17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U Skoplju protesti zbog izjave Zaeva

Izvor: EPA-EFE

Region

Comments 0

U Skoplju protesti zbog izjave Zaeva

Autor: Antena M

  • Viber

Nekoliko stotina građana Sjeverne Makedonije protestovalo je danas ispred zgrade vlade u Skoplju protiv, kako su naveli, prodaje istorije na koju je pristao premijer te države Zoran Zaev.

Protest je organizovala opoziciona stranka VMRO-DPMNE protiv stavova koje je iznio Zaev u intervjuu bugarskoj novinskoj agenciji BGNES da Sjeverna Makedonija i Bugarska imaju zajedničku istoriju.

On je kazao i da je Goce Delčev heroj i za Makedonce i za Bugare, da u Sjevernoj Makedoniji u Drugom svjetskom ratu nije bilo bugarske okupacije, nego administracije, pa se nakon toga Bugarska priklonila antifašističkoj strani, kao i da je Jugoslavija bila faktor razdvajanja dvije zemlje.

Potpredsjednik stranke VMRO-DPMNE Aleksandar Nikolski kazao je da “prodaja svega makedonskog od strane Zaeva" mora da se završi.

“Već sedmicu Makedonci, građani iz cijele Makedonije dižu svoj glas protiv najveće nacionalne izdaje koja se događa u našoj zemlji", rekao je Nikolski i zatražio hitnu ostavku i premijera i vlade, prenosi agencija MIA.

Bugarska blokira početak pregovora Sjeverne Makedonije sa Evropskom unijom, tvrdeći da ta država krade bugarsku istoriju.

Prema verziji zvanične Sofije, makedonsku naciju stvorio je Josip Broz Tito 1944, a makedonski jezik je dijalekt bugarskog.

Protesti građana se održavaju svakodnevno u svim većim gradovima u Sjevernoj Makedoniji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR