13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bijeljina će dobiti spomen bistu Draže Mihailovića

Izvor: gradbijeljina.org

Region

Comments 3

Bijeljina će dobiti spomen bistu Draže Mihailovića

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Autor: Antena M

  • Viber

Grad Bijeljina na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine (BiH) dobiće spomen bistu Dragoljubu Draži Mihailoviću, vođi četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rata, odlučili su u srijedu 3. marta, većinom glasova odbornici gradske Skupštine.

Kako je objavljeno na zvaničnoj veb stranici grada, Inicijativu za podizanje spomen biste, gradskoj komisiji za spomenike podnijelo je Udruženje četnika veterana "Semberija".

Nakon toga, o inicijativi je odlučivala gradska skupština, a podržala je većina odbornika, njih 28. Protiv su bila samo dva odbornika Stranke demokratske akcije (SDA), koji su od gradonačelnika Ljubiše Petrovića tražili da se ova tačka skine sa dnevnog reda, što on nije prihvatio.

Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine je član Srpske demokratske stranke (SDS).

Dan prije usvajanja inicijative za podizanje spomen obilježja Draži Mihailoviću, otvorenim pismom, gradonačelniku Bijeljine se obratio Samir Baćevac, delegat u Vijeću naroda Republike Srpske (RS).

"Smatram da inicijativa rehabilitacije četničkog pokreta i zanemarivanje istorijskih činjenica u odnosu na ulogu Draže Mihailovića i stradanje Bošnjaka u Istočnoj Bosni pod direktnom komandom Mihailovića, na Bijeljinu baca veoma negativnu sliku. Pozivam Vas da povučete prijedlog te na taj način spriječite negativne konotacije", napisao je Baćevac u otvorenom pismu Ljubiši Petroviću, gradonačelniku Bijeljine.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Bodin

Dok se ne suoče sa sramnom prošlosti, ođe mira biti neće. Što je u civilizovanome svijetu za sramotu, na ovim prostorima je za ponos. Dizat spomenik kolaborantu i fašisti je zastiđe i sramota.

nenad_mne

@Giro D Shabo , trebala bi ih dostina poći, a Krivokapić bi mogao i vijenac ponijeti!

Giro D Shabo

Evo prilike da ubjeglica Dobričanin skokne do tamo i zapjeva svoju čuvenu “ubićemo, zaklaćemo...” ispod svog crnog barjaka... Takođe bi odlazak Četvororučice podigao rejting Podoljubove vlade u “Srpskom svetu”...