17 °

max 18 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

19° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nagrada World Press Photo za fotografiju Palestinke koja drži tijelo djevojčice

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

Nagrada World Press Photo za fotografiju Palestinke koja drži tijelo djevojčice

Izvor: Al Džazira Balkans

Autor: Antena M

  • Viber

Fotograf Rojtersa Mohamed Salem osvojio je prestižnu godišnju nagradu World Press Photo 2024. za fotografiju Palestinke koja drži u naručju tijelo svoje petogodišnje sestričine u mrtvačnici u bolnici u Pojasu Gaze, saopćila je Fondacija za dodjelu te nagrade.

Fotografija je snimljena 17. oktobra 2023.  u bolnici Naser u Kan Yunisu na jugu Pojasa Gaze gdje su porodice tražile svoje najbliže koji su ubijeni tokom izraelskog bombardovanja, prenosi Tanjug pisanje Rojtersa.

Pobjednička fotografija, koja je objavljena u novembru, prikazuje 36-godišnju Inas Abu Mamar kako jeca, držeći u naručju tijelo sestričine  Sali prekriveno čaršafom u bolničkoj mrtvačnici.

Žiri je saopštio da Salemova pobjednička fotografija “nudi istovremeno doslovan i metaforički uvid u nezamislivi gubitak”.

Salem radi za Rojters od 2003.  a nagradu World Press Photo osvojio je i 2010. 

Duboko dirljiva

Salemova supruga se porodila nekoliko dana prije nego je snimio pobjedničku fotografiju koja je “duboko dirljiva”, rekla je članica žirija Fiona Šilds koja je šefica fotografije u Gardianu.

Fotografkinja Li-Ann Olvage iz Južne Afrike osvojila je nagradu u kategoriji priča godine sa fotografijama koje dokumentuju slučaj demencije na Madagaskaru.

U kategoriji dugoročnih projekata pobijedio je Alejandro Čegara iz Venecuele za seriju fotografija "Dva zida” za New York Times.

Ukrajinska fotografkinja Julija Kočetova pobijedila je u kategoriji otvorenog formata sa projektom “Rat je lični”, u kojem je dokumentovala podatke o ratu pomoću fotografija, poezije, audiozapisa i muzike.

Žiri je odabrao pobjedničke fotografije među 61.062 prijave 3.851 fotografa iz 130 zemalja.

Fondacija nagrade World Press Photo saopćila je, objavljujući godišnje nagrade, da je važno prepoznati opasnosti s kojima se suočavaju novinari koji izvještavaju o sukobima.

Fondacija je navela da je ubijeno 99 novinara i zaposlenih u medijima koji su izvještavali o ratu u Pojasu Gaze, koji je počeo 7. oktobra prošle godine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR