24 °

max 36 ° / min 22 °

Ponedjeljak

22.07.

36° / 22°

Utorak

23.07.

37° / 23°

Srijeda

24.07.

37° / 21°

Četvrtak

25.07.

33° / 21°

Petak

26.07.

34° / 20°

Subota

27.07.

37° / 20°

Nedjelja

28.07.

39° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Četničko postrojavanje u Bileći: Ravnogorski park osveštao vladika Grigorije

Region

Comments 40

Četničko postrojavanje u Bileći: Ravnogorski park osveštao vladika Grigorije

Izvor: Avaz.ba

Autor: Antena M

  • Viber

Rehabilitacija fašizma i veličanje Ravnogorskog četničkog pokreta, kvislinškog pokreta iz Drugog svjetskog rata, doživjelo je svoj vrhunac juče kada je u Bileći u 9.30 sati svečano otvoren i osveštan Ravnogorski park, projekt vajara Milivoja Bokića.

Ceremonija, kojoj su prethodili jutarnje bogosluženje i parastos u crkvi Svetog Save, počela je nadomak parka, postrojavanjem počasnog četničkog voda onako kako je tokom Drugog svjetskog rata radio četnički vođa Dragoljub Draža Mihailović, osuđen i strijeljan 1946. zbog ratnih zločina i suradnje s okupacijskim vlastima.

Postrojavanjem četničkog voda u Bileći komandovao je Dušan Sladojević iz Ribnika, predsjednik Ravnogorskog pokreta "otadžbine Srpske". Nakon postrojavanja, uslijedilo je osveštanje parka i otkrivanje spomenika četnicima.

Autor projekta Milivoje Bokić potvrdio je ranije da je projekat Ravnogorski park u Bileći vrijedan 350.000 KM.

Sa lijeve strane Draža, s desne počasna straža

Inače, na ulazu u Ravnogorski park postavljena je sa lijeve strane statua Dragoljuba Draže Mihailovića. S desne strane ulaza nalazi se statua - pripadnika počasne straže.

Na ulazu je i velika bista sa nazivom Ravnogorski park na ćirilici na čijem se vrhu nalazi grb sa dvoglavim orlom i četiri S i krunom Nemanjića, koji je zapravo identičan grbu Republike Srbije koji je u upotrebi od 17. augusta 2004. godine, a nalazi se na njenoj zastavi.

Do "piramide" koja je centralni dio Ravnogorskog parka visoke preko 20 metara na kojoj se nalazi krst sa grbom sa dvoglavim orlom i četiri S i krunom Nemanjića, sredinom se nalaze ploče postavljene u znak sjećanja na pet bilećkih bataljona.

Na ploči ispred piramide navedeno je kako spomen obilježje podiže "srpski narod Bileće".

Spomenik otkrio četnički vojvoda Aleksić

Osveštanju spomenika četnicima prisustvovao je vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije koji je ovaj spomenik ocijenio najljepšim podignutim u Republici Srpskoj u posljednjih 70 godina.

- On nije samo lijep zbog toga što je djela u njemu radio naš vajar Milivoje Bokić, već i zbog toga što je iznikao na ovakvoj zemlji i ovakvim temeljima. Nema bolje zemlje da na njoj iznikne nešto dobro od duboke zemlje dobroga i čistoga srca – rekao je Grigorije.

Spomenik ravnogorcima otkrio je četnički vojvoda Slavko Aleksić.

Treba podsjetiti da je Bileća mjesto u istočnoj Hercegovini koje je po broju narodnih heroja iz Drugog svjetskog rata bilo među vodećim u Jugoslaviji.

Istovremeno je i veliko stratište Bilećana, od kojih su mnogi ubijeni u divljanju četničkih jedinica. Sad je tim fašističkim četničkim jedinicama podignut spomenik. I to pod patronatom opštine Bileća.

Naime, prema potvrdi organizatora jučerašnjeg otvaranja parka ravnogorskim četnicima, upravo je opština Bileća izdvojila najviše sredstava za izgradnju spomenika.

Komentari (40)

POŠALJI KOMENTAR

Krsto

@bajče Koliko sam shvatio to je bio drugi Grigorije, ne taj koji je u Njemackoj.

Radoje

@Mujo Vidiš kako početnički rezonuješ... Samo se početnicama pokazuje štošta pored kanjona. Falabogu, ima se što pokazat prije no se legne u pamuk.