17 °

max 22 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

22° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Svjetski jevrejski kongres odbacio izvještaj Komisije o Srebrenici

Izvor: EPA-EFE

Region

Comments 0

Svjetski jevrejski kongres odbacio izvještaj Komisije o Srebrenici

Izvor: radiosarajevo

Autor: Antena M

  • Viber

Menachem Rosensaft, glavni savjetnik Svjetskog jevrejskog kongresa, u potpunosti je odbacio zaključke konačnog izvještaja međunarodne komisije predvođene izraelskim akademikom Gideonom Greifom, nazivajući sadržaj izvještaja “sramotnim.”

"Kao sin preživjelih iz Auschwitza i Bergen-Belsena koji su bili predani prenošenjem dokaza budućim generacijama o zločinima počinjenim nad Jevrejima tokom holokausta, posebno sam zgrožen besramnom manipulacijom istine u izvještaju. To je dokument koji zaslužuje da bude poslat na smetlište historije, korišten samo za demonstraciju moralnih propusta pojedinaca, koji se upuštaju u negiranje genocida", piše Rosensaft.

 Kako navodi, Izvještaj je sramota i kosi se s utvrđenim rekordom u međunarodnom pravu.

"Osim što je pravna i činjenična grozota, očito ignorira jednu za drugom presudu Međunarodnog krivičnog suda Ujedinjenih naroda za bivšu Jugoslaviju. Komisija je umjesto toga podržala svoj izvještaj jednim izdvojenim mišljenjem suđenja u ranom predmetu MKSJ-a", piše Rosensaft.

Na više od 1.000 stranica, ovaj izvještaj jednoglasno odbacuje ili ignoriše nalaze niza međunarodnih sudova, uključujući ne samo MKSJ već i Međunarodni sud pravde u Hagu, da pokolj više od 8.000 Bošnjaka, tj. bosanskih Muslimana - muškaraca i dječaka u Srebrenici i okolini u julu 1995. godine koji su od strane paravojnih snaga bosanskih Srba deportovani s više od 25.000 bošnjačkih žena, djece i starijih muškaraca, predstavlja genocide.

"Izvještaj predstavlja očajnički nastavak borbe nacionalista bosanskih Srba i njihovih pomagača da uvjere svijet da ono što se dogodilo u Srebrenici nije genocid", poručili su.

Greif je, kako piše, dugo bio popularna ličnost među srpskim nacionalistima, a njegovo imenovanje za šefa ove komisije 2019. godine nije iznenadilo.

Tokom godina, Greif je došao do tačke da je divljački preuveličavao broj srpskih žrtava tokom Drugog svetskog rata u Jasenovcu, kompleksu od pet koncentracionih logora koji se često nazivaju i „Aušvic na Balkanu“. Jasenovac je bio najzloglasniji od mreže takvih logora koje je vodio fašistički ustaški pokret u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, autonomnoj nacističkoj marionetskoj državi osnovanoj 1941.

Greif je čak više puta povećao broj žrtava u Jasenovcu.

U slučaju najnovijeg izvještaja o genocidu u Srebrenici članovi vijeća tvrde da su bili “distancirani od svih stavova i politika bilo koje službene institucije, kako bi održali svoju strogu neutralnost i nezavisnost”.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR