15 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 12°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zelenski na prvoj liniji fronta upozorio na 'izuzetno teške' uslove

Izvor: Twiter

Svijet

Comments 0

Zelenski na prvoj liniji fronta upozorio na 'izuzetno teške' uslove

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Autor: Antena M

  • Viber

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovo je upozorio na "izuzetno teške" uslove i sve manje municije na linijama fronta nakon odluke njegove vojske da se povuče iz strateškog grada Avdijivke na jugoistoku zemlje kako bi spasila živote i materijalnu opremu suočena s novim ruskim napadom.

"Situacija je sada izuzetno teška u nekoliko dijelova linije fronta, gdje su ruske trupe posebno koncentrisale maksimalne rezerve", rekao je Zelenski kasno u ponedeljak nakon posjete trupama na sjevernom borbenom sektoru.

"Iskorišćavaju kašnjenja (pošiljki pomoći) Ukrajini", rekao je Zelenski u noćnom video obraćanju, misleći na svoje hitne molbe zapadnim partnerima za dodatne artiljerijske granate i drugo ofanzivno i odbrambeno oružje.

Zelenski je tokom vikenda na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji rekao saveznicima da su Ukrajinci dokazali da mogu "natjerati Rusiju da se povuče", ali da su akcije ukrajinske vojske ograničene količinom municije i njenim dometom.

Ukrajinski predsjednik je posjetio sjeveroistočni sektor prve linije fronta gdje se susreo sa vojnicima koji se bore protiv invazijskih ruskih snaga, izvijestila je njegova kancelarija.

On je posjetio komandno mjesto brigade koja brani Kupjansk, grad koji je meta intenziviranih ruskih napada od sredine jeseni, prenosi Reuters.

Grad su oslobodile ukrajinske snage 2022. nakon početne okupacije od strane ruskih trupa poslije invazije 24. februara te godine.

Kijev kaže da Moskva nije odustala od ideje povratka kontrole nad Kupjanskom, koji se nalazi u blizini drugog najvećeg ukrajinskog grada Harkiva.

Tokom svog putovanja Zelenski je sa komandantom brigade razgovarao o snabdijevanju opremom i municijom u sektoru.

Podijelio je i priznanja braniocima, saopštila je njegova kancelarija.

Nakon neuspješne ukrajinske kontraofanzive 2023., ruske trupe su pojačale svoj napad duž istočne linije fronta.

Ukrajina je za vikend objavila da je povukla svoje trupe iz razorenog istočnog grada Avdijivke kako bi izbjegla veći broj žrtava te da ih opkole ruske snage.

Zauzimanje Avdijivke označilo je najveću pobjedu Rusije na bojnom polju od zauzimanja Bahmuta u maju 2023.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR