9 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Na sahranu kardinala optuženog za pedofiliju stigli demonstranti: Gori u paklu

Izvor: EPA

Svijet

Comments 0

Na sahranu kardinala optuženog za pedofiliju stigli demonstranti: Gori u paklu

Izvor: radiosarajevo.ba

Autor: Antena M

  • Viber

Demonstranti su se okupili, a ožalošćeni počeli pristizati danas u Sidnej uoči pogrebne službe kontroverznog australijskog kardinala Džordža Pela, bivšeg visokog zvaničnika Vatikana koji je 2020. oslobođen optužbi za seksualno zlostavljanje.

Australijska policija saopštila je kako je odustala od sudskog zahtjeva za blokiranje okupljanja nakon što su demonstranti pristali promijeniti početnu rutu protesta i okupiti se na cesti blizu katedrale Sv. Marije gdje se održava pogrebna služba. 

Pel je umro prošlog mjeseca u Rimu u 81. godini od srčanih komplikacija nastalih nakon operacije kuka. Očekuje se da će hiljade ljudi prirustvovati sahrani, uključujući bivše premijere Tonija  Abota i Džona Hauarda te federalnog opozicionog vođu Pitera Datona. Demonstranti su se jutros okupili u parku nasuprot katedrale, a neki su držali natpise "Pel, gori u paklu".

"Ovdje smo da pokažemo solidarnost sa žrtvama onoga što se dogodilo kroz Katoličku crkvu, ali posebno s Džordžom Pelom", rekao je muzičar Lejn Elburn za Rojters.

Napetosti su se rasplamsale u srijedu nakon što su neki unutar crkvenog posjeda viđeni kako skidaju šarene vrpce koje su demonstranti vezali uz ogradu katedrale, a što je pokazao televizijski snimak. Vrpce su simbolizovale bol nanesenu djeci žrtvama seksualnog zlostavljanja, rekli su demonstranti.

Presudom australijskog suda 2020. poništene su presude protiv Pela za seksualni napad na dva dječaka 1990-ih, što mu je omogućilo da izađe na slobodu nakon 13 mjeseci zatvora. Pel je nakon oslobađajuće presude živio u Rimu i imao nekoliko susreta s papom Franjom

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR