13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Premijer tajno sebe naimenovao za pet ključnih ministarstava?

Izvor: Pixabay

Svijet

Comments 0

Premijer tajno sebe naimenovao za pet ključnih ministarstava?

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Bivši premijer Australije Skot Morison saopštio je danas da je odluku da tajno naimenuje sebe u još pet ključnih ministarstava tokom pandemije, donio pošto je smatrao da je odgovornost za naciju samo na njemu.

Morison, koji se povukao sa mjesta lidera Liberalne partije nakon što je izgubio na opštim izborima u maju, obratio se na konferenciji za novinare kako bi odgovorio na salve kritika iz aktuelne vlade i njegove sopstvene stranke zbog ovih naimenovanja, prenosi Rojters.

Australijski premijer Entoni Albaneze ocijenio je ovaj potez kao „uništavanje vestminsterskog sistema bez presedana“, u komentaru na saznanje da je Morison između marta 2020. i maja 2021. sebe naimenovao za ministra pet resora, a da u pojedinim slučajevima na to nije upozorio postojećeg ministra.

Trojica ministara nisu bila upoznata sa činjenicom da Morison dijeli vlast nad njihovim ministarstvima sve do otkrića ove nedjelje, rekli su oni.

„Upravljao sam brodom usred oluje. Samo sam ja kao premijer mogao da razumijjem težinu odgovornosti koja je bila na mojim plećima i na nikom drugom “, rekao je Morison novinarima, prisećajući se kako je pandemija pogodila Australiju 2020, prenosi Rojters.

Morison je naveo da nije "preuzeo" ministarstva i rekao da ministre nije ometao u radu, a obrazložio je da ih nije obavijestio pošto je ovlašćenja namjeravao da koristi samo u hitnim slučajevima.

Generalni guverner Dejvid Harli, kraljičin predstavnik u Australiji, potvrdio je da je potpisao dokument kojim je dozvolio Morisonu da tajno preuzme tri ministarstva, uz dodatak da je sve bilo urađeno u skladu sa članom 64 australijskog ustava.

Međutim, Albaneze, pravni eksperti i Morisonove bivše kolege su kritikovali takav potez jer je sve urađeno pod velom tajnosti, prenosi Tanjug.

Albaneze je istakao da će tražiti pravni savjet povodom tih odluka, za koje se očekuje da će ih vlada dobiti u ponedjeljak, navodi britanska agencija.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR