17 °

max 21 ° / min 11 °

Srijeda

08.04.

21° / 11°

Četvrtak

09.04.

21° / 8°

Petak

10.04.

23° / 12°

Subota

11.04.

23° / 13°

Nedjelja

12.04.

22° / 13°

Ponedjeljak

13.04.

21° / 12°

Utorak

14.04.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Demokrate i republikanci postigli dogovor o ogromnom paketu pomoći

Izvor: EPA

Region

Comments 0

Autor: Antena M

  • Viber

Demokrate i republikanci postigli dogovor o ogromnom paketu pomoći

Američke demokrate, republikanci i predstavnici administracije Donalda Trampa (Trump) poslije višednevnih žustrih sporova postigli su dogovor o novom paketu pomoći za građene i kompanije u SAD suočene s katastrofalnim ekonomskim posljedicama zbog pandemije korona virusa, pišu svjetski mediji, ukazujući da su nade za dogovor prethodnog dana dovele do nekih od najvećih skokova na berzama.

Dogovor u Senatu

Lideri u Senatu i predstavnici Trampove administracije postigli su dogovor u srijedu rano ujutro o paketu podsticaja od 2.000 milijardi dolara za spas privrede od posljedica pandemije, piše Vašington post (The Washington post).

Dogovorom je završeno pet dana intenzivnih pregovora koji su, kako ukazuje list, povremeno prelazili u stranački rat dok ekonomija posrće pod pritiskom smrtonosne pandemije, sa zatvorenim školama i preduzećima, masovnim otpuštanjima i desetinama hiljada oboljelih.

Zakon o pomoći, neviđen po veličini i obimu, ima za cilj da pomogne privredi, slanjem 1.200 dolara mnogim Amerikancima, stvaranjem programa zajma od 367 milijardi dolara za male kompanije, kao i osnivanjem fonda od 500 milijardi dolara za korporacije, gradove i države.

Među drugim odredbama je veliko povećanje osiguranja za nezaposlene, 150 milijardi dolara za fondove podsticaja na državnim i lokalnim nivoima, kao i 130 milijardi dolara za bolnice.

Predlog zakona, za koji se očekuje da će stupiti na snagu za nekoliko dana, donijeće najveći ekonomski paket podsticaja u modernoj američkoj istoriji, ukazuje Njujork tajms (The New York Times).

Dogovor je rezultat maratonskih pregovora senatskih republikanca, demokrata i Trampovog tima koji su umalo propali zbog insistiranja demokrata na snažnijim zaštitama za radnike i nadzoru nad novim fondom od 500 milijardi dolara za pomoć kompanijama.

Najveći skok od 1933.

Indeks Dau Džons (Dow Jones) njujorške berze zabilježio je u utorak najveći dnevni procentualni skok od 1933. pošto su američki kongresmeni rekli da su blizu dogovora o paketu ekonomskih mjera kao odgovor na posljedice korona virusa, što je unijelo optimizam na tržišta poslije najvećih padova na berzi od finansijske krize 2008, ukazuje Rojters (Reuters).

Sva tri američka glavna indeksa zabilježila su snažan rast – Dau 11,37 odsto, S&P 500 9,38 odsto, a Nasdak (Nasdaq) 8,12 odsto – nakon brutalnog pada u ponedjeljak pošto je pandemija zatvorila cijele države.

Istaknuti republikanci i demokrate u Kongresu su u utorak rekli da su blizu dogovora o zakonu o podsticajima od 2.000 milijardi dolara s ciljem da se finansijski pomogne Amerikancima koji su ostali bez posla, kao i ugroženim kompanijama.

Predlog Kongresa slijedi agresivne mjere koje su nedavno najavile Federalne rezerve, uključujući kupovinu korporativnih obveznica i direktne zajmove kompanijama.

Investitori su takođe, kako dodaje Rojters, ohrabreni najavom predsjednika Donalda Trampa da razmatra kako ponovo pokrenuti dio poslovnog života kada 15-dnevno zatvaranje završi sljedeće nedjelje, iako se virus brzo širi dok se slabo opremljene bolnice suočavaju s talasom zaraženih.

Trampova žurba

Tramp je pokrenuo nacionalnu debatu oko pitanja kada ponovo otvoriti američku privedu, ali se suočava s otporom dok traži da se SAD potpuno otvore za poslovanje do Uskrsa, ukazuje Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Neki od Trampu najlojalnijih republikanca, poput senatora Lindzija Grema (Lindsay Graham), ne slažu se sa predsjednikom koji traži otvaranje privrede uprkos, kako navodi britanski list, međunarodnoj medicinskoj saglasnosti da je produžena blokada ključna za suzbijanje pandemije korona virusa. "Nema funkcionalne privede ako ne kontrolišemo virus", napisao je Grem na Tviteru (Twitter),

Ipak, mnogi republikanci su podržali Trampov poziv da se preispitaju posljedice blokade, dok centralna banka, ukazuje Fajnenšl tajms, ulaže herkulovske napore da preokrene masivne gubitke u radnim mjestima i zaustavi finansijska previranja.

Tramp je prethodnih dana pokrenuo debatu navodeći da bi mogao ublažiti federalne smjernice o izolaciji pošto sljedeće nedjelje istekne prvi period od 15 dana, a u utorak je stavio rok do Uskrsa koji pada na 12. april, tvrdeći da se ne može dopustiti da "lijek bude gori nego problem". Međutim, dok Tramp može ublažiti preporuke, on, kako navodi list, nema skoro nikakav autoritet nad guvernerima saveznih država koji su naredili blokade.

Zamjenik guvernera Teksasa, republikanac Den Patrik (Dan Patrick) izazvao je oštru reakciju u ponedjeljak kada je rekao da su on i drugi stariji Amerikanci spremni da rizikuju svoj opstanak kako bi se osigurao ekonomski oporavak zarad mlađih sugrađana. Tramp je u utorak pojačao tu poruku, tvrdeći da su se smjernice za socijalno distanciranje, koje je podržao prije nedjelju dana, kao i druge mjere pokazale kao "veoma bolne… i veoma destabilišuće" za zemlju.

Dobici i na drugim svjetskim tržištima

I berze u drugim zemljama su u utorak zabilježile velike dobitke ohrabrene naporima Federalnih rezervi da pomognu privredu SAD, nadom za dogovor u Kongresu, ali i porukom Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemlja da će uraditi sve što treba da se prebrode posljedice pandemije, piše Gardijan (The Guardian).

Među berzanskim indeksima s velikim dobicima je, kako navodi list, bio britanski FTSE 100 koji je imao najveći rast u istoriji od 452 poena, skokom od devet odsto.

Poslije najave američke centralne banke da će pokrenuti neograničeni program štampanja novca, sedam ključnih svjetskih privreda je takođe nastojalo da ublaži strahove od globalne depresije. Nakon kritika nekih svjetskih lidera zbog nedostatka jedinstvene reakcije na krizu, G7 je saopštila da će uraditi "sve što je neophodno da se vrate povjerenje i ekonomski rast, kao i da se zaštite radna mjesta, poslovi i otpornost finansijskog sistema".

Ministri finansija iz G7 – Francuske, Italije, Japana, Kanade, Njemačke, SAD i Velike Britanije – najavili su da će koordinisati rad na nedjeljnom nivou i obećali dalje mjere za ublažavanje ekonomskog udara, dok će mjere za podršku radnih mjesta i rasta, prema njihovom saopštenju, biti korišćeni sve dok je neophodno.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR