16 °

max 22 ° / min 15 °

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

21° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

19° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Radnici „Gugla“ se pobunili zbog ugovora sa Izraelom, uslijedila brutalna odmazda menadžmenta: Pljušte otkazi za štrajkače

Izvor: Screenshot

Svijet

Tag Video
Comments 0

Radnici „Gugla“ se pobunili zbog ugovora sa Izraelom, uslijedila brutalna odmazda menadžmenta: Pljušte otkazi za štrajkače

Izvor: Nova.rs

Autor: Antena M

  • Viber

Gugl je u srijedu otpustio 28 radnika nakon što je desetine zaposlenih učestvovalo u protestima, sjedeći u kancelarijama kompanije u Njujorku i Sanivejlu u Kaliforniji. Oni su protestovali protiv ugovora sa izraelskom vladom. 

„Fizičko ometanje rada drugih zaposlenih i sprečavanje njihovog pristupa našim objektima je jasno kršenje naših smjernica i potpuno neprihvatljivo ponašanje“, navela je portparolka Gugla u saopštenju, prenosi Njujork tajms.

Godinama prije otpuštanja, tinjala je napetost između menadžmenta kompanije i nekih zaposlenih aktivista zbog projekta Nimbus – dogovora između Gugla i Amazona vrijednog 1,2 milijarde dolara za snabdijevanje izraelske vlade uslugama u „klaudu“ kao što je vještačka inteligencija.

To neslaganje se samo produbilo od početka rata u Gazi u oktobru 2023. Kompanija čak planira da izvrši promjene na korporativnom forumu jer su se zaposleni prepirali oko sukoba.

Gugl je saopštio da će nastaviti sa istragom oko protesta. U Sunivilu, zaposleni su odbili da napuste kancelariju Tomasa Kuriana, izvršnog direktora „Gugl klauda“.

Zaposleni u Guglu, povezani sa grupom koja je organizovala „sjedeće proteste“, pod nazivom „No Tech For Apartheid“, naveli su u saopštenju da su otpuštanja bili „flagrantan čin odmazde“.

„Guglovi radnici imaju pravo da mirno protestuju zbog uslova rada“, rekli su zaposleni. Dodali su da neki od zaposlenih koje je Gugl otpustio nisu učestvovali u pomenutim protestima.

Ugovor sa Nimbusom, objavljen 2021. godine, trebalo je da isporuči softver u „klaudu“ raznim ministarstvima izraelske vlade. Od početka ugovora, pojedini zaposleni izrazili su zabrinutost da je kompanija pomagala izraelskoj vojsci.

Portparolka Gugla je rekla da Nimbus „nije usmjeren na veoma osjetljive, povjerljive ili vojne poslove relevantne za oružje ili obavještajne službe“.

Pojedini zaposleni su naveli da će nastaviti proteste „sve dok kompanija ne odustane od projekta Nimbus“.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR