15 °

max 25 ° / min 14 °

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

23° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

23° / 15°

Utorak

24.09.

23° / 15°

Srijeda

25.09.

22° / 17°

Četvrtak

26.09.

23° / 16°

Petak

27.09.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zelenski potpisao novi zakon o vojnoj mobilizaciji u Ukrajini

Svijet

Comments 0

Zelenski potpisao novi zakon o vojnoj mobilizaciji u Ukrajini

Autor: Antena M

  • Viber

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je danas Zakon o mobilizaciji.

Riječ je o zakonu koji je ukrajinski parlament izglasao u četvrtak i kojim će biti regulisan način regrutacije građana, nakon mjeseci kašnjenja i nakon što su hiljade amandmana podnesene kako bi se ublažio prvobitni nacrt koji je bio nepopularan.

Zakon, uz ostalo, obavezuje Ukrajince, u dobu između 18 i 60 godina, da obavijeste vojne vlasti o svojim osobnim podacima, pa će kancelarije za regrutaciju lakše moći vidjeti ko može biti mobilisan u kojoj regiji, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Vojno sposobnim muškarcma biće nametnuta zakonska obaveza da u svakom trenutku nose registracioni dokument koji im je izdala kancelarija za regrutaciju, dok će službenicima za regrutaciju biti dopušteno da traže dokument na ulici.

Iako su zakonodavci ublažili neke odredbe koji se odnose na izbjegavanje vojnog roka, Zakon dopušta kažnjavanje za izbjegavanje službe.

Zakon ne postavlja nikakvo vremensko ograničenje za vojnu službu, što znači da vojnici koji su se borili od početka invazije, odnosno od februara 2022. još ne znaju kada će biti demobilizovani.

Zbog ratnog stanja, vojno sposobnim muškarcima zabranjen je odlazak u inostranstvo, ali ne postoji procedura za pozivanje ukrajinskih muškaraca koji su van države.

Ipak, novi zakon predviđa da se od Ukrajinaca kojima su potrebne konzularne usluge, poput obnavljanja pasoša, može zahtijevati da prilože dokumente o vojnoj registraciji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR