19 °

max 22 ° / min 15 °

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

20° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

19° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izraelski avioni u vazduhu, desetogodišnji dječak teško povrijeđen, EU osudila iranski napad

Izvor: Screenshot Sky News

Svijet

Tag VideoTag Gallery
Comments 2

Izraelski avioni u vazduhu, desetogodišnji dječak teško povrijeđen, EU osudila iranski napad

Autor: Antena M

  • Viber

Desetine dronova poletjelo je iz Irana ka Izraelu, javili su izraelski mediji pozivajući se na izraelske i američke obavještajne podatke.

Potparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari potvrdio je da je desetine dronova lansirano iz Irana i da idu ka Izraelu. Hagari ističe da izraelsko vazduhoplovstvo prati dronove. 

Mediji su prenijeli da je lansirano nekoliko talasa letjelica, kao i projektili, te da svaki dron nosi 20 kg eksploziva. 

U nastavku pročitajte dešavanja: 

02:15 Potparol IDF-a Danijel Hagari kazao je da se brane od preko 200 dronova i balističkih i kružnih raketa.

U vazduhu su izraelski avioni. Rekao je i da su SAD bile uključene u obaranje nekih raketa. 

Istakao je da rade sa maksimumom kapaciteta i da sarađuju sa saveznicima. 

02:07 Bajden: Američka predanost sigurnosti Izraela ostaje čvrsta

Američki predsjednik Džo Bajden objavio je na platformi X da se sastao sa svojim timom za nacionalnu sigurnost radi ažuriranja informacija o iranskim napadima na Izrael.

Poručio je da američka predanost sigurnosti Izraela ostaje čvrsta.

01:54 Desetogodišnji dječak teško je povrijeđen od šrapnela nakon eksplozije u vazduhu, saopštile su zdravstvene službe, prenio je CNN. 

01:52 Ministarstvo odbrane UK saopštilo je da će presretati dronove koji dođu u domet njihovih postojećih misija na Bliskom istoku. 

01:50 Republikanci u Predstavničkom domu najavili su brzi sastanak kako bi se odobrila sva dodatna pomoć Izraelu. Demokrate su poručile takođe da je američka posvećenost zaštiti Izraela čelična i neraskidiva. 

01:33 Hitna pomoć Magen David Adom kaže da njeni ljekari liječe prvu žrtvu iranskog napada na Izrael, a riječ je o 10-godišnjem dječaku iz beduinskog grada Arada.

Navodi se da je dječak u teškom stanju, ali je nejasno da li je povrijeđen usljed pada projektila ili zbog presretača koji uništavaju projektile.

01:03 Sirene se oglašavaju u mnogim gradovima širom Izraela. Times of Israel navodi kako se upozorenja na vazdušne udare čuju na jugu, sjeveru, kao i u Jerusalimu.

01:02 Stalna misija Irana pri UN-u je na X-u objavila da je "iranska vojna akcija bila odgovor na agresiju cionističkog režima na diplomatske prostorije Irana u Damasku".

Oni ističu da su ovim napadom osvetili ubijene u konzulatu, ali da neće prezati od dodatnih, još jačih udara ukoliko Izrael ne prestane napadati.

"Stvar se može smatrati okončanom. Međutim, ako izraelski režim napravi još jednu grešku, odgovor Irana će biti znatno oštriji", najavili su.

00:50 EU oštro osuđuje neprihvatljiv iranski napad na Izrael, poručuje šef evropske diplomatije Žozep Borelj. 

"Ovo je eskalacija bez presedana i ozbiljna prijetnja regionalnoj bezbjednosti", naveo je na Iks mreži.

00:32 CNN citira dvojicu američkih zvaničnika koji tvrde da su njihovi sistemi protivvazdušne odbrane na Bliskom istoku presreli iranske bespilotne letjelice.

00:28 AFP: I Huti i Hezbolah pokrenuli napade na Izrael

Jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran, pokrenuli su napad dronovima na Izrael, u koordinaciji sa Teheranom. 

Huti od početka rata u Gazi vrše napade na sami jug Izraela, iako šteta koju su prouzrokovali nije velika.

AFP takođe tvrdi da je napad pokrenuo i Hezbolah iz Libana, koji cilja Golansku visoravan. 

00:24 Iranska državna novinska agencija (IRNA) navodi da je lansiran talas balističkih projektila na Izrael nakon što je lansirano nekoliko talasa dronova.

23:57 Iran: Ako neka zemlja dopusti Izraelu napad s njene teritorije, odgovorićemo

Iranski ministar odbrane Mohammad Reza Ashtiani izdao je oštro upozorenje svakoj zemlji koja dopusti Izraelu da koristi svoj vazdušni prostor ili teritoriju za napad na Iran, rekavši da će se suočiti s odlučnim odgovorom Irana.

"Svaka zemlja koja otvori svoj vazdušni prostor ili tlo Izraelu za napad na Iran dobiće naš odlučan odgovor", objavila je državna agencija IRNA.

23:56 Britanski premijer Riši Sunak osudio je napad Irana na Izrael.

"Najoštrije osuđujem nepromišljen napad iranskog režima na Izrael. Iran je još jednom pokazao da ima namjeru da zasije haos u sopstvenom dvorištu", navodi se u izjavi Sunaka.

23:51 Iran je lansirao stotinjak dronova i krstarećih projektila na Izrael, a neki od njih već su oboreni iznad Sirije ili Jordana, objavila je izraelska televizija Channel 12.

23:38 Premijer Izraela Benjamin Netanjahu trenutno saziva Ratni kabinet u Tel Avivu, objavljeno je na mreži Iks. 

23:20 Napad na naš konzulat je kao napad na naše tlo, poručio je ajatolah Ali Hamenei. 

"Zlonamjerni režim je napravio pogrešan potez u ovom slučaju. To treba kazniti i biće kažnjeno", rekao je. 

23:13 Iran je potvrdio da je lansirao projektile na Izrael, objavila je Revolucionarna garda.

U izjavi koju su citirali državni mediji, ogranak iranskih oružanih snaga rekao je da je gađao određena mjesta u Izraelu s desetinama bespilotnih letjelica i projektila. Kažu da je napad pokrenut kao odgovor na "brojne zločine zlog cionističkog režima, uključujući napad na konzularno odjeljenje iranske ambasade u Damasku".

23:03 Iran je započeo vazdušni napad na Izrael koji će se vjerovatno odvijati tokom nekoliko sati, saopštila je Bijela kuća. 

Saopšteno je da predsjednik Džo Bajden redovno dobija informacije od svog nacionalnog bezbjednosnog tima i da je u stalnom  kontaktu sa izraelskim zvaničnicima, kao i sa partnerima i saveznicima SAD. 

22:30 Izrael je najavio da će zatvoriti svoj vazdušni prostor za manje od dva sata, a iračko je ministarstvo saobraćaja objavilo da je vazdušni prostor te zemlje već sada zatvoren. 

22:28 Izraelski premijer Benjamin Netanjahu saopštio je da je Izrael spreman na direktan napad Irana i da će odgovoriti istom mjerom. 

„Građani Izraela, posljednjih godina, a još više posljednjih nedjelja, Izrael se pripremao za mogućnost direktnog napada Irana“, objavio je Netanjahu u video izjavi.

"Naši odbrambeni sistemi su raspoređeni i spremni smo za svaki scenario – i u odbrani i i u napadu. Država Izrael je jaka, Izraelska vojska je jaka, javnost je jaka“, poručio je izraelski premijer.

On je rekao kako cijeni što su Sjedinjene Države “stajale na strani Izraela“, a takođe i „podršku Velike Britanije, Francuske i mnogih drugih zemalja“.

„Ustanovio sam jasan princip – ko nas povrijedi, mi ćemo njih. Branićemo se od svake prijetnje i to ćemo učiniti smireno i odlučno”, rekao je Netanjahu i pozvao sve građane da slušaju „direktive Komande otadžbinskog fronta“.

„Zajedno stojimo i uz Božiju pomoć, zajedno ćemo pobijediti sve naše neprijatelje“, poručio je Netanjahu.

Podsjetimo, iranski državni mediji ranije su potvrdili da su iranski komandosi zauzeli brod koji je povezan sa Izraelom kod Ormuskog moreuza.

Sa druge strane, izraelska vojska upozorava da će Teheran snositi posljedice ako nasilje u regionu eskalira.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Sandro

Kada Izrael bombarduje iranski konzulat i poubija ljude, SAD ćute, a kad Iran pokuša da uzvrati, onda Bajden osuđuje "drski napad" Irana. Svi mediji izveštavaju o ranjavanju dečaka u Izraelu kao o svetskoj katastrofi, a o 13.000 ubijene palestinske đece tajac. Ovo je kraj razuma, kraj civilizacije!