11 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

18° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tvitter izbrisao 8.558 lažnih profila jer su radili za Vučića

Region

Comments 1

Tvitter izbrisao 8.558 lažnih profila jer su radili za Vučića

Autor: Antena M

  • Viber

Tvitter je izbrisao 20.000 lažnih profila povezanih sa vladama Srbije, Saudijske Arabije, Egipta, Hondurasa i Indonezije, rekavši da su prekršili politiku kompanije i označili ih kao „ciljani pokušaj podrivanja javnog razgovora“.

Džoel Rut iz te kompanije, rekao je da je uklanjanje profila dio trenutnog rada kompanije na otkrivanju informacija koje se plasiraju u javnost u cilju podržavanja državnih opeacija.

Od računa uklonjenih u četvrtak 8.558 je povezano sa Srpskom naprednom strankom (SNS) Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije.

Na tim profilima je objavljeno više od 43 miliona tvitova koji ističu i podržavaju pozitivne vijesti o Vučićevoj vladi i napadaju njegove političke protivnike.

Tvitter je takođe uklonio mrežu od 5.350 naloga povezanih sa saudijskom monarhijom koja posluje izvan Saudijske Arabije, Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Zajedno su tvitovali 36,5 miliona puta hvaleći saudijsko rukovodstvo ili su kritikovali katarsku i tursku aktivnost u Jemenu.

Povlačenje računa uslijedilo je nakon savjeta Stanford Internet opservatorije, koja je saopštila da su na mreži brojni nalozi sa kojih se šalje podrška libijskom vojskovođi Kalifi Haftar.

„Istaknute naracije obuhvatale su diskreditaciju nedavnih libijskih mirovnih pregovora, kritikovanje sirijske vlade, kritikovanje iranskog uticaja u Iraku“, navodi opservatorija u svom postu na blogu.

Takođe je uklonjena posebna egipatska mreža od 2.541 naloga povezana sa provladinim novinama El Fagr.

Tviter je objavio da su lažni računi korišćeni za "pojačavanje poruka kritički nastrojenih prema Iranu, Kataru i Turskoj".

Kompanija je izbrisala i više od 3.000 naloga za koje je rečeno da su označeni kao profili osoba koje rade za predsjednika Hondurasa.

Tvitter je očistio mreže lažnih profila podržanih od država nakon kritika da se koristi kao sredstvo za dezinformaciju.

Prošlog mjeseca Tvitter je preduzeo zajedničku akciju sa Fejsbukom i onemogućio operaciju povezanu sa Moskvom koja ima za cilj podsticanje rasnih tenzija u SAD, tokom kampanje društvenih medija da blokiraju pokušaj ruskog uplitanja na predsjedničke izbore 2020.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

!!!

Kako ce sada Kurir i Informer preteć.Udarne Vuckove pesnice preko komentara.