2 °

max 4 ° / min -5 °

Subota

22.01.

4° / -5°

Nedjelja

23.01.

4° / -4°

Ponedjeljak

24.01.

-0° / -6°

Utorak

25.01.

3° / -6°

Srijeda

26.01.

7° / -2°

Četvrtak

27.01.

6° / -2°

Petak

28.01.

7° / 0°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Milanović: U Srebrenici je bio genocid, ali onda za neke teže zločine moramo izmisliti novo ime

Region

Comments 1

Milanović: U Srebrenici je bio genocid, ali onda za neke teže zločine moramo izmisliti novo ime

Izvor: Index.hr

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da je u Srebrenici bio genocid, ali da onda za teže zločine treba izmisliti novi naziv.

Na pitanje novinara je li onda za njega Srebrenica genocid, Milanović je rekao:

“Ja kažem da jeste, ali onda za neke teže zločine moramo izmisliti novo ime.”

Milanović je to izjavio u Komiži na Visu, gdje boravi povodom Dana grada.

“Poštujem tuđu žrtvu, ali nije sve isto. Ako sve bude genocid, moramo naći drugo ime za ono što su nacisti napravili židovima u Drugom svjetskom ratu. Nije svaka žrtva, to je relativiziranje”, rekao je on i istaknuo da je za žrtve bitna pravda.

Milanović je kazao kako postoje “različite vrste genocida” pri čemu je onaj u Srebrenici stavio na nižu razinu od onih koji su počinjeni tokom Holokausta, što su osudili član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj Armin Hodžić.

Hodžić je ocijenio u nedjelju da je Milanović svojim posljednjim izjavama o genocidu u Srebrenici prešao civilizacijsku liniju preko koje niko ne bi smio ići.

Zamoljen da komentariše Hodžićev komentar, Milanović je rekao da to nije zajednica Bošnjaka, nego neki čovjek za kojeg nikada nije čuo.

“Ovo su prilike da ti etno biznismeni dođu do izražaja… Nije dovoljno zvati se Hadžić ili Hodžić da bi mogao govoriti u ime bošnjačke manjine u Hrvatskoj”, rekao je predsjednik Hrvatske.

Što se tiče osude njegove izjave koja je došla iz Sarajeva, Milanović je rekao da službeno Sarajevo “nažalost ne postoji”.

“Ja bih volio da postoji, a postoji samo jedno od tri strane koja govori ono što druge dvije strane ne podržavaju. To je činjenica”, dodao je.

Član Predsjedništva BiH Džaferović rekao je u petak da su Milanovićeve izjave “sramotno i nedopustivo” komentarisanje genocida u Srebrenici kojima se pokušava minimizirati ovaj zločin.

“Ništa od onog što sam rekao nije bilo ni zlonamjerno, nije nikad, niti pogrešno. Hrvati imaju jedan dosta delikatan stav spram optuženih za genocid. Mi smo se toga naslušali. Sad vidimo da i jedna druga strana pokušava sebe napraviti žrtvom, što jest, ali ne pretjerujmo”, poručio je Milanović.

“Ovo što sad rade gospoda iz Sarajeva, to nije službeno Sarajevo, to je Baščaršija. Rade upravo to da od svog naroda pokušavaju napraviti žrtvu veću nego što jest i upravo oni licitiraju mrtvima, ja to nikada ne radim. I mogu ponoviti sve što sam rekao: postoje genocidi i genocidi, postoje žrtve i žrtve, nije sve isto”, dodao je.

Takođe je rekao da optužbe za genocid u Jasenovcu imaju svoju mjeru koju mnogi prelaze govoreći o milion ubijenih.

“Mnogi su sa te srbijanske strane radili karijeru na tome. Mi kao Hrvati smo na to malo osjetljivi”, izjavio je Milanović.

Osvrnuo se i na Milorada Pupovca rekavši da on nije predstavnik Srba nego da je vrlo uspješan etno biznismen koji se uklopio u postojeći zakonski okvir.

“Ja ne tražim promjenu tog okvira, ali te činjenice se moraju konstatovati, u protivnom živjećemo u talogu političke korektnosti koja je druga riječ za laž, za prenemaganje i za finte”, kazao je on.

Dotaknuo se i Vukovara i Ovčare.

“Je li Vukovar genocid? Mi nikada ne govorimo u Hrvatskoj da je to genocid vjerovatno zato jer imamo neku mjeru. Ali Vukovar je u dva mjeseca sistemski uništavan. Grad i ljudi. Meta su bili Hrvati i nešto Srba što je ostalo s Hrvatima u podrumima. I na kraju još Ovčara, ima li tu elemenata za razgovor o genocidu?”, zaključio je Milanović.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Lada

Kud ceš teži zločin od Srebrenice. Cinik.