13 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Server: Ukinuti RS, FBiH, kantone, dati moć opštinama; SAD naklonjene Srbiji, ignorišu BiH

Izvor: Screenshot VOA

Region

Tag Video
Comments 0

Server: Ukinuti RS, FBiH, kantone, dati moć opštinama; SAD naklonjene Srbiji, ignorišu BiH

Izvor: Face TV

Autor: Antena M

  • Viber

Danijel Server, američki ekspert za Balkan i profesor na vašingtonskom univerzitetu Džons Hopkins, izjavio je za Face TV da Sporazum Srbije i Kosova ne vrijedi više od papira na kojem je štampan. 

Došlo je, smatra on, do veće naklonjenosti prema Srbiji u Vašingtonu. 

"Nijesam siguran kako će to uticati na BiH, jer u suštini Trampova administracija je ignorisala BiH tri i po godine. Mislim da je došlo do promjene stava u vezi Srbije i Kosova", kazao je Server. 

"Balkan nije visoko na listi Trampovih prioriteta. Bajden je dobar za BiH, podržavao bi suverenu BiH u skladu s proteklom američkom politikom", smatra on. 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u potpunosti je u vlasništvu Moskve, smatra Server. 

Amerikanci, kaže Server, treba da se pozabavite s problemom nepriznavanja Kosova od strane Srbije.

"Ne vidim naznake da će Vučić iskoristiti svoju dominantnost na srbijanskoj političkoj sceni i da će priznati suverenitet Kosova. Greška sa američke strane je da mu se približavaju, druže s njim, udovoljavaju mu, slaveći četničku pomoć SAD u drugom svjetskom ratu. To je velika greška. Bajdenova administracija ne bi pravila te greške", kazao je on. 

Kosovski premijer Hoti je promijenio mišljenje i stav Kosova o Mini šengenu, napomenuo je Server. 

"Srbija će uvijek imati dominantan položaj u regiji, ali to ne mora značiti političku dominaciju. Teško mi je zamisliti situaciju u kojoj Srbija ponovo dominira na Kosovu. Crna Gora je možda jedino mjesto gdje Srbija može imati neku nadu da vrši uticaj na crnogorsku politiku, ali nema razloga, zašto bi zemlje Balkana odustale od svojih interesa. NATO savezom nikad neće dominirati Vučić ili Srbija", kazao je Server. 

Borba u Crnoj Gori neće biti vojna, nego politička, dodao je on. 

"To je političko pitanje, pitanje crnogorskog identiteta i kako će se postaviti u svijetu. Ono što fali Crnoj Gori je moderna liberalna demokratska opozicija", kaže Server. 

"U BiH imate iste matrice koje su se pojavile 90-tih, saradnju između srpskih i hrvatskih nacionalista, koja je postojala i u vrijeme rata, a sada se pojavljuje kao politička činjenica. Oni koji se igraju vatrom, opržiće se. Međunarodna zajednica će ostati na strani suvereniteta, teritorijalnog integriteta BiH. Ustav koji su Amerikanci dali BiH u Dejtonu je neadekvatan za moderni svijet, članicu EU i NATO", kazao je Server. 

"Entiteti su zaostaci rata, to su formalno zaraćene strane. Federacija i RS su nepotrebne konstrukcije koje održavaju moć nacionalističkih političkih stranaka. Mislim da bi BiH mogla upravljati centralna vlada, dok bi se sve drugo delegiralo na nivoe opština", kazao je Server. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR