17 °

max 22 ° / min 15 °

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

18° / 9°

Nedjelja

05.05.

19° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
UNICEF: Više od 13.800 djece ubijeno u Gazi od početka rata

Izvor: EPA/EFE

Svijet

Comments 1

UNICEF: Više od 13.800 djece ubijeno u Gazi od početka rata

Autor: Antena M

  • Viber

195. je dan sukoba na Bliskom istoku. 

U nastavku pregled najvažnijih dešavanja:

22:18 Rasel:Više od 13.800 dece ubijeno je u Gazi od početka rata,

Više od 13.800 djece ubijeno je u Gazi od početka rata, saopštila je izvršna direktorica Dječjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) Ketrin Rasel.

„Pored toga, na hiljade djece je povrijeđeno, a hiljade su na ivici gladi“, rekla je Rasel na konferenciji za novinare u Njujorku, prenosi CNN.

U posebnom saopštenju, Komitet UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena naveo je da „na svakih 10 minuta u Gazi jedno dijete bude ubijeno ili povrijeđeno“ i da je više od 10.000 žena ubijeno u Gazi od početka rata, a 19.000 dječaka i djevojčica ostalo je bez roditelja.

Specijalista za komunikacije UNICEF-a Tes Ingram, koja je nedavno posjetila Gazu, rekla je da ju je najviše pogodio broj ranjene djece koju je vidjela.

Užasna statistika iz dana u dan je sve gora, pa je tako danas objavljeno da je najmanje 10 članova jedne porodice, uključujući petoro djece starosti između tri i 16 godina, ubijeno tokom noći u vazdušnom napadu na naselje u Rafi

Više od 13.800 dece ubijeno je u Gazi od početka rata, saopštila je izvršna direktorka Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) Ketrin

„Pored toga, na hiljade dece je povređeno, a hiljade su na ivici gladi“, rekla je Rasel na konferenciji za novinare u Njujorku, prenosi CNN.

U posebnom saopštenju, Komitet UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena naveo je da „na svakih 10 minuta u Gazi jedno dete bude ubijeno ili povređeno“ i da je više od 10.000 žena ubijeno u Gazi od početka rata, a 19.000 dece ostalo je bez roditelja.

Specijalista za komunikacije UNICEF-a Tes Ingram, koja je nedavno posetila Gazu, rekla je da ju je najviše pogodio broj ranjene dece koju je videla.

20:42 SAD će blokirati punopravno članstvo Palestine u UN-u

SAD će glasati protiv palestinskog zahtjeva za punim članstvom u Ujedinjenim nacijama i blokirati to svjetsko tijelo da prizna palestinsku državu. "SAD i dalje ostaje na stajalištu da je najbrži put prema državnosti za palestinski narod kroz direktne pregovore s Izraelom i Palestinskom vlašću uz podršku SAD-a i ostalih partnera", rekao je američki zvaničnik.

Vijeće od 15 članica trebalo bi glasati o nacrtu rezolucije koja Generalnoj skupštini UN-a, koja ima 193 zemlje, preporučuje da se "Država Palestina primi u članstvo UN-a". Da bi rezolucija prošla treba joj najmanje devet glasova i bez veta bilo SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Rusije ili Kine. Diplomate procjenjuju da bi rezolucija mogla prikupiti 13 glasova, što bi primoralo SAD da stavi veto.

17:24 Palestina pred Savjetom bezbjednosti, Amerikanci vježbaju veto

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija glasaće večeras o punopravnom članstvu Palestine u svjetskoj organizaciji, manje od 24 sata pošto je lider palestinske samouprave Mahmud Abas odbacio predlog Vašingtona da se odlučivanje o ovom pitanju odgodi. 

Pred glasanje u Savjetu bezbjednosti, palestinski zahtjev ima podršku 13 od 15 članica ovog tijela, što praktično znači da Amerikanci imaju svega nekoliko sati da ubijede ostale diplomate da odbace ovu inicijativu.

Prema računici pred samo glasanje, inicijativu za prijem Palestine u UN, izjasnili su se Alžir, Kina, Gvajana, Mozambik, Rusija, Slovenija, Sijera Leone i Malta, dok je se očekuje da Francuska, Japan i Koreja budu uzdržani. Velika Britanija, najvjerovatnije, neće glasati, dok su Ekvador i SAD protiv, javlja RTS.

Glasanje o palestinskom pitanje, na zahtjev Alžira, prvobitno je bilo planirano za petak, ali je raspored Savjeta bezbjednost u posljednji čas izmenjen, pa će se 15 država članica ovog tijela večeras izjasniti o ovom pitanju.

Američki "Intersept" tvrdi, pozivajući se na tajne depeše, da su diplomate iz SAD zatražile od Ekvadora da ubijedi Maltu i Francusku da glasaju protiv prijema Palestine u UN ili će Vašington "biti prinuđen" da iskoristi pravo veta.

Za uspjeh palestinske inicijative potrebna je podrška devet članica Savjeta bezbjednosti, ali i da ni jedna od pet stalnih članica ne uloži veto.

"Ne mislimo da će nas rezolucija Savjeta bezbjednosti dovesti u poziciju u kojoj ćemo moći da kažemo da je projekat dvodržavnog rješenja napredovao", rekla je ambasadorka SAD pri UN, Linda Tomas Grinfild.

15:22 Čelnik IRGC-a upozorava Izrael da ne gađa nuklearna postrojenja

Glavni komandant divizije Islamske revolucionarne garde (IRGC) zadužene za zaštitu iranskih nuklearnih postrojenja zaprijetio je Izraelu "milo za drago" ako krene napadati nuklearna postrojenja.

“Nuklearni objekti cionističkog neprijatelja su identifikovani i sve potrebne informacije o svim ciljevima su nam na raspolaganju”, rekao je brigadni general Ahmad Haghtalab, prenosi poluslužbena novinska stranica Tasnim.

“Naši prsti su na okidaču ispaljivanja snažnih projektila kako bi uništili označene mete kao odgovor na njihov potencijalni napad.”

Nuklearna komanda IRGC-a prvi put je javno spomenuta u martu 2022. nakon višestrukih sabotažnih napada za koje se okrivljuje Izrael usmjerenih na iranska nuklearna postrojenja.

14:09 Broj mrtvih u Gazi skoro 34.000

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskom šestomjesečnom ratu u Pojasu Gaze do danas je 33.970, kaže Ministarstvo zdravlja.

U posljednja 24 sata poginula je najmanje 71 osoba, a 106 ih je ranjeno, dodaje Ministarstvo.

Sveukupno, više od 76.770 ih je ranjeno.

Broj poginulih je vjerovatno daleko veći sa hiljadama tijela zakopanih u ruševinama zgrada.

12:38 Njemačka ministarka: Potreban je ‘odgovor’ G7 na napad Irana
 
Njemačka ministarka vanjskih poslova Analena Barbok kaže da je razgovarala o iranskim napadima na Izrael s kolegama iz G7 na sastanku u Italiji.

“Takođe razgovaramo o daljim mjerama ovdje na G7 jer naravno mora postojati odgovor na ovaj incident bez presedana”, rekla je Berbok.

“Ne smije biti dalje eskalacije u regiji, to bi bilo kobno za njene stanovnike”, dodala je.

Njemački kancelar Olaf Šolc rekao je u srijedu da je važno da Izrael “ne odgovori vlastitim masovnim napadom”.

11:29 Jedanaest ubijenih, od čega petero djece, u najsmrtonosnijem noćnom napadu
 
Tokom noći izraelska vojska izvela je brojne napade širom Gaze, no jedan od najkrvavijih bio je na Rafu gdje je ubijeno najmanje 11 Palestinaca, uključujući petoro djece.

Kako prenosi AJB zabilježili su više vazdušnih napada u područjima al-Mughraqa i Deir el-Balah.

Ova dva grada doživjela su masovno rušenje od strane izraelske vojske, a mnoga su naselja potpuno uništena.

11:13 Kina i Indonezija pozivaju na prekid vatre u Gazi
 
Kineski i indonežanski ministri vanjskih poslova pozvali su na hitan i trajni prekid vatre u Gazi nakon sastanka u Džakarti.

Kineski predstavnik Vang Ji obnovio je pozive na implementaciju rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a o prekidu vatre, kritikujući SAD zbog nagoveštaja da je rezolucija neobavezujuća.

“U očima Sjedinjenih Američkih Država, međunarodno pravo izgleda kao alat koji se može koristiti kad god smatra korisnim i odbaciti ako ga ne želi koristiti”, rekao je Vang.

07:44 Izvještaji UN-a o najnovijim civilnim žrtvama izraelskih napada
 
Više od 100 Palestinaca je ubijeno, a gotovo 200 ranjeno u izraelskim napadima između ponedjeljka i srijede, objavio je Kabinet UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA).

Podaci o žrtvama Ministarstva zdravstva u Gazi pokazuju da su 102 osobe poginule, a 199 ranjeno, uključujući 56 poginulih i 89 ranjenih u izraelskim napadima u 24 sata između utorka i srijede veče.

Hitni izvještaj OCHA-e dokumentira neke od izraelskih napada, uključujući jedan u ponedjeljak i dva u utorak, koji su svi bili usmjereni na civilne domove u Gazi i rezultirali su pogibijom 13 ljudi, uključujući jedno dijete.

Takođe u utorak, sedam palestinskih policajaca i jedan civil ubijeni su kada su izraelske snage gađale njihovo policijsko vozilo u gradu Gazi, navodi se u izvještaju.

07:42 Izraelske snage nastavljaju noćne napade na Zapadnoj obali
 
Izraelske snage tuku i hapse Palestince tokom napada na zajednice širom Zapadne obale, javlja novinska agencija Wafa.

Jedan mladić je napadnut i pritvoren tokom racije u gradu Beitunia koji se nalazi zapadno od Ramalaha.

Sukobi između lokalnog stanovništva i izraelskih snaga izbili su tokom napada na izbjeglički kamp Shuafat, sjeveroistočno od Jerusalema, tokom kojeg je izraelska vojska koristila suzavac.

Racije su takođe u toku u selima zapadno od grada Jenina, a zabilježena je intenzivna aktivnost izraelskih vojnih dronova na nebu iznad regije, izvještava Wafa.

 

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Tara

mene je jako zao Palestinaca..Izraelce..nauruzava Njemacka i Amerika..da ubijaju neduzni narod..Ovo se zove ratni zlocin..Dje je pravda???