10 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 7°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

21° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Putnici iz Crne Gore u Hrvatsku mogu uz negativan PCR test ili karantin

Izvor: Ilustracija/EPA/EFA

Region

Comments 0

Putnici iz Crne Gore u Hrvatsku mogu uz negativan PCR test ili karantin

Izvor: Hina

Autor: Antena M

  • Viber

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove preporuke i uputstva za osobe koje prelaze državnu granicu i uputstva za zdravstveni nadzor nad osobama koje ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja, u koje spada i Crna Gore. Za boravak u Hrvatskoj ponovo je neophodan 14-dnevni karantin ili negativan PCR test na novi koronavirus.

Za sve osobe koje ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja, na osnovu izuzeća od zabrane prelaska granice za osobe koje putuju zbog neodložnih ličnih razloga, obvezan je zdravstveni nadzor uz 14-dnevni karantin, odnosno samoizolaciju.

Karantin, odnosno samoizolacija, se može skratiti na sedam dana ako osoba o svom trošku uradi bris nosa i grla sedam dana po ulasku u Hrvatsku i dobije negativan rezultat PCR testa.

Turisti bez karantina uz negativan PCR test

Osobe koje ulaze u Hrvatsku zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi ekonomski interes, kao i osobe koje putuju radi školovanja, mogu da uđu u Hrvatsku bez obveze samoizolacije uz dokaz negativnog PCR testa koji nije stariji od 48 sati, odnosno uz obvezu 14-dnevnog karantina ako nemaju navedeni negativni nalaz.

Osobe koje ulaze u Hrvatsku bez obaveze samoizolacije, dužne su se u prve dvije sedmice boravka u Hrvatskoj pridržavaju propisanih mjera.

Privremena zabrana ulaska u Hrvatsku iz trećih zemalja, u koje spada i Srbija, ne odnosi se na zdravstvene radnike, zdravstvene istraživače i saradnike, stručnjake za brigu o starijima, kao i osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje.

Takođe, ne odnosi se ni na prekogranične radnike, prevoznike robe, diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova. Ne odnosi se i na službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija.

Privremena zabrana ulaska u RH iz trećih zemalja ne odnosi se ni na putnike u tranzitu, osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi ekonomski interes, kao ni na osobe koje putuju radi školovanja.

Ova zabrana ne odnosi se ni na osobe koje putuju zbog neodložnih ličnih razloga, na primjer vlasnici su nekretnine u Hrvatskoj ili imaju neki drugi neodloživ lični razlog.

Za putnike u tranzitu granična policija će, pošto im se odobri ulazak, provjeriti jesu li napustili teritoriju Hrvatske u roku od 12 sati. Navedeno pravilo moguće je primijeniti samo ako je izlazak iz Hrvatske u susjednu državu koja omogućava ulazak državljaninu treće zemlje.

Hrvatska je početkom jula ukinula ograničenja ulaska u zemlju za putnike iz Crne Gore, pošto je naša zemlja stavljena na listu bezbjednih zemalja u preporuci Evropskog savjeta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR