18 °

max 22 ° / min 12 °

Ponedjeljak

13.05.

22° / 12°

Utorak

14.05.

19° / 13°

Srijeda

15.05.

19° / 14°

Četvrtak

16.05.

23° / 14°

Petak

17.05.

22° / 16°

Subota

18.05.

25° / 14°

Nedjelja

19.05.

27° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Borbe između Izraela i palestinskih boraca se vode širom Gaze

Izvor: EPA EFE

Svijet

Tag Video
Comments 0

Borbe između Izraela i palestinskih boraca se vode širom Gaze

Autor: Antena M

  • Viber

162. je dan sukoba na Bliskom istoku. U nastavku pročitajte ključne informacije.

22:59 Borbe između Izraela i palestinskih boraca se vode širom Gaze

Najnoviji izvještaj centra za strateško promišljanje Critical Threats Project navodi da se kopnene borbe vode širom Pojasa Gaze.

Brigada Nahal izraelske vojske nastavlja s operacijama u sjevernom i centralnom dijelu opkoljene enklave, navodi se.

Izraelske snage pokrenule su napade iz koridora koji su izgradile usred Gaze kako bi podržale operacije u Pojasu, što takođe ograničava kretanje prema sjeveru.

21:45 Novi napadi izraelske vojske na položaje Hezbolaha

Izraelska vojska objavila je snimke iz vazduha novih napada za koje kaže da su ciljali dvije vojne zgrade koje pripadaju Hezbolahu u područjima Meis al-Jabal i Marvahin u južnom Libanu.

Ovo je uslijedilo nakon još jednog vazdušnog napada na Marvahin ranije danas usmjerenog na naoružanu libansku grupu.

Izraelska vojska takođe je navela kako je otkrila nekoliko lansiranja raketa iz južnog Libana i napala izvore artiljerijskom vatrom.

18:08 Njemačka za pristup velike pomoći Gazi, protiv napada na Rafah

Njemački kancelar Olaf Šolc pozvao je Izrael da omogući pristup humanitarne pomoći Gazi u većem obimu uoči dvodnevnog putovanja na Bliski istok.

“Neophodno je da pomoć sada stigne u Gazu u većoj mjeri. To će biti tema o kojoj takođe moramo razgovarati”, rekao je novinarima uoči puta.

Šolc će otputovati u jordansku luku Akaba na Crvenom moru kako bi se u nedjelju sastao s jordanskim kraljem Abdullahom II prije nego što odleti u Izrael kako bi se vidio s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

18:06 Snimak koji prikazuje razmjere štete u Kan Junisu

Video koji je objavila Al Jazeera Arabic pokazuje razmjere štete u Kan Junisu, na jugu Gaze, nakon što je lokacija bila pod žestokim udarima izraelske artiljerije i ratnih aviona.

Dopisnici Al Jazeere ranije su javili kako se izraelska vojska povukla iz sjeveroistočnog dijela grada pod okriljem intenzivnog granatiranja, što je rezultiralo ranjavanjem nekoliko Palestinaca.

15:52 UN: Jedno od troje djece u Gazi mlađe od dvije godine pothranjeno

Jedno od troje djece mlađe od dvije godine akutno je pothranjeno i prijeti im glad u sjevernoj Gazi, objavila je glavna agencija Ujedinjenih nacija (UN) koja djeluje na ovoj palestinskoj teritoriji.

„Pothranjenost djece brzo se širi i doseže neviđene nivoe u Gazi“, rekli su iz UN-ove Agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA).

Prošlo je više od pet mjeseci od početka izraelskih vazdušnih i kopnenih napada u Gazi, izazvanih napadom Hamasa, kojeg SAD i EU označavaju terorističkom organizacijom. Veći dio područja je u ruševinama, a većina od 2,3 miliona stanovnika raseljena je i suočava se sa velikom humanitarnom krizom.

Kako navode bolnice u Gazi, djeca umiru od pothranjenosti i dehidracije.

Zapadne zemlje pozvale su Izrael da učini više kako bi omogućio pomoć, a iz UN-a kažu da se suočavaju sa „velikim preprekama“, uključujući zatvaranje prelaza, tešku provjeru, ograničenja kretanja i nemire unutar Gaze.

Izrael kaže da ne ograničava humanitarnu pomoć za civile u Gazi i za sporu isporuku pomoći okrivljuje nesposobnost ili neefikasnost agencija Ujedinjenih nacija.

Dostava pomoći u Gazu vazdušnim putem i morem je počela, ali humanitarne agencije navode da to nije zamjena za dopremu zaliha kopnom. Prva isporuka morem preko Kipra stigla je u četvrtak.

Izrael je optužio UNRWA-u da sarađuje sa ekstremističkim Hamasom, rekavši da su neki članovi osoblja učestvovali u napadu 7. oktobra, te su pozvali na raspuštanje agencije. Nekoliko zemalja je zaustavilo finansiranje zbog ovih optužbi.

UNRWA poriče saučesništvo s Hamasom, a u februaru su saopštili da su otpustili 12 od 13.000 zaposlenih u Gazi ubrzo nakon što ih je Izrael optužio za umiješanost, prenosi RSE.

15:18 Mediji: Bajden razmatra odgovor ako Izrael pokrene invaziju na Rafah


Administracija predsjednika SAD-a Bajdena vaga kako odgovoriti ako Izrael zanemari upozorenja protiv pokretanja vojne invazije na Rafah bez vjerodostojnog plana zaštite palestinskih civila, objavila je američka mreža NBC News.

Prema jednom bivšem i tri sadašnja američka zvaničnika, raste zabrinutost da će Bidenove molbe biti ignorirane. Netanyahu je ranije ove sedmice objavio da je odobrio planove za upad u najjužniji grad u Pojasu Gaze, gdje se sklonilo više od milion ljudi.

Neispunjavanje američkog zahtjeva da Izrael predstavi plan za evakuaciju civila u Rafah do 24. marta moglo bi pokrenuti pitanje vojne podrške i potencijalno gurnuti dugogodišnji savez na nepoznatu teritoriju javio je NBC News.

SAD nije uslovljavao  nikakvu vojnu podršku Izraelu, iako su vladini zvaničnici razmatrali uskraćivanje ili odlaganje prodaje nekog oružja.

12:05 Istovaren teret sa prvog broda sa humanitarnom pomoći koji je stigao u Gazu

Teret sa prvog broda humanitarne pomoći koji je stigao u pojas Gaze iz Kipra istovaren je i priprema se za raspodjelu stanovništvu kome prijeti glad poslije pet mjeseci rata, saoštila je danas nevladina organizacija zadužena za tu operaciju.

Nevladina organizacija "Svjetska centralna kuhinja" (World Central Kitchen) saopštila je danas da se priprema raspodjela pristigle pomoći u Gazi.

Isporuka od gotovo 200 tona hrane prevezena je iz Kipra na barži koju je vukao brod španske nevladine organizacije Oupen Arms, i koji je u utorak krenuo iz kiparske luke Larnake i juče stigao u Gazu.

Brod je pri dolasku u Gazu pristao uz privremeni molo, i istovareni teret je ukrcan na 12 kamiona.

Poslate namirnice treba da služe za pripremu obroka za stanovnike sjevernog dijela pojasa Gaze gdje je humanitarna situacija posebno teška.

Izraelska vojska saopštila je juče da je brod prošao potpunu bezbjednosnu kontrolu i da je poslala svoje trupe da obezbijede zonu gdje je isporuka istovarena na obali jugozapadno od grada Gaze.

Radi se o prvom brodu koji je krenuo pomorskim koridorom otvorenim iz Kipra, zemlji EU najbližoj pojasu Gaze, zbog hitne humanitarne situacije i nedovoljne količine pomoći koja stiže kopnenim putem u tu enklavu pod izraelskom opsadom.Međunarodna zajednica i nevladine organizacije ističu, međutim, da pomorski koridor i slanje pomoći iz vazduha padobranima ne mogu da budu zamjena za kopnene rute.

09:13 Vlasti u Gazi: Djeca i trudnica ubijeni u izraelskom napadu na kuću

Kancelarija za odnose sa medijima u Pojasu Gaze saopštila je da su većina od 36 žrtava jučerašnjeg izraelskog napada na kuću u blizini izbjegličkog kampa Nuseirat bila djeca.

Među ubijenima je bila i trudnica, prenijela je Al džazira.

“Smatramo američku administraciju, međunarodnu zajednicu i izraelskog okupatora, apsolutno odgovornom za eskalaciju ovih zločina i masakra protiv nemoćnih civila”, navodi se u saopštenju kancelarije na Telegramu.

07:49 SAD: Huti ispalili tri balističke rakete u Crveno more

Centralna komanda SAD saopštila je da je da su Huti ispalili tri protivbrodske balističke rakete iz Jemena prema Crvenom moru, prenio je Rojters.

Naveli su da nije bilo povrijeđenih, kao ni štete.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR