24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kijev: Uspješan napad na rusku vazdušnu bazu na Krimu; Bijela kuća najavila novu pomoć Ukrajini

Svijet

Comments 0

Kijev: Uspješan napad na rusku vazdušnu bazu na Krimu; Bijela kuća najavila novu pomoć Ukrajini

Autor: Antena M

  • Viber

575. je dan ruske agresije na Ukrajinu. I danas ste na Anteni M pratili najvažnija dešavanja:

22: 15 Bijela kuća najavila novu pomoć Ukrajini

Bijela kuća objavila je da će SAD Ukrajini isporučiti "važne" sisteme za protivvazdušnu odbranu, ali za sada ne i projektile dalekog dometa ATACMS koje Kijev traži.

Američki predsjednik Džo Bajden "odlučio je da neće dati projektile ATACMS, ali nije isključio tu mogućnost u budućnosti", rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Džejk Salivan na konferenciji za novinare.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je  da bi bio razočaran kada bi morao otići iz Washingtona bez snažnih taktičkih projektila.

Salivan je ocijenio da su ukrajinske snage zahvaljujući američkoj vojnoj pomoći uspjele "u tri mjeseca osloboditi više teritorija nego što su Rusi osvojili u osam mjeseci".

"Nekoliko velikih ukrajinskih gradova nije danas pod ruskom okupacijom ni dominacijom. Kao prvo zahvaljujući hrabrosti ukrajinskih vojnika i ukrajinskog naroda koji ih podržava, ali i, i to nije nezanemarivo, zahvaljujući materijalnoj potpori koju smo dali, rekao je Salivan.

18:05 Zelenski započeo sjednicu američkog Senata

Obučen u vojnu zelenu uniformu kako bi odražavao status ratnog čelnika, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se sastao s čelnicima Zastupničkog doma predvođenog republikancima i odbora za nacionalnu bezbjednost.

Zatim je ušao u staru dvoranu Senata, gdje se obratio cijelom američkom Senatu na privatnoj sjednici.

17:43 "Ako ne dobijemo pomoć, izgubićemo rat": poruka Zelenskog za SAD

Senator Chuck Schumer upravo se obratio medijima nakon sastanka senata s predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Čelnik većine u Senatu rekao je da je jedna rečenica Zelenskog na privatnom sastanku sažela poruku Ukrajine: "Ako ne dobijemo pomoć, izgubićemo rat."

17:07 Ukrajina dobija 10 švedskih varijanti tenkova Leopard

Deset švedskih varijanti tenkova Leopard 2A5, poznatih kao Stridsvagn 122, stiglo je u Ukrajinu. Tenkovima upravljaju ukrajinske posade obučene u Švedskoj.

Zapovjednik operacija štaba švedske vojske, Mats Ludvig, rekao je: "Dali smo im sve što možemo u smislu velikog materijala i dobrog znanja.

Želimo im svu sreću ovoga svijeta i da uspiju osloboditi svoju zemlju."

Odluka Švedske da pošalje tenkove objavljena je u februaru.

Nekoliko drugih saveznika snabdijelo je Ukrajinu tenkovima Leopard 2, uključujući Njemačku, Poljsku, Španiju, Portugal, Kanadu i Dansku.

16:24 Zelenski stigao na američki Kapitol

Ukrajinski predsjednik otputovao je u Washington u sklopu napora da ojača podršku među saveznicima. Putovanje Volodimira Zelenskog u državu uključuje sastanke s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i vojnim čelnicima u Pentagonu, kao i večernji govor u muzeju Nacionalnog arhiva.

Takođe će se sastati s čelnicima Predstavničkog doma predvođenog republikancima i odbora za nacionalnu sigurnost Doma prije privatne sjednice s punim američkim Senatom.

Ukrajinski predsjednik će se vjerovatno suočiti s većom publikom nego kad je posjetio Washington prije devet mjeseci, jer Kongres vodi žučnu raspravu o potrošnji. Sve veći zbor republikanaca dovodi u pitanje iznos novca koji se Kijevu šalje kao vojna i humanitarna pomoć. SAD je poslao oko 113 milijardi dolara u Ukrajinu od početka invazije.

15:26 Pet osoba biće optuženo u Velikoj Britaniji zbog sumnje na špijunažu za Rusiju
15:06 Kijev: Uspješan napad na rusku vazdušnu bazu na Krimu
Ukrajinska služba bezbjednosti i mornarica napale su tokom noći vazdušnu bazu Saki na Krimu i nanijele ruskim trupama ozbiljnu štetu, kazali iz ukrajinske obavještajne službe.

Rojters nije mogao nezavisno da provjeri te informacije.

Ruska vojska istovremeno je saopštila da je uništila 19 ukrajinskih dronova iznad Krima i Crnog mora, ali nije iznosila detalje o eventualnim žrtvama ili šteti, prenosi Al Džazira Balkans.

Guverner Orilske oblasti Andrej Kličkov na Telegramu je naveo da su snage protivvazdušne odbrane Rusije tokom noći oborile dvije bespilotne letjelice, koje su gađale energetske i pogone za gorivo u toj oblasti.
14:31 Zelenski stigao u Washington: Danas vodimo važne pregovore

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski stigao je danas u Washington kako bi pregovarao o slanju dodatnog oružja Ukrajini.

11:28 Ukrajina: Napali smo rusku vazdušnu bazu na Krimu, šteta je ozbiljna

Izvor iz ukrajinske obavještajne službe rekao je Rojtersu da su ukrajinska bezbjednosna služba i mornarica tokom noći napale rusku vazdušnu bazu Saki na Krimu te nanijele "ozbiljnu štetu". Ranije je, podsjetimo, rusko ministarstvo odbrane objavilo da je oborilo 19 dronova iznad Krima i Crnog mora.

Ukrajinska javna televizija Suspilne objavila je više detalja. Na aerodromu se u tom trenutku nalazilo najmanje 12 borbenih aviona tipa Su-24 i Su-30, kao i ručni sistemi protivvazdušne odbrane tipa Pancir. Na aerodromu se nalazila i baza za obuku operatera dronova.

09:03 Napadnut i Herson, dvoje mrtvih

Dvoje ljudi ubijeno je u ukrajinskom gradu Hersonu u najvećem ruskom napadu od 15. avgusta, javlja AP.

Napad na ukupno šest ukrajinskih gradova izveden je na Međunarodni dan mira, pri čemu je ubijeno najmanje dvoje ljudi, a 21 osoba je ranjena. 

08:01 Rusi napali i Harkov, dvoje ranjenih

Dvije su osobe povrijeđene nakon što je Rusija jutros napala sjeveroistočni grad Harkov, rekao je ukrajinski zvaničnik. U objavi na Telegramu Oleh Sinehubov, šef regionalne vojne uprave u Harkovu, saopštio je da su ranjeni prebačeni u bolnicu.

Sinehubov je istakao da su napadi bili usmjereni na gradsku četvrt Slobidicki i da su oštetili civilnu infrastrukturu.

07:39 Ruski vazdušni udar na Kijev, ima povrijeđenih

Ruske snage pokrenule su vazdušni napad na Kijev rano jutros, rekli su zvaničnici glavnog grada Ukrajine. U objavi na Telegramu gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da protivvazdušna odbrana odbija napade, ali da su neke zgrade oštećene.

"Eksplozije u gradu. Ostanite u skloništima", rekao je Kličko.

Dodao je da je devetogodišnja djevojčica među sedam osoba koje su povrijeđene.

"Dijete i 18-godišnjakinja hospitalizovani su nakon što su krhotine pale s infrastrukturnog objekta na stambenu zgradu", rekao je Kličko.

07:03 Poljska objavila: Više ne šaljemo oružje Ukrajini

Sukob Poljske i Ukrajine dodatno je eskalirao. Poljska više ne šalje oružje Ukrajini, rekao je poljski premijer u intervjuu za televiziju Polsat.

Ova objava uslijedila je u trenutku kada su poljsko-ukrajinski odnosi zategnuti zbog proširenja Varšavine zabrane uvoza ukrajinskog žita. Govoreći na privatnom TV kanalu, Mateus Moravjecki rekao je da Poljska pomaže u pobjedi nad "ruskim varvarima", ali ne može pristati na destabilizaciju poljskog tržišta uvozom ukrajinskog žita.

Umjesto slanja oružja u Ukrajinu, Moravjecki je rekao da se Poljska sada "brani najmodernijim oružjem". "Poljska trenutno ne prebacuje oružje Ukrajini i aktivno naoružava samu sebe", izjavio je premijer i dodao: "Ukrajina se brani od brutalnog ruskog napada i ja razumijem tu situaciju, ali mi moramo braniti vlastitu državu."

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR