8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vlasi: Vučićeva Srbija destabilizuje Balkan

Region

Comments 0

Vlasi: Vučićeva Srbija destabilizuje Balkan

Autor: Antena M

  • Viber

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu, na kojima učestvuje 28 političkih lista,  biće održani 14.februara. Novi izbori zakazani su nakon što je Ustavni sud Kosova odlučio da je izbor Vlade Avdullaha Hotija 3. juna bio neustavan, jer je za nju glasao poslanik prethodno osuđen na zatvorsku kaznu.

Preliminarne izborne ankete pokazuju da Pokret Samoopredjeljenje ima podršku nešto više od 40 odsto građana, slijedi Demokratska partija Kosova sa 22,3 odsto i na trećem mjestu Demokratski savez Kosova sa 19,3 odsto.

Kosovski parlament broji 120 poslanika, od čega 100 poslaničkih mjesta pripada Albanacima, 10 srpskoj zajednici i 10 ostalim manjinama.

Publicista i advokat iz Prištine Azem Vlasi kazao je, gostujući u Jutarnjem programu Gradskog radija, da ne očekuje da će se konačni rezultati izbora bitno razlikovati od rezultata anketa.

„Ukoliko partija Albina Kurtija dobije nešto više od 40 odsto glasova, za formiranje Vlade nije mu potrebna Srpska lista, koja je predstavnik Beograda u kosovskom parlamentu i radi po diktatu Aleksandra Vučića.  Kurti, u tom slučaju,  može relativno brzo formirati vlast u saradnji sa manjinskim partijama i još jednom manjom albanskom partijom“, ističe Vlasi.

Vlasi smatra da se politika Srbije prema susjedima nije bitno izmijenila od devedesetih godina i da je Srbija i dalje faktor nestabilnosti na Balkanu.

„Nažalost, situacija u regionu je sada teža nego prije nekoliko godina. Ono što je sada različito u odnosu na period prije 30 godina je činjenica da Srbija više ne može silom da nasrće ni na koga kao što je nasrtala u  vrijeme Miloševića sa JNA na svojoj strani. Srbija nije odustala od sna o Velikoj Srbiji samo što se to sad zove Srpski svet i orijentacija je drugačija. Srbi u Bosni huškaju Republiku Srpsku protiv Bosne i Hercegovine kao države, u Crnoj Gori srpsku zajednicu i SPC protiv države Crne Gore, a na Kosovu Srbe protiv Kosova i kosovske državnosti. Srbija tako nastavlja politiku nasrtanja na svoje susjede  i održavanja tenzija u regiji “, kaže Vlasi.

On vjeruje da ovakvo ponašanje Srbije neće proći neopaženo od strane međunarodne zajednice i da bi ona trebalo da utiče na stabilizaciju odnosa u region.

Komentarišući čestitku američkog predsjednika Džozefa Bajdena upućenu predsjedniku Aleksandru Vučiću povodom Dana državnosti Srbije, Vlasi ističe da sadržaj čestitke nije ništa drugo do nastavak politike koju SAD zastupaju već godinama kada je riječ o odnosima Kosova i Srbije.

“Čestitka Bajdena samo je ponavljanje već jasnog američkog stava o normalizaciji  odnosa  između Kosova i Srbije, koja podrazumijeva međusobna priznanja, odnosno, prije svega,  priznjanje Kosova kao nove države“, kaže Vlasi.

Vlasi ocjenjuje da rezultati izbora na Kosovu neće bitno uticati na nastavak pregovora sa Srbijom, jer, kako naglašava, u ovom trenutku ishod pregovora ne zavisi od kosovske strane.

„Krajnji ishod ovog dijaloga  ne zavisi od kosovske strane. Na albanskoj političkoj sceni svi se slažu da finalni sporazum treba da sadrži međusobno priznanje . Dakle, Srbija treba da prizna i Kosovo kao što je poslije raspada Jugoslavije priznala kao nezavisne države pet bivših jugoslovenskih republika“, zaključuje Vlasi.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR