17 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

19° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
NATO sprema odgovor na rusku prijetnju: Putin ne planira da stane

Izvor: pixabay ilustracija

Svijet

Comments 0

NATO sprema odgovor na rusku prijetnju: Putin ne planira da stane

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Institut za proučavanje rata (ISV) je u novoj analizi naveo da američka evropska komanda (EUCOM) i NATO jačaju svoje kapacitete da odgovore na rusku prijetnju.

Komandant Evropske komande SAD (EUCOM) i vrhovni komandant savezničkih snaga NATO-a za Evropu general Kristofer Kavoli izvijestio je da EUCOM i NATO jačaju svoju sposobnost da odgovore na „hroničnu prijetnju“ koju Rusija predstavlja globalnoj stabilnosti i evropskoj bezbjednosti u nadi da će odvratiti Rusiju od agresije na NATO.

Tokom brifinga Komiteta za oružane snage Predstavničkog doma 10. aprila, Kavoli je rekao da Rusija predstavlja „hroničnu prijetnju“ svijetu i upozorio da ruski predsjednik Vladimir Putin nema namjeru da ograniči ili zaustavi svoju agresiju na ukrajinskim granicama.

Štaviše, Kavoli je izvestio da EUCOM odgovara na rusku prijetnju jačanjem pozicija za odvraćanje širom Evrope, uključujući jačanje istočnog boka EUCOM-a kroz rotaciono raspoređivanje, proširenje zaliha i modernizaciju infrastrukture EUCOM-a.

Kavoli je naveo da EUCOM i NATO sprovode opsežne vježbe kako bi pokazali svoju sposobnost da brane i odvraćaju buduću rusku agresiju na NATO.

On je takođe primijetio da Kina, Iran, Sjeverna Koreja i Rusija formiraju „isprepletena strateška partnerstva“ koja su suprotna interesima američke nacionalne bezbjednosti i imaju za cilj da izazovu postojeći globalni bezbjednosni okvir.

Zvaničnici Kremlja, posebno Putin, sve više kontekstualizuju rat u Ukrajini kao dio dugoročnog geopolitičkog sukoba između Rusije i Zapada kako bi opravdali dugoročne ratne napore Rusije u Ukrajini i buduću rusku agresiju na druge evropske zemlje, navodi ISV.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR