8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izvještaj Stejt Departmenta: Rusija se miješala u izbore u BiH

Region

Comments 0

Izvještaj Stejt Departmenta: Rusija se miješala u izbore u BiH

Izvor: klix.ba

Autor: Antena M

  • Viber

U izvještaju američkog Stejt Departmenta o ruskom sistemu dezinformisanja i propagande, između ostalog, tvrdi se da se Rusija miješala u izbore u Bosni i Hercegovini.

Izvještaj nazvan "Nositelji ruskog dezinformiranja i propagandni ekosistem (Pillars of Russia's Disinformation and Propaganda Ecosystem)" je objavljen tokom ovog mjeseca. Sadržan je na više od 70 stranica, a između ostalog tretira uticaj Rusije na Bosnu i Hercegovinu.

Stejt Department je ukazao na organizaciju Katehon čije je sjedište u Moskvi. Nazvali su je "kvazi think-thank" organizacijom za koju tvrde da, kako su naveli, antizapadnjački djeluje objavljujući sadržaj na pet jezika. Kao nekoga ko sponzoriše rad ove organizacije istakli su i Konstantina Malofejeva kojeg su Sjedinjene Američke Države već sankcionisale.

"SAD su sankcionisale Malofejeva kao 'jednog značajnog finansijera promocije ruskog separatizma na Krimu i separatističkih aktivnosti u istočnoj Ukrajini", ukazali su.

Amerikanci su istakli da Katehon djeluje u cijeloj Evropi te da sebe predstavlja kao nekoga ko pruža nezavisne analitičke podatke.

Za Malofejeva tvrde da je svoju ulogu imao u Bosni i Hercegovini.

"Prema medijskim izvještajima Malofejev je navodno bio umiješan u aneksiji Krima, podržava separatističke snage u Donbasu, miješao se u izbore u Bosni i Hercegovni te je imao učešće u akviziciji medija u Grčkoj, Bugarskoj i Srbiji. Navedene ciljeve Katehon promoviše dezinformacijama i propagandom", zaključili su u Stejt Departmentu.

U izvještaju se podsjeća da je Malofejev umiješan u ruske aktivnosti kojima se pokušavalo onemogućiti članstvo Crne Gore u NATO.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR