12 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 14°

Četvrtak

09.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rus osuđen na pet godina prisilnog rada: Na ulici u Moskvi odgovarao na novinarska pitanja o Ukrajini

Svijet

Comments 0

Rus osuđen na pet godina prisilnog rada: Na ulici u Moskvi odgovarao na novinarska pitanja o Ukrajini

Autor: Antena M

  • Viber

Jedan ruski državljanin je u ponedjeljak u Moskvi osuđen na pet godina prisilnog rada jer je na ulici odgovorio na novinarska pitanja o ratu u Ukrajini za Radio Slobodna Europa/Radio Sloboda (RSE/RS). Prema presudi, kazna mu je dodijeljena zbog "namjernog širenja lažnih informacija" o ruskoj vojsci.

Kaznu Juriju Kohovecu (39) objavila je služba moskovskog gradskog suda, prenosi N1.

Novinari RSE/RS-a obratili su mu se na ulici u julu 2022. i pitali ga da li smatra da je potrebno popuštanje napetosti između Rusije i zemalja NATO-a.

„Naravno da nam treba (deeskalacija), ali sve zavisi od naše vlade. Naša vlada je ta koja je sve započela… Rusija je ta koja je stvorila sve te probleme“, rekao je Kohovec za RSE/RS. „Ne vidim problem s NATO-om, ne planiraju nikoga da napadaju“, dodao je u izjavi.

Takođe je rekao da su ruske snage ubile civile u kijevskom predgrađu Buča „bez ikakvog razloga“.

Kohoveca su vlasti prvi put pritvorile zbog navodnog „huliganstva“ u martu prošle godine, a kasnije je optužen zbog kršenja jednog od široke lepeze ratnih zakona koje je Rusija usvojila nedugo poslije pokretanja invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Od tada je u Rusiji uhapšeno najmanje 19.855 ljudi zbog izražavanja antiratnih stavova, prema podacima grupe za ljudska prava OVD-Info.

Kohovec je djelimično priznao krivicu, a delimično negirao ističući da njegovi stavovi nisu bili motivisani „političkom mržnjom“, naveo je OVD-Info.

RFE/RL je novinska kuća koja pokriva istočnu Evropu, centralnu Aziju, Kavkaz i Bliski istok, a finansira je američka vlada. Ruske vlasti označile su je kao „stranog agenta“ 2017. godine. Radio Slobodna Evropa je postao „nepoželjna“ organizacija u Rusiji u februaru ove godine, što znači da je njen rad zabranjen, a publika koja prati i dijeli sadžaje ovog medija može da bude krivično gonjena.

Medijska kuća RSE/RS još nije odgovorila na zahtjev za komentar o Kohovecovom slučaju. Novinarka Alsa Kurmaševa, američko-ruska državljanka, u pritvoru je  u Rusiji od oktobra 2023.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR