14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Policija istražuje zašto Bogićević nije izabran za gradonačelnika

Region

Comments 0
Sarajevo

Policija istražuje zašto Bogićević nije izabran za gradonačelnika

Izvor: balkans.aljazeera.net

Autor: Antena M

  • Viber

Sarajevska policija pokrenula je istragu čiji je cilj da utvrdi je li postojala trgovina uticajem u gradskom vijeću koja je dovela do toga da Bogić Bogićević ne bude izabran za gradonačelnika Sarajeva, a među osobama koje su pod istragom je i dosadašnji gradonačelnik Abdulah Skaka.

Opštinski sud u Sarajevu u četvrtak je odobrio zahtjev kantonalnog MUP-a za oduzimanje mobilnih telefona koje koriste Skaka te načelnik opštine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, kao i još trojica gradskih vijećnika izabranih na listama SDP-a odnosno stranke pod nazivom Narod i pravda (NiP).

U odluci suda, koju je objavio portal Klix, navedeno je kako je zahtjev policije odobren jer bi mobilni telefoni mogli poslužiti kao dokaz u postupku koji se za sada vodi protiv nepoznatih osoba, prenijela je Hina.

Istraga je otvorena na temelju krivične prijave koju je podnio predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, a on je to učinio odmah nakon što je prekinuta sjednica gradskog vijeća na kojoj se u martu očekivao izbor Bogićevića.

Ugledni političar bio je prijedlog Socijaldemokratske stranke BiH za sarajevskog gradonačelnika.

Ispostavilo se kako se tada raspala većina od 18 zastupnika na koju su računali u koaliciji koju su, uz NiP i SDP, činili Naša stranka (NS) te Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) predvođena Hadžibajrićem.

Konaković je odmah nakon toga optužio Hadžibajrića za izdaju, a načelnik Starog Grada je optužbe odbacio, ali je poručio i kako izlazi iz dotadašnje koalicije u gradskom vijeću.

U drugom pokušaju vijećnici su jednoglasno izabrali Bogićevića za gradonačelnika, no on je odbio prihvatiti naimenovanje poručivši kako je razočaran spletkama kojima je svjedočio te kako s takvim vijećnicima ne može raditi.

Policija sada istražuje sumnje u postojanje političke korupcije, odnosno u podmićivanje zastupnika te trgovinu uticajem, koje su dovele do toga da su Bogićevićevu kandidaturu pokušali minirati.

Iz bloka koji ima većinu poručili su kako je u pozadini vjerovatno stajao pokušaj Skake da osigura još jedan mandat, u čemu mu je navodno odlučio pomoći Hadžibajrić.

Izbor novog gradonačelnika Sarajeva trenutno je blokiran jer SDP BiH, koji ga je i predložio temeljem koalicionog sporazuma, sada ima problem da nađe drugog kandidata koji bi trebalo da bude srpske nacionalnosti.

Na lokalnim izborima u novembru prošle godine većinu u Sarajevu je dobila koalicija četiri opozicione stranke, dok je Stranka demokratske akcije (SDA), iz koje dolazi dosadašnji gradonačelnik, izgubila većinu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR