22 °

max 22 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

22° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Putin i Si: Sastanak produbljuje naše "prijateljstvo bez ograničenja" i šalje poruku Zapadu

Izvor: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ

Svijet

Comments 0

Putin i Si: Sastanak produbljuje naše "prijateljstvo bez ograničenja" i šalje poruku Zapadu

Izvor: Beta

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Điping zaključili su danas da je njihov sastanak u Moskvi prilika da dvije države prodube „prijateljstvo bez ograničenja“ i pošalju snažnu poruku zapadnim liderima da su njihovi napori da izoluju Moskvu zbog rata u Ukrajini propali.

Putin je na početku sastanka čestitao Siju čestitao reizbor za predsjednika i rekao da je „malo ljubomoran“ na to što je Kina u poslednjih nekoliko godina napravila „kolosalan korak naprijed u svom razvoju koji u cijelom svijetu izaziva istinsko interesovanje“, prenosi TASS.

Ruski lider je napomenuo da je u proteklih 10 godina trgovinski promet dvije države više nego udvostručen. On je rekao i da je Moskva upoznata i poštuje kinesku inicijativu za mirno rješavanje konflikta u Ukrajini i da će sa Sijem još razgovarati o njoj.

Si je na sastanku rekao da „kineska strana visoko cijeni odnose sa Rusijom, koji imaju istorijsku logiku“. On je zahvalio Putinu što je „pozitivno ocijenio razvoj i izgradnju Kine“ i što nastavlja da podržava Peking.

„U svijetu koji sve više postaje multipolaran, SAD i njihovi saveznici nisu bili u stanju da izgrade širok front protiv Putina. Dok je 141 država osudilo Moskvu na glasanju u Ujedinjenim nacijama povodom prve godišnjice ulaska ruskih vojnika u Ukrajinu, nekoliko članica G-20, među kojima su Indija, Kina i Južna Afrika ostalo je uzdržano“ rekao je Si, prenosi Asošiejted pres.

Kineski lider je, komentarišući predstojeće predsjedničke izbore u Rusiji 2024, izjavio da je uvjeren da će ruski narod nastaviti da podržava Putina „pod čijim se čvrstim vođstvom Rusija razvila i prosperirala“.

U intervjuu za kineske medije Putin je prije sastanka opisao Sijevu posjetu kao „značajan događaj“ koji potvrđuje posebnu prirodu rusko-kineskog partnerstva i šalje poruku Vašingtonu da dvije zemlje ne prihvataju njegove pokušaje da ih oslabi.

„Politika SAD istovremenog odvraćanja Rusije i Kine, kao i svih onih koji se ne povinuju američkom diktatu, postaje sve žešća i agresivnija“, izjavio je ruski lider.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken ocijenio je da to što je kineski predsjednik Si Đinping posjetio danas Moskvu, nakon što je Međunarodni sud pravde izdao nalog za hapšenje Putina, sugeriše da Peking ne misli da Kremlj treba da odgovara za zločine u Ukrajini.

„Svijet ne bi trebalo da bude obmanut nikakvim taktičkim potezom Rusije, koju podržava Kina ili bilo koja druga zemlja, da zamrzne rat pod sopstvenim uslovima“, rekao je Blinken novinarima, a prenio je BBC.

Lideri su nastavili razgovor dok je za sjutra predviđen sastanak kineskog lidera sa ruskim premijerom Mihailom Mišustinom, a planirani su i zvanični razgovori u proširenom formatu sa Putinom i članovima ruske vlade.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR