9 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Za SPC neprihvatljiv Zakon o istopolnim zajednicama

Izvor: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Region

Comments 2

Za SPC neprihvatljiv Zakon o istopolnim zajednicama

Izvor: Nova.rs

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Sinod Srpske pravoslavne crkve ocijenio je da je prijedlog Zakona o istopolnim zajednicima neprihvatljiv, nalazeći da se njime istopolne zajednice izjednačavaju sa brakom i porodicom.

Sinod Srpske pravoslavne crkve saopštio je juče da je prijedlog zakona o istopolnim zajednicima neprihvatljiv za Srpsku pravoslavnu crkvu"jer je ogromna većina predloženih odredbi u suprotnosti sa Jevanđeljem Hristovim i sveukupnim iskustvom i praksom Crkve".

"Nedopustivo je izjednačavati istopolne zajednice sa brakom i porodicom", navedeno je u saopštenju.

Sinod je izrazio saglasnost da postoji potreba za ostvarenjem određenih ličnih, imovinskih i drugih prava onih koje tretira navedeni nacrt zakona, ali da postoji "mogućnost da se ona u pravnom poretku Srbije ostvaruju u potpunosti administrativnim putem, bez zadiranja u bračno i porodično zakonodavstvo".

Programski direktor za Evropu u organizaciji Civil rajt difenders Goran Miletić, koji je član radne grupe za izradu Zakona o istopolnim zajednicama, kaže za Nova.rs da je stav Sinoda SPC pogrešan u dijelu u kom ističe da je u pitanju brak.

"Ovim zakonom se ne reguliše brak, tako da se brak nigdje i ne pominje, kao ni usvajanje djece", ističe Miletić.

Pozdravlja razumijevanje Sinoda SPC da treba da se regulišu određena prava u istopolnoj zajednici, ali ističe kako u SPC ne razumiju da te stvari ne mogu da se regulišu po nečijem nahođenju, već u skladu sa pravnim sistemom.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

KakoJe

A shvatljivo vam je da za sveca proglasavate ratnog zlocinca i ratne huskace? I shvatljivo vam je da imate cetnicke ogranke i guslate ispod crnih zastava s lobanjama? Nemojmo se sprdat, da vas zamolim. Puštite ljude da grade svoj zivot i buducnost kako oni vole.

Čćč

A šta kažu Pahomije,Kačavenda. ?