10 °

max 15 ° / min 9 °

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ekološki ustanak u Srbiji - sjutra ponovo blokade saobraćajnica

Region

Comments 0

Ekološki ustanak u Srbiji - sjutra ponovo blokade saobraćajnica

Izvor: Katarina Vujović

Autor: Antena M

  • Viber

Śutra u subotu 4. decembra od 14h očekuje se nastavak blokade saobraćajnica u Srbiji, na koju su pozvale mnogobrojne ekološke organizacije, kao i određene opozicione političke partije, zbog izglasavanja spornih Zakona o referndumu i eksproprijaciji, bez javne rasprave.

Ovi Zakoni su prema njihovom sudu štetni za građane,  tako što ugrožavaju  njihova osnovna ljudska prava, dok štite  interes  krupnog kapitala.

Protesti su počeli prošlog vikenda, 28. novembra, kada je došlo do nekoliko incidenata, uslijed kojih je bilo i povrijeđenih i uhapšenih.

Protest su podržale mnoge javne ličnosti, među kojima su i članovi šabačkog pank benda Goblini, koji su na svojoj facebook stranici objavili sledeći status:

“Ovom prilikom želimo da se zahvalimo svim ljudima dobre volje i ljubavi prema svojim gradovima i domovini.  Izuzetno je bitno izaći na ulicu i u ovako teškom trenutku podići glavu i braniti domovinu, vazduh, oranice i reke.  Braniti budućost mladih pokolenja. Takođe, želimo da pozdravimo puštanje Dragana Milovanovića Crnog iz pritvora, koji je u subotu zaustavio bager na protestima u Šapcu. Na goloruk narod se ne šalju bageri i ne nasrće čekićima i palicama. Ima nas!”

Policija, koja je tokom blokade pokazala i okrutnost prema protestantima, u vidu fizičkih nasilja ili povlačenjem ispred huligana koji su sa motkama i čekićem nasrnuli na okupljene ljude, otvorila je zasebnu liniju za građane, putem koje se mogu žaliti na ugrožavanje slobode kretanja uslijed blokada.

Organizacije i stranke koje pozivaju na blokadu pozvale su građane da iskoriste tu liniju za prijavu policije i parapolicijskih jedinica.

Izvjesno “Udruženje građanki - Lila revolucija”, koje ne postoji u pretraživaču Agencije za privredne registre Srbije, pozvalo je građane da izađu 4. decembra na najavljeni protest sa kantama ljubičaste boje, kojom bi obilježili automobile koji pokušavaju da blokiraju saobraćaj. Autonomni ženski centar je oštro osudio ovaj poziv i zloupotrebu ljubičaste boje, koja je simbol  feminističkog pokreta.

Tokom prothodnih  protesta u Srbiji zabilježeni su slučajevi  kada su huligani, infiltrirani među protestante, izazivali reakciju policije, koja bi time stekla povod da oštrije reaguje na okupljene ljude koji su iskazivali protest.

Situacija u Srbiji povodom blokada je dosegla nivo visokog rizika. Opozicione partije osuđuju reakcije vladajućeg režima, navodeći da su dovele do najekstremnije podijele među građanstvom do sada.

Okupljeni na protestu protiv kompanije Rio Tinto (zbog koje su i izglasani sporni Zakoni, kako navode) u Loznici 29. novembra pozvali su patrijarha SPC da urazumi Vučića, ili će u protivnom biti i sam odgovoran za građanski rat u Srbiji.

Stanovnici jadarske doline, đe je predviđena sporna eksploatacija litijuma i u tu svrhu eksproprijacija zemljišta koju vlasnici odbijaju da ustupe, uputili su otvoreno pismo patrijarhu Porfiriju, u kojem traže objašnjenje zašto je u crkvi Svetog Đorđa u Gornjim Nedeljicama zabranjeno okupljanje vjernika.

Crkva se nalazi neposredno pored okna rudnika litijuma, koje najvjerovatnije više neće ni biti ukoliko dođe Rio Tinto, upozorava Aleksandar Jovanović Ćuta, član pokreta “Ekološki ustanak”.

On se takođe javno obratio patrijarhu, apelujući na njega da stane uz narod, koji kompanija Rio Tinto i država hoće da rasele. Pored patrijarha zatražio je da se o projektu Rio Tinta izjasni i najbolji teniser svijeta Novak Đoković.

Đoković se nije oglašavao ovim povodom, dok je dio javnosti osudio patrijarhovu reakciju na instagramu ovim povodom u kojoj je rekao i sljedeće:

“„Ako budemo Hristom preobraženi, na mestu na kom budemo, šta god da smo, preobražavaćemo sa sobom i to mesto. Mi, preobraženi, preobražavaćemo i ljude oko sebe. Otuda oni koji smatraju da je sistem vrednosti koje Hristos propoveda, koji smatraju da je retrogradno Jevanđelje, a hoće poruku Crkve o bilo čemu, a u crkvu nisu ni došli. Osim što možda sebe smatraju pravoslavnim Srbima po rođenju, naprosto – ostaće uvek bez odgovora“.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR