13 °

max 20 ° / min 12 °

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 12°

Srijeda

08.05.

24° / 15°

Četvrtak

09.05.

23° / 16°

Petak

10.05.

23° / 15°

Subota

11.05.

21° / 14°

Nedjelja

12.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao  pomoć - Za Ukrajinu  61 milijarda,  26 za Izrael, 8 za Tajvan

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 2

Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao pomoć - Za Ukrajinu 61 milijarda, 26 za Izrael, 8 za Tajvan

Izvor: klix.ba

Autor: Antena M

  • Viber

Predstavnički dom Američkog kongresa izglasao je 61 milijardu dolara vrijednu pomoć predviđenu za Ukrajinu u trenutku kada se ova država suočava sa lošim izgledima na frontu prema Rusiji.

Paket Predstavničkog doma sličan je zakonu koji je Senat usvojio u februaru, osim što su republikanci Predstavničkog doma dodali četvrti zakon koji uključuje druge prioritete GOP-a, uključujući sankcije Iranu i mjeru koja bi mogla dovesti do zabrane TikToka.

Paket je vrijedan skoro 95 milijardi dolara, uključuje tri zakona koji imaju za cilj pružanje pomoći Ukrajini, Izraelu i Indo-pacifičkom regionu.

Kongres izglasao je skoro 61 milijardu dolara pomoći za Ukrajinu. Oko 23 milijarde dolara bi se koristilo za popunu američkog oružja, zaliha i objekata 11 milijardi dolara bi finansiralo tekuće američke vojne operacije u regionu. Skoro 14 milijardi dolara pomoglo bi Ukrajini da kupi napredne sisteme naoružanja i drugu odbrambenu opremu.

Za usvajanje je glasalo 311 članova Kongresa, a protiv je bilo 112.

Senat je izglasao i više od 8 milijardi dolara za indo-pacifičku sigurnost: 3,3 milijarde dolara za razvoj podmorske infrastrukture, 2 milijarde dolara stranog vojnog finansiranja za Tajvan i druge ključne saveznike, 1,9 milijardi dolara za popunu odbrambenih artikala i usluga koje se pružaju Tajvanu i regionalnim partnerima.

Potrebno je da pomoć izglasa i Senat, a zatim da ga potpiše predsjednik Džo Bajden, što će se desiti u narednim danima.

Izglasan je i novi paket sankcija Iranu, te zakon koji omogućava zabranu Tik Toka u SAD-u. Izglasan je i zakon koji omogućava da se zamrznuta ruska sredstva koriste za pomoć Ukrajini.

Očekuje se da će izglasati i više od 26 milijardi dolara za Izrael, 4 milijarde dolara za raketne odbrambene sisteme Iron Dome i David's Sling, 1,2 milijarde dolara za odbrambeni sistem Iron Beam, koji se suprotstavlja raketama kratkog dometa i prijetnjama od minobacača, 4,4 milijarde dolara za popunu odbrambenih artikala i usluga pruženih Izraelu, 3,5 milijardi dolara za nabavku naprednih sistema naoružanja i drugih artikala kroz Program stranog vojnog finansiranja, 9,2 milijarde dolara humanitarne pomoći

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

velko

svaki amerikanac daje 95$ izraelu bio/ne bio židov. bravo.