22 °

max 36 ° / min 20 °

Subota

27.07.

36° / 20°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Lavrov: Kijevski mirovni plan nije realan, rat će biti riješen na bojnom polju

Izvor: EPA, arhiva

Svijet

Comments 0

Lavrov: Kijevski mirovni plan nije realan, rat će biti riješen na bojnom polju

Autor: Antena M

  • Viber

Na portalu Antena M pratili ste i danas dešavanja 577. dana ruske agresije na Ukrajinu.

21:45 Lavrov: Kijevski mirovni plan i oživljavanje sporazuma o žitu nisu realni

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov smatra da mirovni plan koji je predložila Ukrajina, kao i najnoviji predlozi UN-a za oživljavanje sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica preko crnomorskih luka ,”nisu realni”.

Lavrov je govorio nakon sedmice intenzivne globalne diplomatske aktivnosti na godišnjem okupljanju svjetskih čelnika u sjedištu UN-a u New Yorku gdje su Ukrajina i njeni zapadni saveznici nastojali prikupiti podršku Kijevu, prenosi Hina.

“To je potpuno neizvodivo”, rekao je Lavrov o mirovnom planu u 10 tačaka koji promoviše Kijev. “To nije moguće sprovesti. Nije realno i svi to razumiju, ali istovremeno kažu da je to jedina osnova za pregovore.”

Rekao je da će sukob biti riješen na bojnom polju ako Kijev i njegovi zapadni saveznici ostanu pri tom stajalištu.

18:08 ISW: Ukrajinske snage napreduju južno od Bahmuta

Ukrajinske snage napreduju južno od Bahmuta, javlja Institut za proučavanje rata (ISW).

U najnovijim obavještajnim podacima, američki thinktank tvrdi da snimci objavljeni 22. septembra pokazuju da su ukrajinske snage napredovale jugoistočno od sela Kliščivka u blizini Bahmuta i navodno napreduju u zapadnom Zaporožju.

Ukrajinski generalštab takođe je izvijestio da ukrajinske snage "iscrpljuju i nanose gubitke ruskim snagama duž cijelog fronta".

17: 07 Norveška policija uhapsila bivšeg komandanta Vagnera

Norveška policija uhapsila je bivšeg komandanta plaćeničke grupe Vagner zbog sumnje da je pokušao ilegalno prijeći granicu s Rusijom nakon što je ranije ove godine zatražio azil u Norveškoj, potvrdio je advokat uhapšenoga.

Andrej Medvedev, koji je pobjegao iz Rusije u januaru preko ruske arktičke granice sa Norveškom, opisao je kako je bježao dok su ruski stražari pucali na njega. Govorio je o tome kako se borio u Ukrajini kao pripadnik grupe Vagner, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

Policija je navela da je muškarac u 20-ima priveden zbog pokušaja ilegalnog prelaska ruske granice, ali nije ga imenovala. Prelazak granice s Rusijom dopušten je samo na određenim mjestima. Ali hapšenje Medvedeva uslijedilo je zbog nesporazuma, rekao je Reutersu njegov norveški advokat Brynjulf Risnes.

“Bio je gore da vidi može li pronaći mjesto gdje je prešao (u Norvešku u januaru). Zaustavljen je dok je bio u taksiju. Nikada nije bio blizu granice… Nikada mu nije bila namjera prijeći granice (u Rusiju)”, rekao je Risnes.

U vrijeme dolaska u Norvešku, Medvedev je rekao da traži azil jer se boji za svoj život nakon što je svjedočio ubijanju i maltretiranju zarobljenika dovedenih na front u Ukrajini.

Njegov bijeg u januaru dospio je na naslovnice širom svijeta kao rijedak primjer u to vrijeme da je neko prebjegao u zapadnu državu dok je tvrdio da se borio za Rusiju kao plaćenik u ukrajinskom ratu.

Ali u maju je u videu objavljenom na YouTubeu rekao da se želi vratiti u Rusiju, iako vjeruje da bi to moglo predstavljati opasnost za njegov život, opisujući sebe kao “neku vrstu dječaka u velikoj igri” koje više ne želi biti dio.

17:02 Vojska Ukrajine: Desetine mrtvih i ubijenih na Krimu

Ukrajinska vojska saopštila je kako je ubila ili ranila “visoke komandante” ruske mornarice u jučerašnjim napadima na vrhovni štab Crnomorske flote u Sevastopolju na okupiranom poluostrvu Krimu, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

“Pojedinosti napada biće objavljene čim prije moguće, a rezultirali su desetinama  mrtvih i ranjenih na strani okupatora, uključujući visoke komandante flote”, objavila je ukrajinska vojska.

U saopštenju se navodi kako je napad izveden “u vrijeme sastanka visokih oficira ruske vojske”.

Šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kirilo Budanov rekao je u intervjuu kako je najmanje devet Rusa ubijeno, a 16 ranjeno, uključujući generale.

Agencija AFP piše da ne može provjeriti tu informaciju.

Danas  su ponovo odjeknule eksplozije na Krimskom poluostrvu, koji je Rusija nezakonito anektirala 2014. godine.

Vrhovni štab u gradu Sevastopolj na anektiranom Krimu glavni je centar ruske vojske kako za napade na Ukrajinu, tako i za snabdijevanje ruskih jedinica koje drže u okupaciji jug Ukrajine te za raketiranja s mora.

14:29 Eksplozije na Krimu, moguća meta rusko skladište municije

Dan nakon uspješnog ukrajinskog napada na sjedište ruske crnomorske flote, ponovo su odjeknule eksplozije na Krimskom poluotoku, koji je Rusija nezakonito anektirala 2014. godine, prenosi Hina pozivajući se na dpa.

“Prema prvim informacijama, protivvazdušna  odbrana radila je u Sevastopolju”, napisao je ruski načelnik okupirane teritorije Mihail Razvošejev na Telegramu.

Krhotine projektila pale su u četvrti sjeverno od grada, gdje je glavna baza crnomorske flote, dodao je. To se nije moglo nezavisno potvrditi. Na društvenim mrežama kruže fotografije oblaka dima u zraku, što sugeriše da se u pogođenom području nalazi rusko skladište municije.

To je slično napadu u petak kada je ruska strana isprva govorila samo o padu krhotina projektila, ali se na kraju ukrajinski napad pokazao mnogo uspješnijim: ukrajinski projektili teško su oštetili važnu i simboličnu zgradu ruske mornarice.

Za sada se ne zna koliko je vojnog osoblja poginulo ili ranjeno u napadu u petak. Ruski zvaničnici potvrdili su da je jedna osoba poginula, ali su kasnije ispravili tu informaciju govorivši samo o jednoj nestaloj osobi. Šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kirilo Budanov kasnije je u intervjuu rekao da je najmanje devet Rusa ubijeno, a 16 ranjeno, uključujući generale.

11:23 Ukrajinski general: Probili smo ključni neprijateljski obruč kod Verbove

Ukrajinski general koji vodi kontraofanzivu duž južnog fronta kaže da su se njegove snage probile ključni neprijateljski obruč kod naselja Verbove i predviđa još veći proboj.

„Na lijevom krilu, u blizini sela Verbove, imamo prodor i nastavljamo da napredujemo“, rekao je general Oleksandr Tarnavski dopisniku CNN-a tokom sinoćnjeg intervjua. Ali on je priznao da je snaga njegovih trupa bila sporija nego što se očekivalo.

„Ne ide tako brzo kako se očekivalo, ne kao u filmovima o Drugom svjetskom ratu“, rekao je on.

„Glavna stvar je da ne izgubimo ovu inicijativu koju imamo. Moramo da zadržimo ono što imamo."

Generalova tvrdnja je najnoviji pokazatelj ukrajinskih zvaničnika da se na južnom frontu ostvaruje napredak u ratu sa Rusijom. Ukrajinske snage su posljednjih nedjelja tvrdile da su probile prvu liniju odbrane Rusije u regionu Zaporožja.

09:50 Sljedeće sedmice počinje isporuka američkih tenkova “abrams” Kijevu

Sljedeće sedmice počinje isporuka američkih tenkova “abrams” Kijevu, što je samo dio novog paketa američke vojne pomoći od 325 miliona dolara.

U paketu su kasetna municija i protivtenkovsko naoružanje, a američki mediji prenose da je Džozef Bajden tokom razgovora u Vašingtonu obećao Zelenskom da će SAD Ukrajini poslati i manji broj raketa dugog dometa.

Pomoć stiže i iz Evrope, pošto je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je da je Ukrajini isplaćeno još 1,5 milijardi eura.

07:21 Ukrajinci granatirali štab ruske Crnomorske flote u Sevastopolju

Ukrajinske snage granatirale su štab ruske Crnomorske flote u Sevastopolju, javljaju kijevski mediji.

Najmanje devet ljudi je poginulo, a 16 je povrijeđeno u napadu Ukrajine na štab ruske Crnomorske flote u Sevastopolju, rekao je šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR