9 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Iza kulisa nastupa uzdrmanog Vucica, tragovi haosa vode na istok?

Izvor: Jutarnji.hr

Region

Tag Gallery
Comments 4

Iza kulisa nastupa uzdrmanog Vucica, tragovi haosa vode na istok?

Izvor: Jutarnji.hr

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vlado Vurušić

Što se krije iza nasilnih prosvjeda u Beogradu u noći s utorka na srijedu? Je li to, na kraju, ipak nekakva poruka Aleksandru Vučiću iz Moskve, uoči razgovora o Kosovu ovih dana u Parizu i Bruxellesu, da će mu zasoliti ako bude "solirao"?

Ili je sve to tek kremaljsko-vučićevska igra? Je li sve to šarada da se Bruxelles nagovori da ne pritišće Vučića oko (očekivanog) priznanja Kosova? Je li spominjanje Rusa kao mogućih organizatora koji stoje iza tih nereda poruka i Bruxellesu da ga ne stišću oko priznanja Kosova jer mu "Rusi rade o glavi"? Još jedan argument koji može iskoristiti. Sve je na stolu, barem sada.

EPA/EFE
EPA/EFE

Naime, neki beogradski analitičari u prosvjedima vide "ruski pečat" i sličnost s prosvjedima u Podgorici prije koju godinu protiv Mila Đukanovića, koje su, kako tvrde u Crnoj Gori, logistički podržale ruske obavještajne službe. S druge strane, neki misle da Vučić spominjanjem Rusa zapravo želi prepasti Bruxelles te opet dobiti na vremenu koje mu curi.

Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare govorio o "inozemnom tragu" koji je primijećen na ovim prosvjedima, ali nije ga precizirao, no spomenuo je "ljude iz regije" koji su tamo viđeni.

"U neredima su sudjelovale i osobe s područja bivše Jugoslavije. Pitat ćemo susjede što su oni radili tamo, koji je bio njihov cilj", rekao je Vučić, stvarajući dodatnu intrigu i misterij.

EPA/EFE
EPA/EFE

Također nije precizirao o kome je iz regije riječ. Zanimljivo je da Vučić nije izrijekom spomenuo Ruse, ali se ponovno obrušio na hrvatske medije kao zlonamjerne, dajući time možda neku poruku da misli i na umiješanost Hrvatske.

Doduše, prema pitanjima novinara iz njegovih prorežimskih medija vidjelo se da su u pitanju ruski i crnogorski državljani, ali je i tu Vučić izbjegao konkretan odgovor. Nije ništa demantirao, ali nije izrijekom niti spomenuo Ruse, ni Crnogorce.

Vučić nije ništa nagađao, ali je očito preko naručenih pitanja novinara poslao poruku da ipak zna o kome se radi. No, "inozemni faktor" nestabilnosti je detektiran i on svakako nije bezazlen, uznemirio je Vučića, a očito je došao s Istoka.

EPA/EFE
EPA/EFE

Već se dugo nagađa da Rusi šalju poruku Vučiću da im ne okreće leđa, a i u ruskim se medijima spominjalo kako u Srbiji Rusija ima još svojih igrača na koje računa, osim na Vučića. On svakako jest onaj na koga Rusi računaju, ali ne može baš "solirati" koliko misli.

Rusija se boji da bi rješenjem kosovskog pitanja, odnosno pristajanjem na bruxelleske odluke, ona bila istisnuta iz posljednje točke na koju se u Europi upire - Srbije. Vučić sjedi na nekoliko stolaca, pregovara s EU, oslanja se na Rusiju, a sada se okrenuo i Kini kao dodatnom stolcu na kojem bi sjedio.

Aleksandar Vučić putuje u Pariz i Bruxelles na europske razgovore o sudbini srpsko-kosovskih odnosa, nakon što su propali pregovori u Washingtonu. Susrest će se s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a u nedjelju i s kosovskim premijerom Avdullahom Hotijem.

EPA/EFE
EPA/EFE

Doduše, suludost prosvjednika koji su, između ostalog, tražili ukidanje 5G mreže, prosvjedovali protiv imigranata te čak zagovarali teoriju Zemlje kao ravne ploče ide na mlin Vučiću. Srbijanski predsjednik ekvilibrira, a tek treba vidjeti što će od toga ispasti

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Hunter6

@Anagustum Lazovcina optuzuje Rusiju i Crnu Goru! Ja ne mogu da vjerujem da ce bilo ko normalan da ovo povjeruje. Naravno on to radi bas sada pred odlazak u Pariz da bi prodao moooda za bubrege (izvinite na vulgarnosti ali moram da to tako nazovem jer to je ulicar) EU i preciznije Makronu.

Anagustum

Odbijeni satsanak sa ruskim ambasadorom Herčenkom juče može samo da znači dvije stvari. a) Vučić je bio u gužvi ( ali bi se možda danas sastao), b) Vučić nije imao potrebu da sluša Herčenka sa dodatnim upustvima prije sastanka u Briselu śutra. Ambasador u jeko nasilih demonstracija trażi sastanak??

Hunter6

Nastavljam: Na osnovu poteza koji su do sada povuceni, Ja mislim da je ovo organizovano od strane tvrdog krila SPC i nacionalista koji pokusavaju da iskoriste bunt naroda protiv lazova Vucica. Vidjecemo da li sam u pravu.