da je premijer zaboravio da mu je već ranije bilo rečeno o prethodnim optužbama protiv Pinčhera za „nedolično“ ponašanje.

Pinčer je podnio ostavku na dužnost prošle nedjelje nakon tvrdnji da je pipkao dvojicu muškaraca u privatnom klubu za članove, no Džonsonu su za optužbe protiv njega rekli još 2019.

Ovaj novi skandal bila je kap koja je prelila čašu dvojice ministara pošto je Boris Džonson prošli mjesec jedva preživio glasanje o povjerenju među konzervativnim poslanicima kojih je više od 40 odsto glasalo protiv njega.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR