Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Protest ekoloških aktivista završen ispred zgrade RTS-a

Izvor: N1

Region

Comments 0

Protest ekoloških aktivista završen ispred zgrade RTS-a

Izvor: Beta/Autonomija

Autor: Antena M

  • Viber

Protest ekoloških aktivista u Beogradu, sa koga je zatraženo da uhapšeni na subotnjim protestima u Šapcu bude pušten a oni koji su tukli građane uhapšeni, završen je ispred zgrade Radio televizije Srbije (RTS).

Aktivista pokreta Ne davimo Beograd Radomir Lazović je rekao da okupljeni ne pozivaju na nasilje i da ga ne žele ali da će braniti Srbiju.

„Svim srcem sam protiv nasilja, ne pozivam na nasilje, nikada nismo pozivali na nasilje ali branićemo našu zemlju“, rekao je Lazović.

Naglasio je da Srpska napredna stranka otima državu, a da će okupljeni braniti zemlju, šume, rijeke…

Okupljeni su prethodno, sa Trga Republike gdje su na početku protesta govorili i neki od uhapšenih na subotnjim protestima u koloni došli do zgrade RTS-a.

Uz zvižduke su kritikovali rukovodstvo RTS-a zbog načina izvještavanja dok je Lazović rekao da u zgradi RTS-a „žive mrak i laž“.

Prema njegovim riječima, građani žele da čuju šta se dešava u Srbiji.

„Moramo preuzeti na sebe da one koji ne znaju obavijestimo, one koji sjede kući uključimo…“, rekao je on.

Prethodno je na Trgu Republike aktivista Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta najavio da će i sljedeće subote biti organizovane blokade mostova i saobraćajnica širom Srbije.

Istakao je da narod u Gornjim Nedeljicama, Pranjanima, Rekovcu i Dobrinji neće mirno gledati kako im, kako je naveo, „(predsjednik Srbije Aleksandar) Vučić i Rio Tinto natapaju zemlju sumpornom kiselinom“.

Naglasio je i da se ključna riječ do aprila sljedeće godine (za kada su najavljeni izbori na svim nivoima) zove ustanak.

Nema odustajanja od zahtjeva, osloboditi uhapšenog u Šapcu

Na Trgu Republike u Beogradu, uz obraćanje građana koji su bili uhapšeni tokom ekoloških protesta večeras je održan protest sa koga je poručeno da ekološki aktivisti neće odustati od zahtjeva za povlačenjem zakona o eksproprijaciji i referendumu.

Na skupu je zatraženo i da se saopšti ko je naredio policiji u Šapcu da se povuče i da potom batinaši krenu na građane, kao i da oni koji su tukli građane budu uhapšeni i procesuirani.

Istaknuto je i da Šapčanin Dragan Milovanović Crni mora bude odmah pušten na slobodu, te naglašeno da građani neće odustati od svojih zahtjeva i da će protesti i sjutra biti organizovani.

Odbornik iz Valjeva Željko Trifunović je rekao da je juče protest u Valjevu bio miran dok policija nije, kako je naveo, „dobila nalog šefa mafije sa Andrićevog venca“.

Trifunović je rekao i da mu to nije bilo prvo hapšenje, te da neće odustati od borbe i zbog svoje djece. Rekao je da je juče Srbija ustala i pobunila se, te dodao da to nije bio slučaj samo u velikim gradovima već i u malim mjestima.

Aktivista pokreta Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović i lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović su ponovili da je juče u Šapcu čovjek sa bagerom krenuo na građane koji su mirno protestvovali i da su iza bagera išli batinaši sa letvama i čekićima.

Zelenović je rekao i da su građani bijesni zbog svega što se dešavalo i da se ne plaše.

„Juče je neko izdao naredbu da se povuče naša policija, nije to Vulinova i Vučićeva policija, to je naša policija i hoćemo da znamo ko je izdao naredbu da se povuče policija i batinaši napadnu goloruki narod“, rekao je Zelenović.

Prema njegovim riječima, batinaši u Šapcu su išli i od jednog do drugog građanina i govorili im da znaju gdje stanuju.

„Znamo i mi gdje oni stanuju“, rekao je Zelenović i ponovo zatražio da se „da ime“ onog ko je naredio policiji da se povuče.

Veselinović je rekao da su se građani okupili u centru Beograda kako bi pokazali solidarnost i da traže da se puste svi uhapšeni.

Naglasio je i da okupljeni zahtijevaju da svi koji su tukli ljude budu uhapšeni.

Advokatica Danijela Nestorović je navela i da broj okupljenih govori da je ljudima u Srbiji „dosta svega“ i da, kako je istakla, i večeras pokazuju da neće dati ni vodu ni zemlju, ni vazduh.

Aktivista iz Novog Sada Brajan Brković je naveo da su okupljeni u centar Beograda došli kako bi iskazali solidarnost i ljubav kao i hrabrost.

Okupljeni su zviždali u pištaljke, skandirali „ustanak, ustanak“ i protiv predsjednika Srbije, a zatražili su da bude oslobođen aktivista iz Šapca koji je juče uhapšen.

Otvorena građanska platforma „Akcija“, Zajedno za Srbiju, Ekološki ustanak i Ne davimo Beograd zakazale su protest sa zahtjevom za „hitno ukidanje pritvora čovjeku koji je juče u Šapcu, na protestu spriječio da bager pogazi građane“.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR