10 °

max 23 ° / min 10 °

Nedjelja

28.04.

23° / 10°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 13°

Petak

03.05.

16° / 11°

Subota

04.05.

15° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Politički analitičar Smart: Putinu nije isto kada poginu vojnik pravoslavac i musliman

Izvor: EPA

Svijet

Comments 0

Politički analitičar Smart: Putinu nije isto kada poginu vojnik pravoslavac i musliman

U Kremlju vlada preveliki strah da priznaju svojim stanovnicima kolika je zaista potpuna katastrofa invazija na Ukrajinu. Nastaviće pokušavati sakriti gubitke vojnika, a posebno prikrivanje će praviti tako što će regrutirati stanovnike države koji etnički nisu Rusi i javno lagati koliko je Rusa poginulo.

Izvor: Al Jazeera

Autor: Antena M

  • Viber


 
Novoproglašena mobilizacija je katastrofa za etničke, vjerske i druge manjine koje žive u Ruskoj Federaciji, a čiji su pripadnici većinom pozivani u redove ruske vojske i slati u Ukrajinu, dok Vladimir Putin skreće pažnju pravoslavnih Rusa sa katastrofe u invaziji, navodi politički analitičar i specijalni dopisnik ukrajinskog lista Kyiv Post Džejson Džej Smart.

Zbog svog opozicionog djelovanja u Rusiji, te rada u Ukrajini, Moldaviji, Kirgistanu, Kazahstanu i samoj Rusiji proglašen je 2010. nepoželjnom osobom  doživotno u Rusiji, ali i dalje sarađuje sa ruskim opozicionarima bez obzira na to.

U razgovoru za Al Jazeeru Balkans ukazuje na činjenicu kako pogibije stotina, pa i hiljada pripadnika manjinskih zajednica uništavaju te etničke, vjerske zajednice, te kako smatra da će ovaj rat dovesti do raspada Ruske Federacije, a kao primjer za to navodi previranja u Dagestanu.

Kako komentarišete odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina o ‘djelimičnoj’ mobilizaciji? Da li je ona zaista – djelimična?

Putinova odluka da organizuje ovu mobilizaciju zasniva se na činjenici da je pretrpio značajne gubitke. Procjenjuje se kako je Rusija izgubila više od 50.000 vojnika. Primjera radi, tokom invazije Sovjetskog saveza na Afganistan, koja je trajala devet godina, izgubljeno je ‘samo’ 15.000 sovjetskih života i to je značajno doprinijelo kolapsu i raspadu SSSR-a.

Ovo je samo ‘djelimična mobilizacija’ jer nisu ‘svi’ sposobni muškarci dobili pozive. U stvarnosti, Kremlj je saopćio kako će ‘samo’ 300.000 ljudi biti pozvano, no britanski Guardian navodi kako je pravi plan okupiti blizu milion ljudi. Putin je očajan i nema spremu koja treba za pobjedu u Ukrajini. Rat Rusije protiv bilo koje zapadne ili istočne države je trenutno nemoguć.

U Kremlju vlada preveliki strah da priznaju svojim stanovnicima kolika je zaista potpuna katastrofa invazija na Ukrajinu. Nastaviće pokušavati sakriti gubitke vojnika, a posebno prikrivanje će praviti tako što će regrutirati stanovnike države koji etnički nisu Rusi i javno lagati koliko je Rusa poginulo.

Mnogi korisnici društvenih internetskih mreža tvrde kako su stanovnici udaljenih, ruralnih dijelova Rusije, kao i pripadnici etničkih manjina posebno ciljani ovom mobilizacijom. Kako vidite te navode?

Rusija je, od početka rata, pozvala više vojnika iz redova etničkih i vjerskih manjina nego etničkih Rusa.

Kada uzmete u obzir kako su male te manjinske zajednice u Rusiji, gubici hiljada muškaraca jednostavno razaraju te zajednice.

No, Putinov cilj je da pravoslavni hrišćani u Moskvi i Sankt Petersburgu ne misle na rat, da skrene njihovu pažnju od njega.

On vjeruje kako nije isto kada muslimani ginu u ruskom ratu od pogibija pravoslavnih Rusa u ratu.

Analitičari govore kako sa vremenom Rusija slabi i kako bi to mogle iskoristiti druge etničke zajednice (koje imaju već svoje Ustave, jezik, religiju…) i tražiti nezavisnost?

Nevjerovatno loša kalkulacija Putina i njegovo kategorično odbijanje da napusti Ukrajinu stvorili su ozbiljne strahove širom brojnih zajednica etničkih manjina u Rusiji. Ovaj rat će na kraju pridonijeti raspadu Rusije.

Protesti u Dagestanu (području sa etničkom manjinom koja ima svoj jezik i islam kao religiju) već su bili jako ozbiljni i tamo se vidjelo žestoko protivljenje moskovskim planovima da šalju dagestanske sinove u pogibiju u ratu Kremlja.

S obzirom na to da se regrutuju razni profili ljudi, sa i bez vojne obuke, da li ova mobilizacija može preokrenuti stvari u korist Rusije kako se nadaju u Moskvi?

Novoregrutovani ruski vojnici su jako loše obučeni i nemaju oružja. Šokantno je kako je regularna ruska vojska do sada bila loše pripremljena. Zaista, to je bilo šokantno. Koliko su još slabije pripremljeni ovi regrutirani vojnici, naročito u zimu bez pravih uniformi i opreme, to će biti katastrofa za rusku vojsku.

Kako ruske vlasti očekuju pobjedu ako nekoga regrutuju u vojsku, pošalju ga u Ukrajinu nakon samo mjesec dana obuke i to bez prave opreme i naoružanja? Realna slika je ova: Putina nije briga što će ti vojnici, većinom pripadnici manjina, poginuti.

Kako komentarišete odnose balkanskih država i Rusije?

 Zvanična Moskva daje sve od sebe da izazove tenzije na Balkanu, naročito preko Srbije. Srbija neprestano djeluje protiv interesa Ukrajine, Europske unije i sigurnosti svih na Balkanu. Kristalno je jasno kako se Rusija dana da će tenzije sa Kosovom, kao i između Srbije i Albanije, mogli biti distrakcija i skrenuti pažnju sa rata u Ukrajini.

No, uprkos katastrofalnom vodstvu srbijanske administracije tokom ovog rata, ništa neće spriječiti međunarodnu podršku Ukrajini i jak, jedinstven odgovor na zaustavljanju Rusije.

Da li će Putin, ukoliko svi drugi izlazi podbace, iskoristiti nuklearno oružje i kako će sve ovo završiti?

 Ako mu sve propadne, Putin bi zaista mogao iskoristiti nuklearno oružje ili napraviti eksploziju u jednoj od nuklearnih elektrana u Ukrajini. Ako ovo drugo uradi, sigurno će govoriti kako je to djelo Ukrajinaca i negirati svoju umiješanost.

No, ako se odluči za nuklearno oružje, to će biti manje, taktičko nuklearno oružje. Putinov cilj će biti stvaranje straha kako Zapad ne bi dalje forsirao rat. Nadat će se da će trenutna ‘razgraničenja’ rata postati ‘granice’ između Rusije i Ukrajine.

No, to je zabluda. Ako se Putin zaista odluči za nuklearno oružje, nimalo ne sumnjam da će međunarodna zajednica napraviti zajednički jaki front protiv njega lično kako bi ga svrgnula sa mjesta predsjednika Rusije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR