11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zapad šalje još 1,5 milijardi eura vojne pomoći Ukrajini; Britanski ministar: Sumnjam da će Putin uspjeti da okupira Ukrajinu

Izvor: EPA

Svijet

Tag Gallery
Comments 0

Zapad šalje još 1,5 milijardi eura vojne pomoći Ukrajini; Britanski ministar: Sumnjam da će Putin uspjeti da okupira Ukrajinu

Izvor: Index/Hina

Autor: Antena M

  • Viber

169. je dan ruske invazije na Ukrajinu. U nastavku pročitajte tok zbivanja: 

23:26 Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev posjetio je danas zajedno sa nekoliko ruskih visokih zvaničnika proruski separatistički region na istoku Ukrajine, pozivajući na dalje bliske veze sa Moskvom.

To je jedna od najvećih ruskih delegacija koja je posjetila istočnu Ukrajinu od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Medvedev je rekao da je imao "razgovore o prioritetnim mjerama koje treba preduzeti da bi se obezbijedila bezbjednost republika Donbasa, po instrukcijama ruskog predsjednika Vladimira Putina", navodi se u saopštenju objavljenom na Telegramu.

"Posebna pažnja je posvećena usklađivanju zakonodavstva separatističkih regiona sa zakonodavstvom Rusije, kao i popravci infrastrukture i pripremi za početak školske godine", dodaje se u saopštenju.

23:07 Ukrajina obnovila isporuke ruske nafte Mađarskoj i Slovačkoj nakon plaćanja

Isporuke nafte ponovo su krenule iz Rusije u Mađarsku i Slovačku preko ukrajinskog dijela naftovoda Družba, saopštio je danas ukrajinski Naftogaz, nekoliko dana nakon obustave zbog problema s plaćanjem. Operater naftovoda Naftogaza JSC Ukrtransnafta saopštio je da je nastavio s radom nakon što je primio uplatu od mađarske naftne kompanije MOL u srijedu naveče.

Ukrajina je zaustavila isporuke ruske nafte preko Družbe 4. avgusta, nakon što su joj sankcije Zapada onemogućile primanje tranzitnih naknada od Moskve. Obustava rada naftovoda u utorak uticala je na Slovačku, Mađarsku i Češku jer se te zemlje uveliko oslanjaju na rusku sirovu naftu i imaju ograničenu mogućnost uvoza alternativne nafte morskim putem.

22:21 Njemačka u oktobru domaćin konferencije o Ukrajini

Njemačka planira da bude domaćin međunarodne konferencije, koja bi trebalo da se održi u oktobru, o obnovi Ukrajine nakon sukoba u toj državi.

Neimenovani izvor iz njemačke vlade rekao je za Rojters da planovi nijesu finalni, ali da je 25. oktobar mogući datum održavanja konferencije.

Njemački kancelar Olaf Šolc ranije je rekao novinarima da će napori koji su potrebni za obnovu Ukrajine biti ogromni, veći čak i od Maršalovog plana za obnovu Zapadne Evrope poslije Drugog svjetskog rata.

20:11 Britanski ministar odbrane: Sumnjam da će Putin uspjeti da okupira Ukrajinu

Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je da je ruska invazija na Ukrajinu posustala.

Danska se na konferenciji u Kopenhagenu pridružila Velikoj Britaniji u slanju dodatne pomoći Ukrajini. Wolas je rekao da se i dalje vode borbe i gube životi, ali da Rusija slabi u mnogim područjima.

"Nijesu do sada uspjeli i sumnjam da će ikada uspjeti da okupiraju Ukrajinu. Njihova je invazija posustala i neprestano se mijenjala do te mjere da su se zapravo fokusirali samo na djelove juga i istoka, što je daleko, daleko od njihove takozvane specijalne operacije koja je trebalo da traje tri dana", kazao je Volas. 

"Ta tri dana su sada više od 150, što je gotovo šest mjeseci, i sa značajnim gubicima opreme i vojnika. Putin se kockao, mislio je da će nam u avgustu, nakon nekoliko mjeseci, svima dosaditi ovaj sukob i da će se međunarodna zajednica raspršiti. Pa, današnji dan je dokazao suprotno", dodao je.

19:40 Zapad šalje još 1,5 milijardi eura vojne pomoći Ukrajini

Zapadne države danas su dogovorile još 1,5 milijardi eura pomoći Ukrajini u gotovini, opremi i obuci vojske, objavio je danski ministar obrane Morten Bodskov, prenosi Hina. 

Taj je iznos dogovorila grupa od 26 zemalja na konferenciji u Kopenhagenu, a biće iskorišćen za slanje postojećeg naoružanja, raketa i municije, povećanje proizvodnje oružja za Ukrajinu, obuku vojnika i razminiravanje područja pogođenih ratom. 

"Nastavićemo da pomažemo Ukrajini u njenim vojnim potrebama", rekao je Bodskov na kraju konferencije evropskih ministara odbrane na kojoj se razgovaralo o dugotrajnoj pomoći Ukrajini u borbi protiv ruske invazije.

Ministri odbrane Poljske, Slovačke i Češke signalizirali su volju da njihove države zbog Ukrajine prošire proizvodnju artiljerijskih sistema, municije i drugog naoružanja. 

19:36 Nivo radijacije u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani Zaporižje je unutar normalnog raspona uprkos ponovnom granatiranju, objavila je ukrajinska nuklearna agencija Energoatom.

16:09 Energoatom: Rusi su danas napali elektranu

Ukrajinska fabrika za nuklearnu energiju Energoatom tvrdi da je nuklearna elektrana Zaporožja (ZNPP) ponovno napadnuta, što je suprotno ruskim tvrdnjama da je za napad kriva Ukrajina. 

"Rusi su danas ponovno bombardovali ZNPP, najveću elektranu u Ukrajini i Evropi. Zapalila se trava na manjem prostoru, a srećom nitko nije ozlijeđen. Pogođeno je uz prostor za zavarivanje i skladište izvora zračenja", navodi se u objavi na Telegramu. Ove tvrdnje nisu nezavisno provjerene. 

15:08 Zelenski: Rusija je pretvorila nuklearku u bojno polje

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju za povećanje rizika od nuklearne katastrofe u nuklearki Zaporožje, koju su ruske snage preuzele početkom marta.

Zelenski je optužio Rusiju da je nuklearnu elektranu pretvorila u bojno polje. "Ruska okupacijska vojska koristi nuklearnu elektranu Zaporožje za teror i oružane provokacije", dodao je.

Ukrajinski predsjednik takođe je ponovio svoj zahtjev da se Rusija proglasi terorističkom državom te se takođe založio za oštrije sankcije.

15:10 Šolc: Ukrajina je trenutno najveći izazov za svijet

Njemački kancelar Olaf Šolc rekao je danas da je napad Rusije na Ukrajinu najveći izazov sa kojim se Njemačka i svijet suočavaju u ovom trenutku.

Šolc je ovo izjavio na ljetnjoj konferenciji za novinare koja je postala godišnja tradicija za vrijeme njegove prethodnice Angele Merkel, prenosi DW.

On je saopštio da je Njemačka prekinula tradiciju da ne isporučuje oružje u zone sukoba time što ga sada šalje Ukrajini kako bi joj pomogla u borbi protiv ruskih invazionih snaga.

„Nastavićemo to da radimo i u narednom periodu“, rekao je Šolc.

Šolc je zaoštrio raniju izjavu da ruska invazija predstavlja istorijsku prekretnicu, rekavši da se akcije Moskve vraćaju na političke koncepte agresivnog teritorijalnog osvajanja iz 19. vijeka.

“Mi u EU odgovaramo na rusku agresiju sa mnogo jedinstva i solidarnosti”, naglasio je Šolc, prenosi Reuters.

On je još rekao da će biti preduzete sve mjere kako bi se istražili mogući zločini u Ukrajini.

14:42 Estonija zatvara granice za Ruse sa šengen vizama

Estonija će naredne nedjelje zatvoriti granice za ruske državljane sa šengenskim vizama koje je izdala ta zemlja, najavio je danas estonski ministar spoljnih poslova Urmas Rejnsalu.

14:37 Gutereš pozvao Ukrajinu i Rusiju da povuku vojsku iz nuklearki

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš kaže da je jako zabrinut zbog situacije u nuklearnoj elektrani Zaporožja u južnoj Ukrajini.

Pozvao je uključene strane da povuku vojno osoblje i opremu iz elektrane i suzdrže se od bilo kakvog daljeg raspoređivanja snaga.

“Moramo biti jasni da svaka potencijalna šteta na Zaporožju ili bilo kojem drugom nuklearnom objektu u Ukrajini, ili bilo gdje drugdje, može dovesti do katastrofalnih posljedica ne samo u neposrednoj blizini objekata već i u regiji i šire”, dodao je.

13:36 Ruski zvaničnik: Švajcarska izgubila neutralnost jer se pridružila sankcijama

Švajcarska je izgubila neutralnost jer se pridružila sankcijama protiv Moskve i zato ne može da predstavlja ukrajinske interese u Rusiji, rekao je zamjenik portparola ruskog Ministarstva spoljnih poslova Ivan Nečajev.

Dodao je da je Švajcarska nedavno od Moskve zatražila mišljenje o mogućnosti da predstavlja ukrajinske interese u Rusiji i obrnuto.

13:29 Letonija: Rusija godinama finansira terorizam, u Ukrajini je odabrala sličnu taktiku

Letonski parlament Saeima proglasio je Rusiju državom koja podržava teroriste. "Rusija godinama pruža podršku i finansira terorističke režime i organizacije, direktno i indirektno, kao najveći dobavljač oružja za Assadov režim u Siriji te kao predvodilac akcija poput trovanja porodice Skripal", stoji u službenom saopštenju Saeime.

"U Ukrajini je Rusija odabrala sličnu, okrutnu, nemoralnu i nezakonitu taktiku koristeći neprecizno i međunarodno zabranjeno oružje i municiju, ciljajući na nerazmjernu brutalnost protiv civila i javnih mjesta", dodaju Letonci, dok tamošnja javna televizija izvještava:

"Saeima u saopštenju naglašava da Rusija koristi patnju i zastrašivanje kao način za demoralizaciju ukrajinskog naroda i njihove vojske. Saeima smatra da Rusija sprovodi nasilje nad civilima u političke svrhe, kao terorizam, te shvata Rusiju kao zemlju koja podržava terorizam. Saeima poziva druge zemlje sličnog razmišljanja da izraze takvo mišljenje."

11:50 U vojnoj bazi kod Moskve izbio požar, objavljen snimak

U vojnoj bazi u gradu Dolgoprudnom u neposrednoj blizini Moskve izbio je požar. Informaciju je objavila ruska državna novinska agencija Tass.

11:45 Ukrajina objavila svoju procjenu ruskih gubitaka

Ukrajinska vojska objavila je najnoviju procjenu ruskih gubitaka od početka rata u kojoj se navodi da je ruska vojska ostale bez 43.000 vojnika, 1.846 tenkova, 232 aviona, 772 drona i 193 helikoptera. Takođe, ukrajinska vojska tvrdi da je potopila 15 ruskih ratnih brodova.  

Procjene SAD su skoro duplo veće od ukrajinskih - između 70.000 i 80.000 vojnika i vojnog osoblja. 

Rusija, podsjećamo, ne objavljuje svoje gubitke od početka marta kada je iz Kremlja saopšten posljednji zvaničan podatak. Tada je rusko ministarstvo odbrane saopštilo da je vojska Rusije izgubila 1.300 vojnika. 

10:12 Zelenski: Odgovorićemo na rusko granatiranje Marganeca

Kijev će odgovoriti na rusko granatiranje grada Marganec i razmotriće sve načine kako bi Rusiji nanio što više štete i tako brzo okončao rat, kazao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Prema tvrdnjama ukrajinske strane, 13 osoba je poginulo, dok je deset ranjeno u srijedu, kada su ruske snage ispalile rakete na Marganec sa teritorije nuklearne elektrane u regionu Dnjepropetrovska koju su prethodno osvojile.

“Oružane snage Ukrajine, naše obavještajne i bezbjednosne agencije, neće ostaviti rusko granatiranje regiona Dnjepropetrovska bez odgovora”, poručio je Zelenski, prenosi Al džazira Balkans.

On je ponovio da je neophodno da Zapad Ukrajini dostavi moćnije oružje kako bi se suprotstavila ruskim snagama.

10:02  Eksplozije u Bjelorusiji

Prema izvještajima, u srijedu več čule su se eksplozije blizu granice Ukrajine i Bjelorusije, i to s bjeloruske strane.

Franak Viacorka, viši savjetnik šefice opozicije Svetlane Cikanovskaje, rekao je da je čuo "najmanje osam eksplozija" oko 1 sat ujutro u regiji Homiel blizu granice s Ukrajinom.

“Najmanje osam eksplozija u regiji Homiel blizu granice s Ukrajinom. Prema svjedocima, eksplozije su se dogodile u blizini aerodroma Ziabrauka. Ondje su često stacionirani ruski vojni avioni”, rekao je u tvitu.

Prema bjeloruskom ministarstvu odbrane, vojne vježbe trebale su se izvoditi baš u vrijeme kad su se čule eksplozije. Međutim, nema potvrde jesu li eksplozije bile povezane s vježbama.

09:58 Rusi tvrde da Ukrajinci napadaju sela u Rusiji

Rusi tvrde da su dva sela s ruske strane granice jutros pod ukrajinskim napadom. Radi se o selima Tetkino i Popovo Ležači u regiji Kursk. Objavio je to ruski guverner ove regije Roman Starovojt. Nije iznio više detalja, ali je obećao da će to učiniti.

07:02 U eksploziji na Krimu uništeno najmanje sedam ruskih aviona

Prema satelitskim snimcima, u eksploziji koja se dogodila u utorak u ruskoj vazdušnoj bazi uništeno je najmanje sedam vojnih aviona. Riječ je o avio bazi na Krimu.

Uzrok eksplozije je još uvijek nepoznat. Prema službenoj verziji ruskog ministarstva, do eksplozije je došlo zbog detonacije municije, ali nijesu otkrili kako je do detonacije došlo.

Pojavili su se satelitski snimci.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR