24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zelenski od Ujedinjenih nacija traži da se Rusiji oduzme pravo veta

Izvor: Screenshot

Svijet

Comments 0

Zelenski od Ujedinjenih nacija traži da se Rusiji oduzme pravo veta

Autor: Antena M

  • Viber

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN u direktnom suočavanju s ambasadorom Rusije u Ujedinjenim nacijama, osudio je invaziju Kremlja na njegovu zemlju kao "kriminalnu" i tražio da se Moskvi oduzme pravo veta u UN.

Odjeven u svoju zaštitnu vojnu odjeću, Zelenski je prvi put od agresije u februaru 2022. bio u istoj prostoriji s ruskim zvaničnikom.

"Većina svijeta priznaje istinu o ovom ratu", rekao je Zelenski. "To je zločinačka i ničim izazvana agresija Rusije na našu naciju s ciljem da zauzme ukrajinsku teritoriju i resurse".

Zelenski je pozvao Ujedinjene nacije da oduzmu Rusiji pravo veta u Savjetu bezbjednosti, navodeći da bi to bila vitalna reforma koja bi istovremeno donijela veću zastupljenost u UN svijetu u razvoju, u kojem je Kijev naišao na mlaku podršku.

"Moć veta u rukama agresora je ono što je gurnulo UN u ćorsokak", rekao je Zelenski.

Ruski ambasador Vasilij Nebenzja tokom govora ukrajinskog predsjednika skrolovao je po svom telefonu, djelujući upadljivo nezainteresovano.

"Nemoguće je zaustaviti rat jer na sve napore, agresor ili oni koji odobravaju agresora, stavljaju veto", rekao je Zelenski.

On je ponovio stav Ukrajine da je pravo veta pripadalo bivšem Sovjetskom Savezu – jednom od pobjednika u Drugom svjetskom ratu nakon kojeg su stvorene Ujedinjene nacije – a ne Rusiji predsjednika Vladimira Putina.

"Nažalost, ovo mjesto u Savjetu bezbjednosti, koje Rusija nezakonito zauzima zakulisnim manipulacijama poslije raspada Sovjetskog Saveza, zauzeli su lažovi čiji je posao da operu agresiju i genocid", rekao je Zelenski.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR