20 °

max 20 ° / min 10 °

Subota

04.05.

20° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

18° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 13°

Četvrtak

09.05.

23° / 14°

Petak

10.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Fico gasi slovački javni servis: Želi pojačati kontrolu u zemlji

Izvor: epa efe

Svijet

Comments 0

Fico gasi slovački javni servis: Želi pojačati kontrolu u zemlji

Autor: Antena M

  • Viber

Slovačka vlada populističkog premijera Roberta Fica danas je odobrila prijedlog zakona koji predviđa raspuštanje javne radiotelevizijske stanice RTVS i njeno pretvaranje u novu medijsku ustanovu, što je izazvalo zabrinutost među opozicionim političarima i novinarima.

Zakon je najnoviji korak u, kako kritičari kažu, pokušaju vlade premijera Roberta Fica da pojača kontrolu nad institucijama u zemlji. 

"RTVS ne može biti objektivan jer je u sporu s vladom"

Fico, koji je prošle godine po četvrti put postao premijer nakon nekoliko godina u opoziciji, kritikovao je u to vrijeme javni servis smatrajući ga pristranim. "Stanje u RTVS je neodrživo", rekao je Fico na konferenciji za novinare.

"(Ona) realno ne može biti objektivna jer je u sporu sa slovačkom vladom. Time se krši osnovno ljudsko pravo građana Slovačke da na raspolaganju imaju objektivne informacije". 

Ficova vlada već je zatvorila kancelariju posebnog antikorupcijskog tužioca, smijenila čelnike policije i tajne službe i odmakla vanjsku politiku od čvrste podrške Ukrajini. Evropska radiodifuzna unija (EBU) objavila je da nacrt zakona efektivno zamjenjuje "cijenjeni javni servis" i prijeti njegovoj nezavisnosti.

Ministarka kulture Martina Šimkovičova, koja je prethodno radila na toj televiziji i poznata je po širenju teorija zavjere, glavna je autorka zakona. 

Nevladina udruženja najavljuju da će se obratiti EK-u i EP-u

Prema novom zakonu, za koji se očekuje da će ga parlament odobriti, direktor RTVS-a biće smijenjen nekoliko godina prije isteka mandata, a zamijeniće ga deveteročlani savjet koji će s vremenom izabrati novog.  

Ministarstva kulture predložiće četiri člana u Savjet, dok će ostali biti stručnjaci koje će imenovati parlament. 

Osnovaće se i programski odbor za nadzor sadržaja, što kritičari nazivaju nametanjem cenzure. Slovačka opozicija žestoko kritikuje zakon i optužuje vlast da javni servis RTVS pokušava zamijeniti svojim propagandnim medijem.

Nekoliko nevladinih organizacija već je najavilo da će se obratiti Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu u vezi s nacrtom zakona o javnom emiteru. Žele skrenuti pažnju na kontroverzne planove vlade koji su, po njima, u suprotnosti s novim evropskim zakonom o slobodi medija, javlja agencija TASR.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR