20 °

max 20 ° / min 10 °

Subota

04.05.

20° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

18° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 13°

Četvrtak

09.05.

23° / 14°

Petak

10.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stejt Department: Sjedinjene Američke Države sa ponosom sponzorišu prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici

Izvor: epa efe

Svijet

Comments 1

Stejt Department: Sjedinjene Američke Države sa ponosom sponzorišu prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici

Izvor: Klix.ba

Autor: Antena M

  • Viber

State Department je za servis Glasa Amerike o brazložio poziciju Sjedinjenih Američkih Država pred glasanje na Generalnoj skupštini Ujedinjenih Nacija, ističući da s ponosom sponzorišu rezoluciju.

"Sjedinjene Američke Države sa ponosom sponzorišu prijedlog rezolucije o genocidu, koju su predstavile Ruanda, Njemačka i Bosna i Hercegovina uz napomenu da rezolucija nije usmjerena ni protiv jedne države, niti se njome nameće kolektivna odgovornost nekoj konkretnoj etničkoj grupi", saopšteno je iz State Departmenta, prenosi Glas Amerike.

"Prigodna komemoracija tog zločina, kao i sjećanje na hiljade onih koji su tada izgubili živote, u skladu su sa ranijim nastojanjima Ujedinjenih naroda da priznaju i obilježe druge slučajeve genocida", navedeno je u odgovoru State Departmenta.

Ukazano je i da su Međunarodni krivični sud, kao i Međunarodni sud pravde u Hagu, potvrdili činjenicu da je u Srebrenici počinjen genocid.

Takođe, navedeno je i da su Sjedinjene Države podržavale i ranije rezolucije kojima se potvrđuje genocid u drugim situacijama u svijetu - koje su potvrdili međunarodni sudovi.

"Komemoracija istorijskih istina i prihvatanje činjenica region pokreće na stazi pomirenja. Imajući u vidu nova negiranja genocida koja su se čula u zemljama Zapadnog Balkana, Sjedinjene Države vjeruju da je važno na ovaj način obilježiti sjećanje na genocid u Srebrenici”, precizirano je u odgovoru State Departmenta.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

roki

Da li znate ko je pocinio taj genocid? Da li znate da su u Srbiji isti ti na vlasti? Da li znate da oni sve to negiraju? Da li znate da oni i dalje remete citav region? Da li znate da je njima Putin idol? Probudite se vise !