9 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

21° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zašto Srbija nije otvorila nijedno poglavlje pregovora s EU?

Izvor: EPA-EFE

Region

Comments 4

Zašto Srbija nije otvorila nijedno poglavlje pregovora s EU?

Izvor: Vecernji.hr

Autor: Antena M

  • Viber

Iako se tome nadala, Srbija tokom hrvatskog predsjedavanja Vijećem EU nije otvorila ni jedno pregovaračko poglavlje s Evropskom unijom.

Kako saznaje Večernji.hr iz diplomatskih izvora, ta je zemlja očekivala da će u šest mjeseci pod hrvatskim predsjedavanjem Vijećem EU biti organizovana međuvladina konferencija te da će na njoj biti otvoreno barem jedno poglavlje.

No, to se nije dogodilo zbog protivljenja cijelog niza zemalja, pa Hrvatska, kao predsjedavajuća, nije mogla postići neophodni konsenzus. I dok je Crna Gora u samom finišu hrvatskog predsjedanja otvorila posljednje poglavlje, Srbija je ostavljena na čekanju.

Na stolu je bilo 2. poglavlje, o slobodi kretanja radnika, što je jedna od četiri osnovne slobode u Uniji.

Kako država kandidatkinja zapravo pregovara sa svim članicama EU, odluka o otvaranju pregovora mora biti jedinstvena, ali je konsenzus izostao. Na jednoj strani stajala je Francuska koja je zagovarala otvaranje, iako bez prevelikog žara, a neki kažu da je podrška bila više simbolična kako bi Srbiji pokazala da je uz nju, odnosno da je pokušala, ali da nije išlo. No Francuska se ipak u jednom trenu aktivno zalagala za Srbiju te kočila Crnu Goru, s idejom da EU te dvije zemlje rješava “u paketu”.

I prije su postojale tendencije da se Crna Gora i Srbija vežu, kao što su prije neke zemlje htjele pregovarački vezati Hrvatsku i Srbiju.

Francuska ideja nije prošla jer su druge zemlje istakle da to ne bi bilo pravedno jer je Crna Gora ispunila uslove za otvaranje svog poglavlja.

Uz Francusku, Srbiju je podržavala i Mađarska, zemlja koja se otvoreno zalaže za što brži pristup Srbije, prvenstveno zbog pitanja vojvođanskih Mađara. Atmosfera u zemljama EU prema Srbiji nije pozitivna. Zamjeraju joj i ljute su na nju zbog miješanja u unutrašnje politike drugih država, pritom misleći na Crnu Goru, što ta zemlja vrlo teško podnosi.

Drugo, krucijalno pitanje, odnos je i dijalog s Kosovom.

Srbija se, u najvećem broju zemalja, stoga percipira kao remetilački faktor u regiji. Protiv zelenog svjetla za otvaranje poglavlja, s napomenom da Srbija nije ispunila uslove, bile su Holandija, Belgija, Austrija i sve skandinavske zemlje.

Njemačka je, kažu izvori za Večernji, vrlo kritična prema Srbiji, ali se nije snažno zalagala ni za što, već je posmatrala reakcije drugih država te naposljetku ipak bila protiv. Srbija je dosad otvorila 18 od ukupno 35 poglavlja, od čega su dva privremeno zatvorena.

Predsjedavajuća država se, inače, ponaša kao neutralan posrednik, no u praksi se moglo vidjeti kako su neke zemlje odigrale ključne uloge u dinamici pregovora, kao što je, primjer, bilo u slučaju Mađarske, predsjedajuće u prvoj polovini 2011., kad je uspjela ugurati dodatnu konferenciju zadnji dan svog predsjedavanja, 30. juna, kako bi Hrvatska uspjela tog dana završiti pregovore.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Nikola

Srbija se teško može nazvati država. Institucije ne rade (bez PR služba Vučića), zdravstveni i ekonomsli kolaps, zemlja koja ne zna gdje su joj tačne granice, koja je u zavadi sa svim susjedima, apsolutno nepotrebna, industrija uništena bombardovanjem... sve je samo ne država. Ako ovako nastave, za par godina totalni kolaps i odvajanje preostalih teritorija i pripojenje drugima: Sandžak, Vojvodina, Preševska dolina.

crnogorka

kako ce otvoriti kad im narod krepava od gladi?! dokrori im primaju po 400e platu, jug Srbije krepava od gladi, a Vojvodina tezi da bude drzava! Vucic je manipulator!

Predrag

EU je sve jasno."MALENI SU JASLI ZA DVA HATA".