Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Čudo u Zagrebu: Martini prišili nogu nakon nesreće, opet hoda

Izvor: Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Region

Comments 1

Čudo u Zagrebu: Martini prišili nogu nakon nesreće, opet hoda

Izvor: 24sata.hr

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

''Čula sam se sa vjerenikom pola sata prije nesreće. Trebalo je da dođe po mene. Isplanirali smo savršen vikend. A onda je svijet za mene stao''-počela je za 24sata.hr priču Martina Dir (24).

''Uslijedili su stravični udarac, nesvjestica pa buđenje i pogled na ono što joj je ostalo od noge. Krvavo meso i kost koja je ispala iz nje. To je bilo sve'' - rekla je Martina koja radi kao medicinska sestra u Hrvatskoj vojsci, a smještaj joj je u Kninu.

Sa svojim se timom u sanitetskom vozilu, 30. septembra vraćala s intervencije u Udbini. Na autoputu kod Zadra sudarili su se s kamionom.

''Vozač mi je rekao: 'Bitno da smo živi. Nemoj uopšte gledati dolje, budi sa mnom, sve će biti u redu.' Tada sam morala pogledati dolje. Vidjevši nogu, momentalno sam pala u stanje šoka'' - govori Martina.

Zbog toga se ne sjeća gotovo ničega što je uslijedilo.

''Bila sam pri svijesti i rekli su mi da sam pričala s njima, no ne znam za to'' - govori ona.

Vozač s kojim je Martina bila u kombiju spasio joj je život.

''Svojim je leđima amortizere koji su izletjeli držao do dolaska Hitne da mi ne odrežu nogu do kraja'' - rekla je Martina.

Dodala je i da je odmah procijenio da joj arterija nije u potpunosti stradala te da joj je samo lagano svezao nogu, što je po njoj bilo ključno da kasnije ne dođe do amputacije. Preuzela ju je zadarska Hitna. Dok su je stavljali na nosila, kost koja se i prije toga kotrljala po autu, sada je pala na cestu. Pokupili su je, ali bila je kontaminirana.

Noga joj spašena senzacionalnim zahvatom

''Prva sjećanja vraćaju mi se nakon buđenja u zadarskoj bolnici. Tada sam postala puno svjesnija situacije. Gledala sam u tu nogu i bilo mi je teško, ali još uvijek mi nije do kraja sve sjelo. Vidjela sam vjerenika i mirno mu rekla: 'Ej, vode me u Zagreb na operaciju, hoćeš li molim te doći'. Rekao je da hoće i tako je bilo. Čekao me u Zagrebu, a mene su prebacili helikopterom'' - rekla je djevojka.

Završila je u Klinici za traumatologiju KBC-a Sestre Milosrdnice. A tu je tek počeo pravi, senzacionalni zahvat.

''Došla je u dobrom opštem stanju, a bedrena kost zajedno s koljenom donesena je u posebnoj vrećici. Ovakav slučaj ne postoji u literaturi. Zato sam odlučio nazvati nekoliko kolega iz brojnih evropskih centara izvrsnosti da ih pitam za savjet. Imali su dobru ideju, ali ja je nisam poslušao. Savjetovali su mi fiksaciju čavlom kroz koljeno, ali ja onda bi joj noga trajno bila ukočena. Nisam to mogao učiniti tako mladoj curi. Znao sam da moram smisliti neki drug plan. I uspio sam'' - rekao je dr. Dinko Vidović, načelnik zavoda za sportsku traumatologiju.

Odlučio se za rekonstrukciju. Ona je išla u nekoliko etapa. Prvo je morao dekontaminirati kost, a tu mu je pomogla banka tkiva. Kost su tamo čuvali dok se meko tkivo i lokalni status noge ne oporavi dovoljno da se može pristupiti operaciji.

Potom je trebalo oživjeti kost jer ona je, kako kaže dr. Vidović, bila van cirkulacije, odnosno mrtva. Taj je problem riješio presatkom lisne kosti zajedno s odgovarajućim krvnim žilama iz druge Martinine druge noge. Treća etapa bila je fiksacija bedrene kosti, potkoljenice i patele, a tu im je pomogla upotreba implantanta. Na kraju su morali rekonstruirati ligamente koljena.

''Napravio sam plan i program u kojem sam detaljno odredio ko će što raditi. Prošli smo ga u glavi i na papiru barem sto puta. Znao sam da će sve završiti dobro. Operacija je na kraju trajala nešto više od 11 sati, a bilo nas je jako puno. Izdržali smo svi bez problema jer smo bili pod adrenalinom i niko nije mislio na umor, samo na cilj'' - rekao je dr. Vidović.

''Jako je dobra, sve me sluša''- otkrio je.

Martina pritom ne skida zarazni osmijeh s lica. Međutim, nije uvijek takva. 

''Ja jesam borac jer sam i vojnikinja i završila sam tešku obuku koja mi je dala puno snage i ne mogu samo tako potonuti. Ali priznajem, znam imati teških dana. Tada se isplačem i onda budem dobro. Dosta mi je ove sobe i ležanja, htjela bih samo izaći i popiti kafu. Ništa drugo ne tražim'' - skromno će djevojka.

Priznaje da trenutno još uvijek ima bolove koji nisu jako strašni te prima samo blage lijekove protiv bolova, ali u početku je, tvrdi, bol bila nezamisliva.

''Bilo je strašno i trebali su mi jaki lijekovi'' - rekla je.

Dani joj prolaze u čitanju i posjetama porodice i prijatelja, kolega s posla i šefova te vjerenika.

''Svi su to dobro prihvatili. Prvo su naravno bili u šoku, ali nastojali su ne paničariti preda mnom. Ni ja nisam htjela pokazati pred njima koliko mi je teško. Sad smo svi već nekako pomireni sa situacijom jer je najgore iza nas'' - govori hrabra vojnikinja.

Čim je sletjela helikopterom u Zagreb, kaže, dočekao ju je brat.

Počela prve korake uz pomoć hodalice

Nedavno je počela praviti prve korake uz pomoć hodalice. Otkrila je i da joj hodanje predstavlja posebno zadovoljstvo.

''Odmah živnem. Ja nikako nisam tip za ležanje, a pogotovo za kolica. Nakon nesreće, prva pomisao mi je bila: 'Super, bitno je da kičma nije stradala, za drugo ću lako'. Jednostavno ne bih mogla biti u kolicima, svijet bi mi se srušio'' - priznaje Martina.

Uz nju je cijelo vrijeme mama Marija Dir (57).

''Znate što, kako je moglo biti, ja sam zadovoljna. Bitno mi je da je živa. Hodaće ona opet, samo da se još malo oporavi'' - rekla je Marija.

Martina je izbjegla rane postoperativne komplikacije kao što su krvarenje i infekcija. Ipak, još su neke komplikacije moguće, ali ljekari prate njeno stanje i tvrde da je prvih šest mjeseci nakon operacije ključno.

Za sada su zadovoljni njenim oporavkom.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Andro

bravo zagreb i hrvatska.dako malo ovi narod progleda i vidi da ima jos nesto osim srbije.obrnimo malo glave okolo...ima jos slicnih primjera uspjesnosti.