10 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
EU produžila sankcije Rusiji za još pola godine; Snimci iz Vuhledara, ukrajinskog grada u kojem se vode teške borbe

Izvor: EPA

Svijet

Comments 0

EU produžila sankcije Rusiji za još pola godine; Snimci iz Vuhledara, ukrajinskog grada u kojem se vode teške borbe

  • Viber

339. je dan rata u Ukrajini. Na portalu Antena M i danas smo pratili najvažnija dešavanja:

22:35 Snimci iz Vuhledara, ukrajinskog grada u kojem se vode teške borbe
Julia Mendel, bivša portparolka predsjednika Volodimira Zelenskog, je na svom Twitteru podijelila snimke iz grada Vuhledara u Donjeckoj regiji.
Zelenski je ranije danas izjavio da se najžešće bitke vode u Vuhledaru i Bahmutu. 
21:39 Ukrajinsko ministarstvo: Orbanove izjave su potpuno neprihvatljive
Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova planira pozvati mađarskog ambasadora na konsultacije kako bi mu se požalilo na "potpuno neprihvatljive" izjave mađarskog premijera Viktora Orbana o Ukrajini.
Portparol ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko je na Facebooku napisao da je Orban rekao novinarima da je Ukrajina ničija zemlja, uporedivši je s Avganistanom.

"Takve izjave potpuno su neprihvatljive. Budimpešta nastavlja namjeran kurs usmjeren na uništavanje mađarsko-ukrajinskih odnosa", rekao je.
20:23 10 civila poginulo u najnovijim ruskim granatiranjima
U najnovijim ruskim granatiranjima ubijeno je najmanje 10, a ranjeno 20 ukrajinskih civila, javlja Associated Press (AP), pozivajući se na kancelariju ukrajinskog predsjednika.
Regionalni zvaničnici tvrde da su najviše stradali gradovi i sela na istoku i jugu zemlje koji su u dometu ruske artiljerije. 
19:41 EU produžila sankcije Rusiji za još pola godine
Evropska unija odlučila je danas da produži sankcije Rusiji za još pola godine, zbog rata u Ukrajini.
 
Sankcije su produžene do 31. jula.
17:20 Rusi pobjegli od mobilizacije u Južnu Koreju. Mjesecima su zarobljeni na aerodromu

Trojica muškaraca stigla su na aerodrom prošlog oktobra, a dvojica u novembru, tvrdi njihov advokat Lee Jong-Chan. Međutim, već mjesecima borave na aerodromu jer su ih južnokorejske vlasti odbile primiti.

16:22 10 civila poginulo u najnovijim ruskim granatiranjima

U najnovijim ruskim granatiranjima ubijeno je najmanje 10, a ranjeno 20 ukrajinskih civila, javlja Associated Press (AP), pozivajući se na kabinet ukrajinskog predsjednika. Regionalni zvaničnici tvrde da su najviše stradali gradovi i sela na istoku i jugu zemlje koji su u dometu ruske artiljerije. 

Šest osoba je poginulo u regiji Donjeck, dvije u Hersonu, a dvije u regiji Harkov, navodi AP. Guverner Donjecka Pavlo Kirilenko je optužio rusku vojsku da je koristila fosfornu municiju u granatiranju sela Zvanivka, koje je oko 20 kilometara udaljeno od Bahmuta, grada u kojem se posljednjih mjeseci vode najžešće bitke. Dodao je da su u granatiranju takođe oštećene stambene zgrade i dvije škole u obližnjem gradu Vuhledaru.

15:07 Značajna šteta na elektroenergetskoj mreži Ukrajine

Ukrajinska električna mreža pretrpjela je značajnu štetu nakon masovnog ruskog raketnog napada, javio je državni energetski operater. Oporavak elektroenergetske mreže postaje sve teži nakon svakog ruskog napada.

Ukrajina je do sada pretrpjela 13 raketnih napada i 15 napada dronovima na svoje energetske objekte. Ranije je premijer Denis Šmihal rekao da su glavne mete energetski objekti.

14:32 Njemačka najavila da neće slati borbene avione u Ukrajinu

Šefica njemačkog odbora za odbranu Marie-Agnes Strack-Zimmermann izjavila je da Njemačka neće slati borbene avione u Ukrajinu kao sljedeći korak u vojnoj podršci. Strack-Zimmermann rekla je da su borbeni avioni potpuno drugačija stvar od tenkova i da ne dolaze u obzir.

"Na početku rata smo jasno dali do znanja da ne možemo stvoriti zonu zabrane leta. To bi značilo bombardovanje položaja na ruskom tlu kako vaši vlastiti avioni ne bi bili oboreni. To ne dolazi u obzir", kazala je.

14:09 Poljska uz 14 Leoparda Ukrajini šalje još 60 tenkova

Poljska će uz 14 najavljenih tenkova tipa Leopard 2 Ukrajini poslati još 60 modernizovanih tenkova u bliskoj budućnosti, što uključuje i poljske tenkove PT-91 Twardy, objavio je na svom Telegram kanalu šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak.

13:27 Rusi: Zapad je direktno uključen u sukob nakon obećanja o tenkovima

Rusija tvrdi da je obećana isporuka zapadnih tenkova Ukrajini dokaz sve veće direktne upletenosti Sjedinjenih Država i Evrope u sukob.

"Postoje stalne izjave iz evropskih prijestonica i Vašingtona da slanje različitih sistema naoružanja u Ukrajinu, uključujući tenkove, ni na koji način ne znači upletenost tih zemalja ili saveza u neprijateljstva u Ukrajini. Kategorički se ne slažemo s tim i u Moskvi se sve što rade savez i prijestonice koje sam spomenuo doživljava kao direktno uplitanje u sukob. Vidimo da ovo raste", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Zapadni saveznici najavili su slanje oko 150 tenkova za pomoć Ukrajini.

12:54 Ukrajina traži još oružja dok se borbe na istoku zemlje intenziviraju

Rusija je pojačala svoje pokušaje proboja ukrajinskih linija na istoku zemlje, što je stavilo novi naglasak na potrebu Kijeva za više zapadnog oružja, rekli su ukrajinski zvaničnici.

Ukrajinska vojska objavila je kako su u toku žestoke borbe, dan nakon što su ruske rakete i bespilotne letjelice ubile najmanje 11 ljudi u velikim napadima koji djeluju kao odgovor na obećanje zapadnih zemalja da će opskrbiti Ukrajinu tenkovima.

10:56 Peskov: SAD mogu okončati sukob u Ukrajini, ali to ne žele

Američki predsjednik Džo Bajden ima ključ za okončanje sukoba u Ukrajini, ali ga nije voljan upotrijebiti, smatra portparol Kremlja, Dmitrij Peskov. Obraćajući se jutros novinarima, Peskov je rekao je da bi SAD mogle brzo okončati sukob, ako žele, usmjeravanjem Kijeva. "Međutim, zemlja umjesto toga pumpa oružje u Ukrajinu", dodao je.

Podsjetimo, Rusija je ranije optužila Ukrajinu da prima naredbe iz Vašingtona i tvrdi da SAD produžavaju sukob snabdijevajući Ukrajinu oružjem, ali SAD tvrdi da je Rusija pokrenula rat i da on može završiti samo ako Rusi povuku svoje trupe.

09:01 Orban najavio veto na sankcije usmjerene protiv ruske nuklearne energije

Mađarska će staviti veto na svaki predlog Evropske unije o sankcijama usmjerenima protiv Rusije koji se tiču nuklearne energije, rekao je jutros mađarski premijer Viktor Orban u razgovoru za državni radio.

Ukrajina je, podsjetimo, pozvala Evropsku uniju da u popis sankcionisanih ruskih kompanija uključi i rusku državnu kompaniju za nuklearnu energiju Rosatom. No Mađarska, koja već ima jednu nuklearku ruske proizvodnje te ju planira proširiti, blokirala je taj predlog.

Kako javlja Reuters, Orban je u intervjuu za državni radio ponovio da na sankcije EU na nuklearnu energiju "očito treba staviti veto". "Nećemo dozvoliti implementaciju plana o uključivanju nuklearne energije u paket sankcija. O tome nema govora", rekao je Orban.

07:50 Jake eksplozije kod najveće nuklearke u Europi

Kod ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje, koja je pod ruskom okupacijom, juče su odjeknule jake eksplozije, objavila je UN-ova agencija za nuklearnu energiju IAEA.

Rafael Grosi, predsjednik IAEA-e koji je prošle sedmice posjetio Ukrajinu, rekao je da je Agencija juče zabilježila snažne eksplozije u blizini najveće nuklearke na svijetu te još jednom pozvao da se oko elektrane osigura tzv. "sigurna zona".

Podsjetimo, ruske snage juče su izvele velii raketni napad na Ukrajinu, pri čemu je ispaljeno više od 50 projektila na ciljeve širom zemlje. Ukrajinska vojska objavila je da je oborila više od 40 ruskih raketa, dodavši da su Rusi u napadu koristili hipersonične rakete tipa Kinžal. Ruski napad uslijedio je dan nakon što su SAD i Njemačka najavile slanje naprednih tenkova tipa Leopard 2 i Abrams Ukrajini.

07:19 Veliki udarac za Putina i njegove zvaničnike iz Tokija 

Japan je u petak pojačao sankcije protiv Rusije nakon najnovijeg talasa raketnih napada na Ukrajinu širenjem popisa zabranjenih proizvoda za izvoz Rusiji te zamrzavanjem imovine ruskih zvaničnika i subjekata.

Ta je odluka donijeta nakon niza ruskih napada širom Ukrajine u četvrtak u kojima je poginulo najmanje 11 osoba, nakon što su Njemačka i SAD obećali snabdijeti Ukrajinu tenkovima svoje proizvodnje.

"U svjetlu situacije oko Ukrajine i kako bi doprinio međunarodnim naporima za osiguranjem mira, Japan će implementirati zabranu izvoza u skladu s drugim velikim zemljama", saopštilo je ministarstvo eknomije, trgovine i industrije.

U sklopu novih sankcija Japan će, između ostalog, zabraniti od 3. februara isporuke proizvoda za 49 organizacija u Rusiji koje bi ih mogle koristiti za unaprjeđenje ruskih vojnih kapaciteta.

To će uključivati proizvode u rasponu od vodenih topova, opreme za istraživanje gasa i opreme za poluvodiče do vakcina, opreme za rendgen, eksploziva i robota, saoptilo je ministarstvo.

Japan će takođe zamrznuti imovinu tri subjekta i 22 pojedinca u Rusiji, uključujući aviokompaniju JSC Irkut, proizvođača projektila zemlja-zrak MMZ Avangard, zamjenika ministra odbrane Mihaila Mizinceva i ministra pravosuđa Konstantina Čujčenka, kao i 14 osoba povezanih s aneksijom dijelova jugoistočne Ukrajine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR