26 °

max 26 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

26° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 15°

Subota

25.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Fon der Lajen upozorila kineskog predsjednika da ne šalje oružje Rusiji

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

Fon der Lajen upozorila kineskog predsjednika da ne šalje oružje Rusiji

Autor: Antena M

  • Viber

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je da je upozorila kineskog predsjednika Si Đinpinga da ne šalje oružje Rusiji jer bi to ‘značajno’ uticalo na veze njegove zemlje s Evropskom unijom.

"Računamo na to da Kina neće Rusiji osigurati nikakvu vojnu opremu, direktno ili indirektno, jer svi znamo da bi naoružavanje agresora bilo protiv međunarodnog prava", rekla je fon der Lajen medijima nakon sastanka s kineskim predsjednikom. 

Pozvala je Peking da iskoristi svoj "uticaj koje gradi s Rusijom već decenijama" kako bi ukazali na odgovornost i bili "vrlo jasni u slanju poruka" s Moskvom.

Kineski predsjednik Si Đinping obećao je da će razgovarati sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim kada se za to steknu odgovarajući uslovi, izjavila je  Ursula fon der Lajen.

„Ohrabrila sam predsjednika Sija da se obrati predsjedniku Zelenskom, znam iz mojih telefonskih poziva, a i predsjednik Zelenski je to javno tražio, pa je bilo zanimljivo čuti da je predsednik Si ponovio svoju spremnost da razgovara kada uslovi budu odgovarajući“, rekla je Lajen. 

Si je rekao da se kineska politika prema Ukrajini može sumirati u jednoj rečenici – „promocija mira i dijaloga“ i da je prioritet ohrabriti i podstaknuti prekid vatre i kraj rata., prenijeli su kineski državni mediji.

Na sastanku sa Makronom i Fon der Lajen u Pekingu, Si je rekao da veze Kine i EU nisu pod kontrolom i ne zavise od neke treće strane, dodajući da je Kina spremna da pojača strateško uzajamno povjerenje sa EU.

„Kina i EU treba da uspostave korektno uzajamno razumijevanje i izbjegnu nerazumijevanje i pogrešne procjene“, rekao je Si na sastanku sa Fon der Lajen.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR