24 °

max 24 ° / min 15 °

Petak

17.05.

24° / 15°

Subota

18.05.

24° / 16°

Nedjelja

19.05.

26° / 15°

Ponedjeljak

20.05.

27° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 18°

Srijeda

22.05.

23° / 16°

Četvrtak

23.05.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ruska TV: Vulin predao Kremlju tajne materijale BIA

Region

Comments 0

Ruska TV: Vulin predao Kremlju tajne materijale BIA

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: Vladimir Jovanović

 Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, jedan od ideologa „srpskoga svEta”, uručio je Nikolaju Patruševu, sekretaru Savjeta za nacionalnu bezbjednost Ruske Federacije, materijale koje je napravila BIA (Bezbednosno-informativna agencija).

Ruski nezavisni „Телеканал Дождь” prenosi danas kako je BIA tajno napravila snimke razgovora sa sastanka, ili više njih, koji su u Beogradu održali članovi opozicione ruske organizacije „Otvorena Rusija“. Naime, ruski opozicionari imaju problem da se okupljaju u Rusiji i izabrali su da se nađu u Beogradu jer im za ulazak u Srbiju nijesu potrebne vize. I prema opozicionome srpskome portalu „Direktno”, BIA je pokrila mjesto sastanka, a sve što su razgovarali opozicionari predato je ruskoj strani.

Prije par dana, 3-4. decembra o.g., Vulin i Patrušev su se sastali – čak treći put samo tokom ove godine. Osim zahvalnosti srpskoj strani, Patrušev je na sastancima istakao da će nakon pobjede Bajdena na izborima SAD početi s „izvozom demokratije“ i da će američka politika biti znatno drugačija nego u vrijeme Trampa, te da je potreban zajednički rad na odbrani od tog uticaja.

MUP Srbije je o posljednjem sastanku Patruševa i Vulina, a takođe je održan u Moskvi, objavio saopštenje u kojem, između ostaloga, piše: „Na sastanku je istaknuto da su ‘obojene revolucije’ postale, već tradicionalni instrument politike određenih centara moći i zemalja koje imaju za cilj narušavanje državnosti i gubitak suvereniteta pod izgovorom demokratizacije i konstatovano da se slobodne zemlje moraju tome oduprijeti”.

„Srpski ministar policije je istakao da je saradnja između Srbije i Rusije na najvišem nivou zahvaljujući dobrim ličnim odnosima predśednikâ Vučića i Putina i naglasio da Srbija izuzetno cijeni gest Rusije i njezina predśednika Putina, koji je za Srbiju obezbijedio dovoljne količine gasa”, saopštava MUP Srbije.

Povjerljivi izvori navode kako su Rusija i Srbija u najstrožoj tajnosti formirale, tvrdi se, Radnu grupu za borbu protiv obojenih revolucija, koja ima zadatak da spriječava masovne demonstracije i da vrši konstantan nadzor nad opozicionim aktivistima, nevladinim organizacijama i nezavisnim novinarima.

Napominjemo, Nikolaj Patrušev (70) je bivši direktor FSB, ruske tajne službe. On je davne 1975. regrutovan u KGB. Pohađao je obavještajne i bezbjednosne kurseve u školi KGB-a u Minsku, a kasnije i na Višoj školi KGB-a u Moskvi (današnja Akademija FSB). Patrušev postaje oficir za bezbjednost KGB-a u Lenjingradu. Karijeru nastavlja nakon transformacije KGB-a u FSB.

Patrušev je blizak Putinu, takođe bivšem KGB oficiru, koji ga je u aprilu1999. postavio za direktora FSB-a. Javna istraga Velike Britanije o trovanju FSB prebjega, Aleksandra Litvinjenka, otkrila je da su „operaciju FSB-a za ubistvo gospodina Litvinjenka vjerovatno odobrili gospodin Patrušev, a takođe i predśednik Putin“.

Obje službe – ruska FSB (ili GRU, vojni ogranak), te srpska BIA – duboko su involvirane u prošlogodišnju „litijašku revoluciju” u Crnoj Gori.

Prema pisanju „Gardijana”, nakon što je raskrinkan pokušaj državnoga prevrata u Crnoj Gori, Nikolaj Patrušev je 26. oktobra 2016. iznenada doputovao u Beograd i u „očitom naporu da spriječi skandal” intervenisao kod srpskih vlasti da mu izruče dvojicu ruskih agenata kako bi s njima, pod egidom deportacije, otputovao za Moskvu.

Na taj način, Patrušev je osujetio pokušaju da ruski agenti, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, budu izručeni Crnoj Gori radi krivičnih progona. Rusija je docnije odbila da ih po zahtjevu izruči Crnoj Gori. Obojici će se, opet u odsustvu, suditi na ponovljenome procesu pred sudom u Podgorici, kao i Andriji Mandiću, Milanu Kneževiću i ostalima.

Nakon neuspjeha zavjere državnoga udara u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine, stručnjaci za ruske obavještajne poslove, poput profesora Marka Galeotija iz Londona, naveli su Patruševa kao „glavnoga čovjeka Kremlja za Balkan”, što je protumačeno kao pokazatelj sve tvrđeg pristupa Rusije regionu i rastuće uloge Patruševa u strategiji vanjske politike Rusije (Mark Galeotti, „Do the Western Balkans face a coming Russian storm?", European Council on Foreign Relations, 4. april 2018)…

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR