16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kolinda priznala: Hrvatska policija krši zakone, malo nasilja je potrebno

Region

Comments 0

Kolinda priznala: Hrvatska policija krši zakone, malo nasilja je potrebno

Izvor: index.hr

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u izjavi za švajcarsku javnu televiziju SRF priznala je da Hrvatska krši međunarodno pravo kada je riječ o postupanju prema migrantima i da hrvatska policija koristi nasilje nad njima.

Ona je to izjavilau pokušaju da odbrani politiku Hrvatske prema migrantima.

“Moje kolege su snimili ilegalni pushback migranata koji je počinila hrvatska policija. Što mislite o tome?” pitao je švajcarski novinar Georg Hässler Sansano Kolindu.

“Ilegalni pushback?” pita skeptično Kolinda pa nastavlja: “Zašto mislite da su ilegalni? Govorimo o ilegalnim migrantima, ljudima koji ilegalno žele ući u Hrvatsku i policija ih šalje nazad u Bosnu i Hercegovinu. Postoje otvoreni granični prolazi koji su otvoreni za sve koji žele doći u Hrvatsku i zatražiti azil.”

"Naravno da je potrebno malo nasilja"

Nakon toga se u prilogu prikazuju krvavi migranti i njihove izjave kako ih je hrvatska policija istukla, pa slijedi još jedno pitanje novinara Kolindi.

“Što je s izvještajima nevladinih organizacija i migranata o nasilju hrvatske policije. Je li to netačno?”

“Raspitala sam se kod ministra unutarnjih poslova, direktora policije i policajaca na terenu i oni su mi potvrdili da ne koriste silu koja bi bila pretjerana. Naravno da je potrebno malo nasilja kada provodite pushback, ali morate vidjeti i kakav je to teren”, odgovara Kolinda i tako u samo dvije rečenice priznaje da hrvatska policije provodi pushback - što je protivno međunarodnom pravu - i nasilje prema migrantima, što je protivno i hrvatskim zakonima i međunarodnom pravu. 

Na kraju svoje izjave za SRF Kolinda ističe da Hrvatska “štiti spoljnu granicu EU-a i Švajcarsku od ilegalne migracije”. Prilog završava konstatacijom da su pushbackovi i dalje ilegalni po međunarodnom pravu te da policija ne smije bez odgovarajuće procedure protjerivati ljude preko zelene granice u drugu državu.

Kako prenose hrvatski mediji, pored svih već poznatih gafova i skandala koje je proizvela hrvatska predsjednica, ovo je zasigurno jedan od najgorih.

''U svojem nedoraslom pokušaju da manipulacijama obrani hrvatsku politiku prema migrantima, ona ju je razotkrila kao protivzakonitu i nasilnu. Na primjer, Kolindino insistiranje da postoje otvoreni granični prolazi na kojima migranti mogu zatražiti azil je irelevantno jer čovjek može zatražiti azil i ako je ušao u državu preko zelene granice ili preplivao rijeku itd. Traženje azila nije direktno zavisno od toga da osoba dođe na službeni granični prelaz. Nadalje, Kolinda pokušava napraviti razliku između ilegalnih i legalnih pushbackova, no svaki je pushback ilegalan. Ne postoji legalan pushback - kako ističe i SRF - pa Kolinda de facto priznanjem da Hrvatska provodi politiku pushbacka priznaje i da Hrvatska krši zakone''- navodei Index.hr.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR