15 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
EUFOR nadgledao vježbu MUP-a RS i poslao opomenu Dodiku

Izvor: avaz

Region

Comments 0

EUFOR nadgledao vježbu MUP-a RS i poslao opomenu Dodiku

Izvor: radiosarajevo, avaz

Autor: Antena M

  • Viber

EUFOR je danas iznenada "preuzeo nadležnost" nad nebom iznad Jahorine, gdje se održavala policijska vježba Ministarstva unutrašnjih poslova RS, prenose regionalna glasila.

Helikopter MUP-a RS ostao je pomirljivo - na zemlji, dok je EUFOR-ov avion u stilu "partizanske eskadrile" šarao nebo nad Bosnom. U isto vrijeme na nebu se našao i jedan helikopter MUP-a RS, pa su u jednom trenutku imali i "bliski susret".

 Za to vrijeme Jahorinom su odjekivala paljba između pripadnika MUP-a RS i zamišljenih terorista, prenosi radiosarajevo.

Pred policajcima, specijalcima - koje je nešto prije toga pozdravio sa "Pomoz' Bog, junaci", a oni uglas odgovorili "Bog ti pomog'o" - ministar unutrašnjih poslova entiteta RS Dragan Lukač se požalio na poteze EUFOR-a, te najavio da će tražiti odgovore.

"Da naglasim jednu stvar, koju ste i sami primijetili. Da je bilo nekorektno od EUFOR- što su se pojavili s avionom, potpuno nenajavljeno, da vide šta se dešava. Iz tog razloga moglo je doći do incidentnih situacija u vazduhu... Ali dobro, o tome ćemo pričati sa njima direktno... ", rekao je Lukač okupljenim policajcima.

"Imali ste priliku da vidite da se pojavio EUFOR-ov avion koji je nadletio 5-6 puta s namjerom da vidi šta se dešava. Mislim da su trebali da nešto tako najave obzirom da su znali za održavanje vježbe. Iz tog razloga nismo digli jedan helikopter kako ne bi napravili neku incidentnu situaciju... Nije bilo potrebe to da rade. Ovdje ima ljudi koji su predstavnici EUFOR-a koji se nalaze zajedno sa nama. Mi apsolutno ništa ne krijemo. Sve što su mogli da vide iz vazduha, mogli su da vide i ovdje sa zemlje. Mogli su da budu ovdje prisutni. Na kraju, i vi ćete sve da snimite i prenesete u eter", objasnio je Lukač.

Iz EUFORA su Lukaču na to odgovorili: Ne moramo se najavljivati Lukaču, imamo potpunu i neometanu slobodu kretanja u cijeloj Bosni i Hercegovini. 

"Da, EUFOR je imao promatrača na terenu. Smatrali smo da je to nedostatno da se vidi pun razmjer vježbe pa je vazduhoplovstvo EUFOR-a takođe imalo zadatak pratiti vježbu" naveli su u kratkom saopštenju.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR