12 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 14°

Četvrtak

09.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CP Srbiji: Zaustavite diskriminaciju, zovu nas "Montenegrini", "Dukljani", "Milogorci", "Titovi Crnogorci"

Region

Comments 8

CP Srbiji: Zaustavite diskriminaciju, zovu nas "Montenegrini", "Dukljani", "Milogorci", "Titovi Crnogorci"

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Crnogorska partija u Srbiji poziva javnost Srbije, medijske asocijacije, političke partije, državne ustanove i javne organizacije da se suprotstave pokušajima omalovažavanja i nipodaštavanja pripadnika crnogorske nacionalne zajednice i da se hitno prekine sa promovisanjem negativnih stereotipa za etničke Crnogorce u Srbiji.

"Danas se Crnogorke i Crnogorci u Srbiji suočavaju sa otvorenim negiranjem njihovog nacionalnog identiteta. U medijima i intervjuima se mogu čuti etikete „Montenegrini“, „Dukljani“, „Milogorci“, „Titovi Crnogorci“ i slično. Diskriminatorne prozivke predstavljaju otvoren atak na identitet i opstanak crnogorske zajednice, i prolaze bez ikakve osude od strane zvanične javnosti ili ustanova.

Ovakvi pokušaji dehumanizovanja pripadnika crnogorske nacionalne zajednice su opasni ne samo po nju, već i po sve ostale manjine i po samu demokratiju u Srbiji. Zajednička crta ovog diskursa je negiranje njenog postojanja i pokušaj da se uguši njen legitimni glas, sa ciljem da se samim tim i negiraju sve inicijative, stavovi i otvoreni problemi sa kojima se suočavaju Crnogorci u Srbiji", navodi se u saopštenju. 

Kako kažu, naravno, ovo nije izolovana pojava i u velikoj mjeri je povezana sa paralelnim procesom dezavuisanja Crne Gore kao nezavisne države, ravnopravne članice euro-atlantske koalicije, slobodne zemlje koja nije pod tutorstvom zvaničnog Beograda i patrijaršije SPC.

"Dvanaest godina od obnove nezavisnosti i ninistar inostranih poslova Srbije najzad je shvatio - kao što je rekao prije neki dan – „Kamo sreće da se nikad nismo ni spajali”. Ministar je u pravu da je svaka forma zajedničke kvazimodo države Crne Gore i Srbije tvorevina koja ne donosi dobro ni Srbiji ni Crnoj Gori.

Etnički Crnogorci – državljani i građani Srbije - traže od zvaničnih organa Srbije da se prestane sa diskriminacijom protiv njih, njihovih uvjerenja i vrijednosti, koja se u javnom diskursu ogleda na način da se Crnogorci otvoreno nazivaju imenima koja nacionalna zajednica Crnogoraca ne koristi za sebe i koja su nastala kao kovanice protivnika samostalnog crnogorskog identiteta.

Građani Srbije koji su etnički Crnogorci imaju ustavom zagarantovano pravo na slobodu izjašnjavanja. Crnogorci porijeklom iz Crne Gore sebe ne vide kao dio tuđeg etničkog korpusa - ne zato što to ne žele, već zato što to nijesu.

Takođe, svjesni smo činjenice da ako je neko građanin Srbije, a porijeklom je iz Crne Gore, ne znači da je automatski i pripadnik crnogorske nacionalne zajednice.

Crnogorska partija čvrsto brani pravo svakog građanina Srbije porijeklom iz Crne Gore da se – ako tako želi - izjašnjava kao Crnogorac po nacionalnoj pripadnosti, da govori crnogorskim jezikom i da bude vjernik Crnogorske Pravoslavne Crkve (CPC) čije je sjedište na Cetinju. Prije svega branimo pravo pripadnika naše manjine da se slobodno izjasne po svim ovim pitanjima", navedeno je u saopštenju. 

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

Misko

Sigurno crnogorcima u Srbiji nije lako,jer sovinizam i fasizam je tamo zastupljen u svim porama zivota.Sto se tice Crne Gore srbe treba ignorisati,a u odredjenim momentima vratiti milo za drago da zaboli ka u vezi Kosova ili slicno,jer mi od njih u nicemu ne zavisimo!

Sova

@NS, moje mišljenje je da ti je dom tamo gdje ti je lijepo. U CG nije bilo lijepo, zato si otišao u Srbiju. Dom ti više nije CG nego Srbija. Poštuj je. Ne budi kao Srbi u CG, BiH i Hrvatskoj. Ako ti se ne svidja, idi dalje. Nema šanse da se izboriš za to što tražiš, jer su Srbi takvi. Ili trpi, ili

Maksim

Svaka čast braćo Crnogorci, imate iskrenu podršku od Crnogoraca iz Crne Gore!!!